Незалежна громадсько-політична газета

Оксана Павлючик: “Культурне життя любешівців потребує імпульсу”

unnamed (1)

Депутатка Камінь-Каширської районної ради Оксана Павлючик народилася у селищі Любешів. Вищу освіту здобувала у Київському національному аграрному університеті. Її наукові статті в галузі захисту рослин друкувалися у профільних журналах. Працювала викладачкою овочівництва та землеробства у Любешівському коледжі Луцького НТУ. Завершивши курси іноземної мови, навчала дітей англійської у цьому ж закладі освіти. Десять років поспіль очолювала Любешівську насінневу інспекцію. Останніх два роки веде приватний сімейний бізнес. Одна із засновниць ГО “Майдан-Любешів” та координаторка волонтерського центру. Нагороджена медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України». Учасниця мистецької студії “Натхнення”. До районної ради обрана від ВО “Свобода”.
Активна, прогресивна та цілеспрямована, зважає на відповідальність перед людьми, котрі віддали за неї свій голос. Знайома з проблемами громади: вивчала шляхи їх вирішення ще до обрання в раду. В інтерв’ю “Поліссю” Оксана Павлючик розповіла як живе та над чим працює зараз, поділилася планами на найближче політичне майбутнє.
— Оксано Петрівно, ви нова людина в місцевому політикумі. Тим не менше саме від народних обранців у великій мірі залежить розвиток місцевості, яку вони представляють…
— Отримавши мандат, депутат має чітко усвідомлювати, що робота в самоврядному органі влади вимагає знання передусім законодавства, прав, обов’язків. Тож я займаюся самоосвітою, вивчаю процеси державотворення. Більше того, переконана у необхідності прискіпливо читати бюджет і правильно розставляти пріоритети, що стосуються різних галузей. Адже представник народу у владі спроможний вплинути на вирішення цілої низки питань у багатьох сферах життя.
— Що вважаєте своїм першочерговим завданням?
— Любешівська молодь сьогодні обмежена в можливостях культурного розвитку. Молодіжні ініціативи не мають належної підтримки. Тож усілякими способами маю на меті сприяти підростаючому поколінню у якісному дозвіллі, створенні умов для проведення мистецьких заходів. Крім того, вважаю за необхідне докласти максимум зусиль у справі патріотичного виховання молодого покоління. Адже не секрет, що Любешівщина, зважаючи на вплив певних вихідців із її теренів, завжди пропагувала комуністичні ідеї. Тож націлена брати участь у розробці проєктів, покликаних сприяти розвитку культури у нашому об’єднаному районі та селищі зокрема. Сьогодні у Любешові виникла гостра потреба створення краєзнавчого музею сучасної та минулої історії краю. Тут важливо подбати, щоб на викладі подій, фактів не позначилася комуністична ідеологія, підростаюче покоління має сприймати минувшину та сучасність у невигаданій інтерпретації. Переконана, сліди комунізму мають зникнути геть із Любешівщини. Більше року тому згаданий музей, створений ентузіастами, пропрацювавши кілька місяців, припинив своє існування. Закриття виставкової зали місцева влада пояснила невдалим вибором приміщення для експозиції, позаяк будівлю, де він діяв, не можна експлуатувати через її древність та унікальність. Колишній костел Піарів (1684) пережив свого часу війни та розрухи, проте був знищений у мирний час. Тепер зібрані експонати необхідно перемістити в іншу будівлю і я, як депутат, буду долучатися до вирішення цього питання.
— Очевидно, не випадково ви, Оксано Петрівно, й обрали в раді комісію з питань освіти, культури, охорони здоров’я, сім’ї, молоді та спорту?
— Так, бо усвідомлюю, що політика має великий вплив на те, що відбувається в моєму рідному селищі. Культура формує своєрідну ауру людини, її треба зберігати через виховання молоді. Натомість у нас в цьому сегменті спостерігається тотальна деградація: немає кінотеатру, дискотек, жодних культурних розваг для підростаючого покоління. Більше того, у селищі є приміщення, де могли б проходити зустрічі з відомими особистостями, різноманітні концерти та мистецькі заходи, зрештою, дитячі конкурси, вечори відпочинку, що їх особливо потребують місцеві. Маю на увазі будинок культури. Проте чомусь він стоїть пусткою, а молоді ніде дітися. Ідентична проблема назріла і з парком відпочинку. Якщо раніше на його території дітям влаштовували дискотеки, розваги, дозвілля, то сьогодні частину танцмайданчика віддали в приватні руки.
— Знаю, що окрім всього ви є заступницею очільника районної організації учасників бойових дій «Побратими України». Чим там переймаєтесь?
— Законодавство передбачає систему пільг для учасників бойових дій, серед яких — і відведення земельних ділянок під житлову забудову, реабілітація та соціальна адаптація. Спільно з однодумцями громадської організації працюємо над проєктом залучення інвестицій для спорудження житла учасникам бойових дій. Маємо успішний досвід ковельчан, де спілка учасників АТО/ООС створила житлово-будівельний кооператив. Тепер десять сімей воїнів там отримають безкоштовно по двокімнатній квартирі. Таку ініціативу прагнемо втілити і в Любешові. До речі, є підприємці, котрі хотіли б інвестувати в цей проєкт, звісно, за певних умов.
— Які хотіли б виокремити проблеми селища з категорії глобальних?
— Не може не турбувати питання шкільного харчування, адже від цього залежить здоров’я наших дітей. Не менш актуальною є необхідність будівництва в Любешові нової школи. Про це печемося вже не одне десятиліття. Нині любешівські учні навчаються у дві зміни, а у період карантину бувало навіть і у три.

Спілкувалася Леся МІНІБАЄВА.

ІНТЕРВ'Ю, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *