Незалежна громадсько-політична газета

У Стобихівці школу не будують, батьків і дітей “годують” обіцянками

hakpxt-sjol7pkojajkaq3bbhxafcjmzczsvnj3 копия

Для понад двох сотень стобихівських школярів початок навчального року може знову відтермінуватися.  У минулі роки батьки не відпускали дітей на навчання 1 вересня, привертаючи увагу до проблем старого, аварійного та маломісткого приміщення навчального закладу. А цього року навчання може не розпочатися через рішення суду.
Уже понад десятиліття жителі села Стобихівка б’ють на сполох через неналежний стан школи та благають про будівництво нової. Спочатку їх заспокоювали лише обіцянками. А коли згодом ці прохання набули більш вимогливого характеру та переросли навіть у протести (у 2017 році дітей вперше не пустили на навчання), посадовці зробили вигляд, що заворушилися — почалися маніпуляції із документацією на нове будівництво. Затягнулися вони уже більше як на 3 роки. Витратили на це сотні тисяч гривень. Але ходіння по колу продовжуються і до тепер: батьки протестують – їм обіцяють школу, замовляють документацію, оголошують тендер, потім виявляються якісь погрішності, когось не влаштовують проєкти, кошториси, все скасовується і починається спочатку.
Останній, проведений минулого року, тендер на будівництво закладу знову завершився фактично нічим – виграло його харківське ТзОВ «Навітехсервіс», будівництво розпочав наш «Житлобуд-2». Проте, вклавши у нього, за словами керівника товариства Леоніда Стефановича, близько 5 мільйонів гривень, роботи змушені були припинити через чергове бажання чиновників здешевити будівництво школи. Будівельники з будівельного майданчика забрали техніку, а Департамент інфраструктури ОДА, щоб скоригувати проєкт, провів тендер на виконання проєктних робіт по об’єкту. Витратили на коригування майже 640 тисяч гривень. Тепер, як розповів журналістам «Полісся» заступник директора Департаменту, начальник управління капітального будівництва Іван Корчук, все готово.
— Нова проєктна документація виготовлена. Вона вже пройшла експертизу. Затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації. Зараз готуємо документацію на тендер. Маємо намір оголосити його найближчим часом, — зауважив Іван Миколайович. У телефонній розмові він висловив надію на те, що закупівлю вдасться оголосити не лише до початку нового навчального року, а навіть ще до кінця минулого тижня. Однак ні наприкінці минулого тижня, ні на початку цього закупівля не була оголошена. Всі знову в очікуванні. Можливо, не поспішають, бо вважають, що тендер встигнуть провести до жовтня.
— Оскільки це перехідний об’єкт, то обіцяні кошти на нього можуть бути, починаючи з жовтня. Але це не є проблема, — зазначив Іван Корчук.
Нагадаємо, що будівництво Стобихівської школи увійшло до переліку проєктів, які мають реалізувати за кошти Державного фонду регіонального розвитку. І цьогоріч на нову школу у Стобихівці із ДФРР передбачили виділити 12 мільйонів гривень. Відповідно з районного бюджету вже виділили 1,2 млн. грн.

Суд зобов’язав подбати про безпеку в школі

А тим часом у школі міркують, як організовуватимуть навчальний процес, бо ж місця тут вистачає лише для третини учнів. Та й до того ж у старому навчальному закладі виникли додаткові перепони. Склалося так, що навесні Волинський окружний адміністративний суд вирішив зупинити експлуатацію будівель навчального корпусу та їдальні з майстернею, оскільки працівники служби ДСНС зафіксували тут серйозні порушення пожежної та техногенної безпеки. Тому до усунення їх навчання у приміщенні взагалі не може відбуватися.
— Ще у 2018 році наші працівники виявляли у школі села Стобихівка ряд порушень. Про них зазначали у відповідних актах. Щоб не відразу застосовувати найстрогіші заходи впливу, дали можливість добровільно усунути дані порушення. Посадові особи притягалися до адміністративної відповідальності. Однак груднева перевірка (2019 р.) показала, що у закладі не лише не покращили протипожежний стан, а він навіть погіршився, — розповідає начальник Камінь-Каширського РВ УДСНС України у Волинській області Андрій Багнюк.
А в переліку порушень, до речі, до двох десятків позицій. Найелементарніше — це і відсутність у необхідній кількості первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників), спеціальних щитів, не відкориговані схеми евакуації людей на випадок пожежі. Також в деяких навчальних класах допускалося використання пошкоджених розеток, приміщення не обладнані системами протипожежного захисту відповідно до ДБН та інше. До початку цього навчального року більшість із цих недоліків усунуті. Але найбільш вартісні позиції ще на сьогодні залишаються невиконані.
У навчальному закладі, зокрема, не встановлена пожежна сигналізація та не оброблені засобами вогнезахисту дерев’яні елементи горищних покриттів (крокви, лати) в будівлі їдальні та майстерні, які забезпечують І групу вогнезахисної ефективності.
Відтак, чи дозволять через це навчання в школі, ще не відомо. Перевірки готовності закладів до нового навчального попереду.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

P.S.  Вчора, коли цей номер здавався до друку, Департамент інфраструктури Волинської ОДА таки оголосив тендер на будівництво школи у селі Стобихівка.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *