Незалежна громадсько-політична газета

«Велике будівництво» – на Камінь-Каширщині

 

Видерта

01Дорожники області жартівливо охрестили цей рік третьою хвилею дорожнього буму (після підготовки до Євро-2012 і митного експерименту), адже за десятки років у регіоні нарешті проведуть ремонт доріг державного значення. Вперше за всі роки незалежності ремонтуються не лише міжнародні, національні і регіональні шляхи, а й чимало територіальних. Кажуть, це стало можливим за активного сприяння народних депутатів України Ігоря Гузя, Ірини Констанкевич та В’ячеслава Рубльова. Тож у нинішньому році на Волині передбачено відновлення більше 60 км найбільш пошкоджених ділянок автошляхів, серед яких і камінь-каширські Т-03-08 і Т-03-11. Загалом на ремонт автомобільних шляхів району урядовці «вкроїли» більше 100 мільйонів гривень. 

Найбільше фінансування, як і зазначалося раніше, спрямовано на ремонт доріг державного значення. У цьому секторі сьогодні уже помітні певні результати. Так, ще у липні поточного року підрядник – ковельське ТзОВ «Ідея» – провів роботи з поточного дрібного ремонту ділянок автомобільної дороги загального користування державного значення Т-03-08 у селі Видерта за 4,1 мільйона гривень. До того ж, більше 2 мільйонів гривень було освоєно на експлуатаційне утримання траси. Однак на цьому ремонт багатостраждальної дороги не завершився. Нині тут приступило до роботи ПрАТ «Ковельське шляхово-будівельне управління № 63», яке виграло тендер, зголосившись відновити окремими ділянками автошлях Т-03-08 Любомль – Дубечне – Здомишель – Ратне – Камінь-Каширський – Любешів – /Р-14/ за 30,4 мільйона гривень. Тож, очевидно, державі таки вдалося зекономити, адже первісно, згідно з постановою Кабміну від 1 липня 2020 р. № 539 «Про виділення коштів для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення», на ці потреби виділялося 44 мільйони гривень. Самі ж ремонтні роботи передбачають влаштування нового асфальтобетонного дорожнього покриття на проїзній частині та з’їздах з дороги, облаштування заїзних кишень і посадкових майданчиків, заміну та встановлення дорожніх знаків та нанесення дорожньої розмітки на ділянці від районного центру до села Видерта.
Ось уже другий тиждень дорожня техніка працює на 8-кілометровому відрізку Камінь-Каширський – Нуйно на автодорозі до Ковеля. Нині тут фрезерується існуюче дорожнє покриття, влаштовується основа дорожнього одягу тощо, а згодом буде влаштовано два шари асфальту. Виконавець – буковинська компанія «ПБС». Вона працює за новітніми технологіями, використовує інноваційні підходи до роботи та найсучаснішу техніку. На нове асфальтоване покриття підрядник надає п’ятирічну гарантію. Загалом, за результатами аукціону, ТОВ «ПБС» має виконати усі роботи за 45 мільйонів 545 тисяч 713 гривень.

Серед доріг місцевого значення у районі найбільший запланований об’єкт капітального ремонту – це автомобільна дорога Камінь-Каширський-Полиці-Оленине-Рудка-Червинська. За умовами тендеру, проведеного на початку вересня, ТОВ «Данко» мало до кінця жовтня наступного року виконати усі роботи за 36,3 мільйонів гривень.
Однак результати електронного аукціону визнали недійсними через скаргу одного з учасників торгів. Відтак Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області оголосила новий тендер на пошук підрядника, знизивши очікувану вартість робіт фактично на 1 мільйон гривень: з 42 мільйонів 898 тисяч 550 гривень на 41 мільйон 928 тисяч 530,4 гривень. Крім того, змінилися і часові рамки виконання робіт: переможець торгів повинен буде провести ремонт дороги до 31 грудня 2021 року. Додамо також, що на піврічне експлуатаційне утримання автошляху було освоєно 1,4 мільйона гривень.

Паралельно у районі також проводять ремонт комунальних доріг. Наразі з місцевих бюджетів на це використали 4,6 мільйона гривень. Зосібна, левова частка видатків на дорожню інфраструктуру припадає на Камінь-Каширську міську раду, до найбільших проєктів якої належить укладання асфальтного покриття по вулиці Польова та облаштування тротуарів на вулицях міста. З іншого боку, за кошти субвенції з державного бюджету до кінця року мають провести капремонт вулиці Шевченка в селі Осівці, а також відновити покриття проїжджої частини вулиці Польова в селі Житнівка. Осівцівська сільська рада поки що перебуває в пошуку виконавця робіт (вдруге розігрує тендер), а от Гуто-Боровенська сільська рада ще в квітні уклала договір із луцьким товариством з обмеженою відповідальністю «Інтерроуд» на 924 тисячі 857 гривень. Жителі цієї громади уже тривалий час тішаться новенькою дорогою.
Іванна ВЕЛИЧКО.

Нуйно

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *