Незалежна громадсько-політична газета

Сільська ОТГ має добротний інклюзивний центр

DSC_0111У Гуто-Боровенській ОТГ розпочав роботу «Інклюзивно-ресурсний центр». Рішення про його створення прийняли у грудні минулого року, а вже із серпня цьогоріч він запрацював. Наразі вже більше трьох десятків діток відвідують заняття з логопедом та дефектологом. З часом тут імовірно працюватимуть і спеціаліст з лікувальної фізкультури та психолог.

Облаштували центр у селі Боровне в приміщенні колишньої сільської ради. Для цього за кошти сільського бюджету (витрачено близько 50 тисяч гривень) відремонтували три кімнати.
— Ще 200 тисяч гривень, але вже із державного бюджету, спрямували на закупівлю меблів, комп’ютерного обладнання, різного роду засобів. Цю субвенцію нам виділили спеціально для матеріального забезпечення «Інклюзивно-ресурсного центру», — розповідає сільський голова Михайло Оліферчук.
Михайло Іванович не приховує задоволення від того, що для місцевих дітей з особливими освітніми потребами вдалося зробити ось такий острівок навчання, розвитку і відпочинку. Позитивно відгукуються про це і батьки діток, яким потрібна корекційно-розвиткова допомога. Відтепер для її отримання їм не потрібно їхати аж до Каменя-Каширського. Та й створений інклюзивний центр у Боровне нічим не поступається районному, а, можливо, навіть кращий.
— Розмістити центр у Боровне вирішили через те, що там було відповідне приміщення. Та й доїзд сюди зручний із усіх населених пунктів ОТГ. Облаштували два кабінети для занять з логопедом та дефектологом. І ще одну велику ресурсну кімнату, — розповідає начальник гуманітарного відділу Світлана Войчук.
У цій залі розмістили телевізор та комп’ютерне обладнання, басейн з кульками, кінетичну пісочницю. Для спеціальних занять тут є набори розвиткових ігор, книги, м’які іграшки, модульні конструктори та багато іншого. Все це дуже допомагає педагогам знаходити підхід до індивідуально до кожної дитини та результативно проводити заняття, а також зацікавлює діток і вони охоче відвідують заклад.
— У нас навчаються дітки із мовленнєвими порушеннями, із затримкою психічного розвитку. Є навіть такі, що зовсім не говорять. До кожного з них потрібен окремий підхід і безліч засобів. Бо ж важливо не просто провести заняття, а хочеться ж допомогти тим дітям. Тому ми намагалися закуповувати все обладнання, щоб було багатофункціональним, — каже директор центру Наталія Мороз, розгортаючи килимок для координації рухів та розкладаючи масажні доріжки, які використовують і для вивчення кольорів, і для розвитку дрібної моторики, тощо.
Поряд з цим Наталія Іванівна демонструє стандартизовані методики для занять, які вони отримали від управління освіти і науки Волинської ОДА.
— Вони є сучасними, а тому дороговартісні. Призначені для виявлення у діток розладів аутистичного спектру, інтелектуальних порушень, гіперактивності, — розповідає директор та зауважує, що це обладнання буде надзвичайно корисним для педагогів інклюзивного центру.
А працюватимуть у ньому згодом ще й психолог та спеціаліст з лікувальної фізкультури. На це сподівається не лише керівництво закладу, а й батьки діток, які потребують відповідної допомоги. До речі, у ресурсній кімнаті уже навіть розміщена шведська стінка для занять з лікувальної фізкультури.
— Одним словом, ми не проігнорували можливість зробити «Інклюзивно-ресурсний центр», бо одним із пріоритетних напрямків роботи є створення комфортних умов для навчання і розвитку усіх наших дітей, — каже Михайло Оліферчук.
Наразі для занять в ІРЦ вже зареєстрували 34 дитини. Педагоги займаються з ними щодня з 8:30 до 17:00. Кількість занять для кожної дитини визначається індивідуально залежно від того, які особливості та потреби в неї. І ті, хто не звертався у наш ІРЦ, можуть це зробити будь-коли. Працівники центру проведуть комплексні оцінки діток та розпочнуть з ними заняття, — підсумувала Наталія Мороз.
DSC_0151Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *