Незалежна громадсько-політична газета

Підцир’я – ворота в місто

У вересні минулого року в публікації «Коли влада подбає про пішоходів» ми озвучили проблему мешканців села Підцир’я, котрі просили міську раду облаштувати пішохідну зону на відрізку шляху від моста до автобусної зупинки на в’їзді з боку Ковеля. Тоді людям відмовили у фінансуванні через коронавірус, витрати на боротьбу з яким внесли значні корективи у місцевий бюджет. Все ж нещодавно ця справа увінчалася успіхом: жителі Ковельської і прилеглих до неї вулиць тепер мають змогу ходити по новенькому тротуару, вимощеному бруківкою. Тішаться: стало комфортно і красиво.

185511408_1647692815621662_8019736444385206114_nНагадаємо, що означену частину дороги місцеві називають небезпечною, позаяк з одного боку на водіїв чекає крутий поворот, з іншого – міст через річку, що не раз призводило до аварій. Тим часом рух тут завжди пожвавлений, адже це головний в’їзд у Камінь-Каширський з боку Ковеля, а заодно – основна транспортна артерія у напрямку Любешова. Ускладнювало ситуацію й те, що в негоду пішоходи змушені були виходити на проїжджу частину, щоб подолати цей відрізок шляху, бо на узбіччях – суцільне болото й калюжі. Відтак ще восени 2019 року ініціативна група зібрала підписи з проханням прокласти тут бруківку.
– Як сказано в Біблії, «хто просить – одержує, хто шукає – знаходить, а тому, хто стукає – відчинять». Ми дуже раді, що в міській раді дослухалися до наших потреб, і вдячні, що депутати та посадовці підтримали цю ініціативу. Це ще один доказ того, що місто розвивається і ми йдемо у правильному напрямку. Адже мова ведеться не тільки про комфорт людей, але й про зовнішній вигляд в’їзду у центр однієї з найбільших громад України, а заодно й райцентру. Усі в захваті, бо відчули увагу й турботу з боку місцевої влади, – не приховують задоволення жителі Підцир’я. Вони сподіваються, що облаштоване підвищення не тільки захистить права пішоходів, але й допоможе уникнути звичної води у дощові дні.
185323254_3981567351962236_7325003140653446919_nВарто зауважити, що не тільки міська рада стримала слово вирішити цю проблему, але й підрядник спрацював оперативно. Так, згідно з даними електронної системи публічних закупівель Prozorro, тендер на пошук виконавця робіт з поточного середнього ремонту тротуару по вулиці Ковельській в селі Підцир’я відбувся вкінці березня ц.р., 12 квітня сторони уклали угоду про співпрацю, і вже менше, аніж за місяць, роботу було виконано. Водночас обумовлений замовником кінцевий термін виконання робіт – серпень цього року. Тим часом, розповідають активісти, у провідний четвер – 6 травня – все вже було доведено до ладу. Облаштування тротуару здійснював підприємець Юрій Ратнюк. З місцевого бюджету на підрядні роботи виділили 225,6 тисячі гривень.
Та не тільки бруківкою втішені жителі цього мікрорайону. Нещодавно тут реконструювали автобусну зупинку. Тепер на місці радянської «класики», яку час від часу підфарбовували, – сучасна споруда з блокхаусу та металопрофілю. Крім того, територію також облаштували бруківкою і встановили акуратний смітник, на клумбах висадили квіти. Місцеві завдячують представникам протестантських церков, які провели ремонт, місцевим підприємцям – за будматеріали і міськраді – за бруківку. Однак, не заперечують, проблеми ще залишилися. Люди сподіваються, що вдасться також облаштувати тротуар на відрізку дороги від залізничного переїзду до зупинки. Бо ті декілька сотень метрів шляху для пішоходів – все те ж нестерпне випробування пилом і багнюкою. Знову ж таки, на кону – безпека дітей та дорослих.
– Наша одвічна проблема: на цих поворотах водії не зменшують швидкості, хоча, згідно з ПДР, зобов’язані робити це. Можливо, попереджувальний знак на кшталт «Аварійно-небезпечна ділянка» хоч трохи остудив би пил кермувальників. Бо знаки про обмеження швидкості не діють, а встановити лежачого поліцейського, як нам пояснили, тут не можуть, бо немає навчальних закладів поблизу. Тим часом автомобілі буквально влітають у місто. Минулого тижня знову аварія була, – додають місцеві.
Як бачимо, перші кроки у покращенні благоустрою Підцир’я уже зроблено. Сподіваємося, міська рада продовжить на тій же ноті й Камінь-Каширський стане містом комфорту, безпеки і краси.
Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *