Незалежна громадсько-політична газета

Щоб отримати ідентифікаційний номер, люди по кілька днів стоять у черзі

CAAC3300-2BAA-4E5D-B50A-3D768AF7D0B3

Тиснява, обурення та претензії: уже кілька тижнів жителі району буквально штурмують відділення податкової інспекції у Камені-Каширському. Сотні людей щодня скупчуються під дверима установи, щоб отримати ідентифікаційні номери. Декому доводиться навіть по кілька днів вистоювати у черзі, аби чимшвидше оформити «код».
— Я вже другий день приїжджаю в Камінь, а достоятися, щоб подати звернення на присвоєння ідентифікаційних номерів, не можу, — каже жіночка з натовпу, що утворився перед податковою.
— Пропонують записуватися на прийом. Але запис уже на кілька тижнів вперед. Мені ж треба до кінця серпня отримати ідентифікаційний, — обурюється інша жінка.
Зі своїми невдоволеннями з цього приводу деякі з них звернулися до журналістів «Полісся», мовляв, через той балаган вже й поліцію викликали. Люди виснажені, знервовані і обурені. Невдоволені насамперед тим, що чиновники знову щось придумали, а як реалізовуватиметься їхній план — не передбачили.
Не в більшому захопленні від ситуації і податківці.
— Через те, що код став потрібен великій кількості людей і в короткі терміни, виникли певні труднощі з його видачею. Ми не встигаємо всіх і одразу прийняти, — пояснюють у податковій службі та висловлюють сподівання, що за деякий час цей ажіотаж таки вщухне. А звинувачення у свою адресу щодо зволікання у прийомі людей називають безпідставними.
— На сьогодні карантинних обмежень ще ніхто не скасовував, тому ми мусимо працювати відповідно до встановленого протоколу. Тобто здійснюємо прийом за попереднім записом і лише з 10:00 до 16:00. Таким чином щодня приймаємо більше двох десятків осіб. Але крім того, зважаючи на велику кількість людей, яким в обмежені терміни потрібні індивідуальні податкові номери, ми здійснюємо прийом громадян і без попереднього запису, а в порядку живої черги. Отож загалом приймаємо щоденнно по п’ятдесят чоловік. Але ж оскільки тепер звертаються в основному багатодітні батьки, в яких по 5, 7 чи 10 і більше дітей, котрим потрібні коди, виходить звернень набагато більше. Наприклад, вчора ми видали 90 ідентифікаційних номерів та подали на присвоєння 97 пакетів документів. Ще збільшити цю кількість складно, оскільки маємо і технічні обмеження: обробка інформації у нас може відбуватися лише на одному комп’ютері – таким чином сформована база, — пояснює начальниця Камінь-Каширської ДПІ Ратнівського управління ГУ ДПС у Волинській області Наталія Божко.
За словами посадовиці, наплив людей міг би бути меншим, якби вони користувалися електронними сервісами. Бо ж подати заявку на присвоєння ідентифікаційного коду можна і через Інтернет, а до податкової звертатися тільки щоб забрати його. У нас же лише близько 5 відсотків краян вчиняють саме так. Тому черга за кодом, кажуть у податковій, вже тепер розписана до кінця вересня.
— Могли б спростити процедуру отримання його і завдяки послузі «Є-Малятко», якби вона в нас працювала, — зауважують в управлінні соціального захисту населення РДА, куди, власне, і потрібні для пред’явлення ідентифікаційні коди. Адже всі так масово почали звертатися за податковим номером для дітей, оскільки тепер він потрібен для призначення деяких видів соціальної допомоги.
— 22 липня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», якою передбачив порядок обчислення доходу сім’ї для призначення, зокрема, соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям, а також зауважив, що призначаються вони лише після подання нової заяви з необхідними документами та декларації про доходи та майновий стан. Якщо заява подається без зазначеного податкового коду на всіх членів сім’ї (за винятком, якщо людина відмовилася від нього), то вона не приймається, — розповідає заступник начальника управління соцзахисту населення РДА Віталій Леонець.
Відтак ажіотаж виник з двох причин: через карантин та через те, що згадана постанова була прийнята 22 липня, а набрала чинності з 1 липня. Тобто людям стало потрібно в короткі терміни подати документи на призначення соціальних виплат.
— До цієї постанови був прийнятий Закон «Про карантин» і ми платили жителям району кошти без їх звернення – те, що нараховувалося по березень. Наприклад, з жовтня було призначено по 2 тисячі гривень, ми щомісяця і виплачували їх аж по липень включно. Потім припинили. Тепер всі повинні подати оновлені документи, щоб можна було упорядкувати призначення, — пояснює Віталій Федорович.
Окрім того, за словами держслужбовців, раніше ідентифікаційні коди вимагалися на дитину після досягнення нею 14 років. А тепер вони потрібні від народження.
Що ж, дана ситуація вкотре засвідчує, що державним органам влади не вистає гнучкості мислення та вміння прогнозувати наслідки прийнятих рішень. Вкотре будемо сподіватися, що з цього зроблять правильні висновки, навчаться вчасно продумувати і запускати нові механізми надання адміністративних послуг. Але скільки вже можна сподіватися?! Ось таке воно насправді “поліпшення” життя.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *