Незалежна громадсько-політична газета

На шляху до якісно нової школи

Пась В

Кілька років тому наша держава взяла курс на всеохопне переформатування освітньої галузі. Відбувається багато змін на законодавчому рівні, впроваджуються нові принципи, компетентності у роботі. І вже сьогодні можна говорити про певні досягнення чи втрати. Але попереду ще багато експериментів та нововведень. Тому впереддень професійного свята освітян поговоримо із начальником відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктором Пасем (на фото) лише про найактуальніше.

— Вікторе Івановичу, у 2020 році вступив у дію новий Закон України «Про повну загальну середню освіту». Які нововведення цього документу уже реалізуються у 2020/2021 навчальному році?
— В Україні триває реформа освіти і вона неможлива без законодавчого забезпечення. Її підвалини були закладені законом «Про освіту», але в ньому були окреслені лише загальні ідеї. Новий Закон «Про повну загальну середню освіту», який набув чинності цього року, більш конкретно визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи загальної середньої освіти. Він, по суті, закріпив норми, що визначатимуть на найближчі роки систему координат для функціонування шкільної освіти в громадах. Він урегульовує питання доступності освіти, сертифікації педагогічних працівників, самоврядування у закладах освіти, права та обов’язки учасників освітнього процесу.
Важливим нововведенням Закону є гарантії рівного доступу до освіти. Для дітей з особливими освітніми потребами гарантуються можливості навчатися у звичайних школах за власною освітньою траєкторією. Разом з цим у Законі передбачена процедура атестації педпрацівників, визначено функції, права та обов’язки керівників закладів середньої загальної освіти, порядок конкурсу на посаду директора школи, передбачено контракти для директорів і вчителів пенсійного віку та інше.
— Але до нового навчального року ми підійшли не лише із новою законодавчою базою, а й з досвідом організації дистанційного навчання. Адже минулого навчального року карантинні обмеження через поширення коронавірусу стали справжнім випробуванням для закладів освіти району. Чи справилися з ним учасники освітнього процесу?
— Попри те, що навчання проводилося дистанційно, в закладах тривало активне втілення ключових ідей Нової української школи. Зрозуміло, що виклики та проблеми в освіті стали суттєво відчутними у зв’язку із цим. Загалом ситуація виявилася навіть певною мірою стресовою для всіх учасників освітнього процесу. Вчителі не мали навичок проведення онлайн-уроків, а діти – мотивації до продовження навчання. Але адміністрації закладів освіти, педагогічні працівники району вдавалися до різних технологій дистанційного навчання, і це дало змогу налагодити освітній процес під час карантину.
Директори вчилися приймати швидкі й самостійні рішення, координувати та налагоджувати всі процеси в онлайн-режимі. Учителям, як мінімум, потрібно було переформатувати навчальну програму, модель оцінювання та підходи викладання до онлайн-режиму. Значна частина вчителів потребувала удосконалення навичок із цифрових технологій. Для тих, хто не надто активно опановував нові технології до карантину, ще більшим викликом стала потреба швидко вивчити базові інструменти дистанційної освіти. Довелося вчитися на ходу: через вебінари, консультування у колег і т. ін. Практично кожен учитель сам обирав, яким буде процес навчання. На жаль, цілісної системи роботи у закладах під час карантину не вдалося створити. Кожен педагог виходив зі своїх технічних можливостей, учні теж опинилися в нерівних умовах. Але великими помічниками у всьому стали, звичайно, батьки. Тільки у цей складний період частина батьків зрозуміла значущість ролі вчителя в освіті та важливість його роботи; учні навчилися більш критично оцінювати інформацію та використовувати її для різних потреб; карантин і дистанційне навчання дали поштовх усім учням стати відповідальнішими.
— А якими здобутками запам’ятався минулий навчальний рік?
— Як завжди можемо похвалитися хорошими здобутками за підсумками обласних олімпіад та конкурсів. Зокрема, маємо 1 перше місце (економіка), 9 – других (біологія – 2, трудове навчання – 2, фізика, математика, українська мова, історія, інформатика), 13 – третіх (математика – 3, фізика – 2, правознавство – 2, німецька мова, хімія, англійська мова, географія, історія, російська мова). Крім того – 5 других та 4 третіх місць у обласній олімпіаді імені Кравчука. У обласних мовно-літературних конкурсах маємо 7 других та 1 третє місце.
За результатами ІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт слухачів МАН переможцями стали 3 учнів. Цьогоріч в обласних турнірах юних МАНівців маємо два ІІІ місця – у турнірі юних правознавців та у турнірі юних біологів.
Але найбільше пишаємося тим, що вперше учениця навчально-виховного комплексу №1 м. Каменя-Каширського Анна Каширець стала одним з 27 лауреатів стипендії Президента України за зайняте І місце у Х Всеукраїнському етапі мовно-літературного конкурсу учнівської молоді імені Тараса Шевченка.
— Напевне, чимало зроблено і в плані забезпечення якості освіти у школах району?
— Сьогодні держава звертає увагу передусім на забезпечення доступної якісної освіти в сільській місцевості. Тож зазначимо, що в районі продовжується оптимізація мережі закладів у сільській місцевості для більш ефективного використання матеріально-технічних, фінансових та кадрових ресурсів, що є одним із резервів забезпечення якості освіти. Відповідно до цього у минулому навчальному році Камінь-Каширська районна рада прийняла рішення про створення чотирьох опорних закладів загальної середньої освіти сіл Раків Ліс, Карасин, Сошичне, Хотешів з чотирма філіями.
Зауважу також, що в минулому навчальному році за рахунок державної субвенції до швидкісного Інтернету було підключено всі заклади освіти району. А це, зокрема, може бути запорукою надання якісної освіти у випадку дистанційного навчання.
Особливою гордістю не лише нашого району, а усієї Волині є відкриття новозбудованого закладу загальної середньої освіти у селі Осівці на 220 учнівських місць. Довгоочікувана громадою нова школа відповідає європейським стандартам і є взірцевою для здобуття якісної освіти в сільській місцевості. Нагадаю, що на будівництво та оснащення закладу “Осівцівський ліцей” витрачено 75 мільйонів гривень.
— Що побажате освітянам у переддень професійного свята?
— Непросто нині працювати в час реформування та постійних змін в суспільстві, і професія педагога першою особливо реагує на них. Проте без змін неможливий поступ вперед, неможливий розвиток. Тому усім нам бажаю віднайти шляхи взаєморозуміння, поваги, щоб рухатися вперед, не стояти на місці.
Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ІНТЕРВ'Ю, Освіта

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *