Незалежна громадсько-політична газета

Шкільне харчування: діти не наїдаються

У тарілки школярів кухарі кладуть їжі менше, аніж мало би бути відповідно до затвердженого меню. Чому так?

tender

Дітей у школах Камінь-Каширщини, на відміну від Маневицького та Любешівського районів, харчують. Щоправда крихітними порціями.
Відтак батьки забили на сполох, бо державні кошти витрачаються, а діти у їдальнях не наїдаються. Кухарі кладуть у тарілки по ложці-півтори картоплі чи макаронів, трохи не присмаченого салату та невеликий шматочок сосиски чи риби. А цього для учнів, які з 8-ої до 15-ої години перебувають в школі, замало. З цього приводу у соціальних мережах з’явилися обурливі пости, у ЗМІ — резонансні повідомлення. А дехто навіть зробив висновок, нібито завдяки телекамерам порції враз помітно збільшили. Так би мовити проблема начебто вирішилася за один день.

Однак, журналісти «Полісся» з’ясували, що ситуація із розміром порцій ще на початку цього тижня залишалася без змін. І підтвердженням цього є висновки Держпродспоживслужби, зроблені на підставі проведених моніторингових перевірок.
— Починаючи із другої половини вересня, ми побували у семи школах району. Зокрема, у Гуті-Камінській, Нуйно, Гуті-Боровенській, Карасині, Стобихівці, Сошичне та в НВК №1. У них були здійснені перевірки за погодженням з головним управлінням і без попередження об’єктів перевірки. Здійснювали дослідження учнівських порцій щодо якості та кількості. А також проводили змиви з інвентаря, рук та одягу працівників, — розповідає керівник Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталій Макарчук.
За його словами, поряд з тим, що працівники їдалень не всюди виявилися «чистюлями», в усіх їдальнях названих шкіл розмір порцій був меншим приблизно на 10-30 відсотків, ніж мав би бути відповідно до погодженого організатором харчування перспективного двотижневого меню.
— Ось, наприклад, у школі села Сошичне учні отримували шматочки риби, вага яких на 6,7% менша від необхідного, на 10% менше узвару, на 33% — хліба, та аж на половину – яблук, — констатує Віталій Юхимович.
Хоча організатор харчування ТОВ «Рамедас Україна» ще минулого тижня зазначав, що за результатами проведеного ними опитування серед школярів, переважна більшість їх цілком задоволена гарячим харчуванням та оцінює обіди як «смачно».
— Лише окремі учні зі старшої категорії сказали, що порції малі. Дійсно на початку харчування у нас було упущення по калорійності. Але тепер ситуація вирівнялася і вже йде чітке розмежування другої і третьої категорії. По сумі воно відповідає, на яку ми харчуємо, — зауважила під час засідання робочої групи щодо якості надання послуг з харчування у школах району представниця ТОВ «Рамедас Україна» Ірина Панасюк.
А вартує шкільна порція близько 20 грн. По калорійності вона має становити 30 відсотків від щоденної фізіологічної потреби. Зауважимо, що протягом двох останніх років розмір фізіології, яку має забезпечити організатор харчування у школах, істотно не змінився. Так, у 2018 році він становив 32%, у 2019-му склав 31,4% від добової фізіологічної (медичної) норми харчування, що встановлена постановою Кабінету Міністрів України. Але от у 2016-му цей показник був на рівні 40%, у 2017-му – 35%. Зменшуються щороку суми, які держава виділяє на обіди школярів чорнобильської зони. А цьогоріч її суттєво зменшили ще й у тендерних торгах. Товариство, яке хотіло зайти на цей ринок, знизило вартість закупівлі послуги на 11 мільйонів гривень. Із початкових 40 млн грн залишилося 29 мільйонів. Тож тепер за ці кошти воно намагається забезпечити якісне харчування.
Втім, чи вдасться йому це зробити, висновки робити зарано. Замовник послуги харчування дітей у школах (управління соціального захисту), а також районне керівництво, керівництво райвідділу освіти спільно з організаторами харчування намагаються знайти шляхи та альтернативи збільшення порцій для наших школярів та унеможливити зірвання процесу харчування, як це сталося у Маневицькому та Любешівському районах. Мовляв, більшої користі від того для дітей не буде.
Отже, чому у тарілки школярів потрапляє їжі менше, аніж мало би бути відповідно до затвердженого меню? Це мають з’ясувати. Відповідні листи Держпродспоживслужба направила організатору харчування, замовнику послуги та дирекції конкретних шкіл.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ, Освіта

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *