Незалежна громадсько-політична газета

Вакцинація: у Камінь-Каширській ЦРЛ поки що лише 6 осіб готові отримати ін’єкцію проти COVID-19

Тим часом у Маневицькій лікарні щеплення проти коронавірусу уже отримали шістдесят медиків

unnamedНагадаємо, процес імунізації проти COVID-19, зокрема його перша хвиля, стартував на Волині з 25 лютого. Загалом наша область отримала 14 200 доз вакцини Covishield/Astra Zeneca виробництва Serum Institute of India Pvt. Ltd індійського виробництва. Нині першочергове завдання — щеплювати медичних працівників, які надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19. Для цього створено 6 бригад. Тож станом на 8 березня в області вакцинувалося 543 особи.
Як стверджують фахівці з імунізації, за умови, коли близько 70 відсотків населення здобудуть імунітет до COVID-19, до вірусу SARS-CoV-2, це означатиме, що вірус буде неспроможним циркулювати, бо уже не знаходитиме сприятливого середовища для свого поширення.
Відтак мета вакцинації передовсім полягає в тому, щоб максимально зменшити передачу недуги, створюючи так званий колективний імунітет.

 

Тим часом, запис на імунізацію в Камінь-Каширській ЦРЛ проходить досить кволо. На сьогодні в листі очікування отримати щеплення значиться лишень шестеро працівників райлікарні. А це найменша кількість бажаючих з-поміж усіх медзакладів району.
Як зауважив виконувач обов’язків головного лікаря медустанови Іван Долюк, найімовірніше, що люди схильні вірити швидше у негативну інформацію щодо вакцинування, аніж про його доцільність. При цьому, за словами Івана Петровича, поки що жодного випадку смертності чи якихось незворотніх побічних ефектів після отриманої ін’єкції індійського препарату не доведено. Інформація, що вселяє острах населенню, на думку медика, — радше навіяна ЗМІ і як наслідок спостерігаємо відверте небажання прищеплюватися. Поряд із цим, констатує Іван Долюк, вірус не вщухає, а подекуди в межах району він активно набирає обертів. Відтак, переконаний, незгода суспільства вакцинуватися є явищем тимчасовим. “Невдовзі медичні працівники, які ще поки вагаються, та інші пріоритетні групи для вакцинації таки збагнуть усю серйозність та принциповість процедури. Для цього їм потрібно трохи часу. Натомість згоду на щеплення висловили керівники органів місцевого самоврядування та окремі їхні заступники,” — повідомив Іван Долюк.
Кампанія вакцинації, як демонструє статистика, значно активніша у Маневичах. Відтак минулого вівторка мобільна бригада з імунізації розпочала щеплення тамтешніх медичних працівників. Згоду захиститися від інфекційного захворювання тут виявили аж шістдесят бажаючих, зокрема і головний лікар установи Олег Бегаль. Загалом першу дозу препарату отримали усі працівники екстреної допомоги, медики ЦПМСД та лікарні.
Минулого вівторка обласна виїзна бригада, яка проводить щеплення проти коронавірусу, працювала у Любешові. Цього дня тут було імунізовано сорок медиків, серед яких працівники Любешівської багатопрофільної лікарні, Любешівського відділення екстреної медичної допомоги, Центру первинної медико-санітарної допомоги.
Тим часом у Прилісненській громаді мають намір вакцинуватися поки дев’ятеро медиків центру первинної медико-санітарної допомоги.
Зауважимо, що перед тим, як дати згоду на проведення імунізації, лікар має провести попередній огляд пацієнта на наявність протипоказань, опитування для визначення його приналежності до цільової групи, що має бути вакцинована, провести перший раунд вакцинації особи, здійснювати моніторинг несприятливих подій після імунізації, і такі самі дії проводити під час другого туру вакцинації.

Вчора, коли номер уже був зверстаний і готувався до відправки у друкарню, стало відомо, що в Камінь-Каширську райлікарню їде бригада для проведення щеплення. Подробиці — у наступному номері.
Леся МІНІБАЄВА.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ, ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *