Незалежна громадсько-політична газета

З великим снігом у кожній громаді боролися по-своєму

Ще тиждень тому головною темою була боротьба зі снігом. Критикували й ганили, хвалили і допомагали. А тепер ведуть підрахунок витрат.

t_1_148212272_1359057331122548_5917380702796035643_o

На початку цього тижня сонце значно полегшило роботу дорожникам та комунальникам у плані очищення доріг у населених пунктах. Хоча ще на вихідних робота останніх кипіла – зокрема із райцентру вивозили зсунутий у попередні дні сніг.
За словами керівника камінь-каширського комунального підприємства Ігоря Каденчука, з міста вивезли десятки тонн снігу. А загалом протягом снігопадів Камінь-Каширський очищало 5 одиниць техніки — два МТЗ, ДФ-404, Т-40, Амкадор. «Грейдер велику роль відігравав би, якби був у готовності. Але ми і так справлялися. Навіть у Раків Лісі, Підріччі чистили дороги», — зауважив Ігор Каденчук.
Загалом на очищення доріг від початку року, як запевняє Ігор Миколайович, витратили до 2700 літрів дизпалива.
За словами начальника управління капітального будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства та комунального майна міської ради Миколи Шворака, комунгоспові з бюджету громади було виділено у цьому році 40 тисяч гривень на заготівлю піску, 35 тисяч — на придбання солі, і 49 тисяч гривень — на паливно-мастильні матеріали. Проте ці кошти виділили на останній сесії міської ради, тож зі сніговою негодою комунальники боролися маючи заготовлену ще торік піщано-соляну суміш. Працювали також на пальному, яке закупили раніше.
У селах Камінь-Каширської громади старости домовлялися із місцевими власниками техніки про очищення шляхів. Зауважимо, що міська рада внесла зміни до програми «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури Камінь-Каширської міської ради на 2021-2025 роки», котрі дозволять закуповувати пальне для тих, кого залучали до проведення певних дорожніх робіт у віддалених населених пунктах. Для цього передбачили видатки з коштів вільних залишків 49 тисяч гривень.
Тим часом у Маневицькій громаді до снігоочисних робіт залучали не лише техніку комунальної служби громади, місцевих жителів. Для забезпечення безперешкодного проїзду на дорогах Маневиччини працював снігоочисний транспорт ТзОВ «Хайбері», а також сусідів рівненчан. Загалом селищна рада спрямувала на подолання наслідків снігопадів поверх 230 тисяч гривень. З них, за словами селищного голови Олександра Гаврилюка, 34 тисячі — на придбання пального та 197 тисяч — на оплату наданих послуг (з врахуванням інших витрат).
Любешівці на боротьбу зі снігом протягом грудня-лютого спрямували 198,6 тисячі гривень. Як зауважив Олег Кух, селищний голова, це у десять разів більше, ніж за минулий зимовий період. Адже через сильні снігопади громаді довелося максимально консолідувати зусилля. Тут замети на комунальних дорогах розчищало та посипало аж 6 одиниць техніки.
А от у Прилісненській громаді до цьогорічної негоди, схоже, приготувалися ще у попередні роки. Тут створили перехідний резервний фонд пального. І, зокрема, в лютому у ньому було 2 тонни дизелю. Окрім того в резерві закладено 50 тисяч гривень на інші витрати. Як переконаний заступник сільського голови Олексій Гнатюк, цього має не лише вистачити, а й залишитися на наступний рік.
Сошичненська громада не має поки що комунальної техніки, тож зі сніговими заметами боролася виключно за кошти місцевих меценатів, залучаючи техніку місцевих жителів. За словами заступника голови Сошичненської сільської ради Олександра Войтюка, прикладом того, як дружньо мають працювати в таких випадках у громаді, стали жителі села Стобихівка.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *