Незалежна громадсько-політична газета

Документи на соцдопомогу краще надсилати поштою

З нового 2021 року передбачаються зміни у наданні адмінпослуг соціального характеру.

Почтовый_ящик_в_Донецке_003

Відповідно до змін у законодавстві вже з 1 січня функції з прийому документів для призначення різного роду соціальних допомог від управлінь соцзахисту почнуть переходити на рівень територіальних громад. Відповідно до урядової постанови № 1035, яка вносить зміни до 22 постанов Кабміну, що регулюють порядок надання адміністративних послуг соціального характеру, з нового року органи соціального захисту населення не зможуть приймати заяви з необхідними документами безпосередньо від людей, а лише в електронній формі, або ж надіслані поштою. А з 1 березня 2021 року прийматимуть заяви громадян та формуватимуть електронну справу, користуючись інформаційними системами Мінсоцполітики, ЦНАП та виконавчі органи рад.
Однак структура органів місцевого самоврядування, які мають перейняти функції з прийому документів, не визначена. Зрештою, не визначена вона не лише у Камінь-Каширській громаді. І хоч наша міська рада ще не має досвіду роботи у новому форматі, тут сподіваються, що проблем вдасться уникнути. Як запевняє міський голова Віктор Пась, міська рада готується до того, щоб з 1 січня підключитися до платформи «Соціальна громада» і за місяць-другий вже повноцінно працювати.
«Ми підходимо до того, щоб «Соціальна громада» була доступна у кожному селі. Маємо подати заявку, підписати угоду з Мінсоцполітики та отримати модулі шифрування й програмне забезпечення. Таким чином діловоди у населених пунктах працюватимуть над внесенням даних у відповідну програму та передаватимуть їх у цифровому форматі для ухвалення рішень до відповідних органів виконавчої влади (управління соцзахисту)», — зазначає Віктор Іванович та висловлює сподівання, що на перших порах управління соцзахисту РДА їм таки допомагатиме.
Але в управлінні соціального захисту населення РДА готові надати лише методичні рекомендації, каже керівник управління Максим Демидюк. Адже приймати документи безпосередньо від людей вони просто не матимуть права. Максим Максимович водночас висловлює стурбованість через те, що управлінню ще не відомі уповноважені особи міської ради, які будуть займатися цією справою.
«У нас велика кількість отримувачів соціальних допомог різного виду, в тому числі пільг, субсидій, – кілька десятків тисяч. Один діловод на пару великих сіл не зможе фізично осягнути всього об’єму роботи. У Сошичне, наприклад, дослухалися до наших рекомендацій. Гадаємо, співпраця буде налаштована належним чином і з Камінь-Каширською міською радою», — каже Максим Демидюк.
У цій ситуації можна було б не хвилюватися, якби у Камені-Каширському міський ЦНАП діяв на повну потужність. Зрештою міський голова каже, що над цим питанням уже також розпочалася робота. І, ймовірно, незадовго тендер на проведення реконструкції приміщення можуть оголосити. Відповідно ж до законодавства документи на призначення держдопомог, пільг, субсидій можна буде подавати також і через ЦНАП. А він може мати віддалені робочі місця.
Разом з тим зауважимо, що хвилюватися, яким чином з нового року треба буде оформляти соцдопомоги жителям приєднаних сіл любешівської сторони, не слід. Їхні справи, за словами Максима Демидюка, опрацьовуватимуться любешівським управлінням соцзахисту (за напрацьованою раніше схемою). У Прилісненській ОТГ буде здійснюватися прийом документів від жителів сіл Тоболи, Старі Червища, Рудки-Червинської, Нових Червищ (їх особові справи знаходяться у Камінь-Каширському управлінні соцзахисту). А от документи для оформлення субсидій та пільг на тверде паливо (інші види допомог) жителям Камінь-Каширської міської ради наше управління соцзахисту рекомендує з 1 січня надсилати поштою.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *