Незалежна громадсько-політична газета

У межах Маневицької громади – частина Велицької

Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачає, що територія об’єднаної громади має бути нерозривною. Однак, як виявилося, існують винятки. Так, в межах Маневицької селищної громади нині Камінь-Каширського району виникли анклави, котрі належать Велицькій тергромаді Ковельського району. Підтвердження тому відображено в новому атласі адміністративно-територіального устрою України 2020 року та Публічній кадастровій карті.

Велицька ТГ в МаневицькійЦі оточені землями Маневицької громади площі – територія колишньої Підрізької сільської ради Ковельського району, хоча де-факто вони перебувають в межах колишньої Черевахівської сільської ради. Велицька ТГ була добровільно створена в 2015 році на підставі згадуваного закону, тож, підозрюють активісти, це було зроблено з порушенням. Позаяк норму про цілісність територій проігноровано. Відтак, вважають, Маневицькій громаді слід було б відстояти ці анклави на свою користь і «відновити справедливість». Наразі ж маневиччани дещо економічно втрачають на землях, частину яких Велицька громада з 2019 року успішно здає в оренду ТОВ «Баффало» (підприємству в складі холдингу МХП, що займається розведенням племінної ВРХ).
Проте в селищній раді у такій конфігурації територій не вбачають жодних проблем. Кажуть, усе закономірно: «За інформацією відділу землекористування, кадастру, екологічної безпеки виконавчого комітету Маневицької селищної ради, землі, що знаходяться між селами Соф’янівка і Кашівка, зображені на картографічних матеріалах, загальною площею 492 га ще з часів формування Маневицького району належали колгоспу «Волинь» Підрізької сільської ради та колгоспу «Іскра» Сільцівської сільської ради. Зазначені території до зміни адміністративно–територіального поділу і на даний час відносяться до Ковельського району». Як повідомили у роз’ясненні на сайті громади, відповідно до наявних картографічних матеріалів та земельно-облікових даних на цих землях реєструвалося 337 га торфорозробок, 110 га лісів та інших лісовкритих площ, 21 га сільськогосподарських земель, 17 га меліоративних каналів, 4 га господарських шляхів та 3 га боліт. Тим часом, стверджують місцеві, нині згадуване товариство орендує тут близько 100 га земель.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *