Незалежна громадсько-політична газета

Бурштин тепер видобувають законно

З вересня минулого року «Волиньприродресурс» розпочав видобуток бурштину на території області. Обіцяють, що прибуток від діяльності комунального підприємства спрямовуватиметься в бюджети усіх рівнів, зокрема – в казну місцевих рад. За попередніми розрахунками, це близько 600 тисяч гривень. Наразі дохід від видобутку будуть отримувати Маневицька та Прилісненська територіальні громади. За оприлюдненими даними, в минулому році до бюджету Маневицького району надійшло 18,7 тисячі гривень. Якщо передбачення втіляться, то в 2021-му відповідна громада отримає до 7 мільйонів гривень.

yantar_5db9dddb2745d

Поки що ситуація виглядає так. 16 жовтня відбувся перший в Україні відкритий аукціон з реалізації бурштину-сирцю. До продажу пропонувався бурштин 9 фракцій, ціни яких різнилися. За результатами торгів було виручено 21 мільйон 650 тисяч гривень. У листопаді в облраді знову провели торги, заробивши 4 мільйони 285 тисяч 822 гривні. Тож, у порівнянні, «зарібки» громад поки що скромні. Проте в підприємстві планують нарощувати виробничі потужності: якщо зараз тут трудиться до сотні осіб, то з часом число працюючих має зрости до тисячі. Сподіваються, що підприємство зможе давати від 20 кг до 100 кг бурштину в день. Наразі розробляють 1,7 гектара землі. Спочатку працівники знімають поверхневі шари ґрунту, аби добратися до так званого продуктивного шару, у якому знаходиться бурштин. Бурштин, виявлений при поверхневому огляді, збирають, а масу продуктивного ґрунту везуть на завод в Прилісному, промивають, збагачують і вилучають решту каміння. Увесь процес – під наглядом відеокамер. Потім ґрунт повертають на закладку відпрацьованого кар’єру.
Для видобування бурштину «Волиньприродресурс» уклав договір з підрядною організацією ТОВ «Надравидобування», в якій працюють мешканці Маневиччини. За інформацією облради, вони отримують більше тисячі офіційної зарплати за зміну. Крім того, підприємство має договір з Маневицьким держлісгоспом про проведення рекультивації перекопаних ділянок та висаджування там молодих дерев.
Наразі волинський бурштин вже поїхав до Литви, Естонії, Польщі, Китаю та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *