Незалежна громадсько-політична газета

Напередодні нового навчального: яка готовність?

Без имени-1

Здається, ще не встигли краяни оговтатися після тримісячного дистанційного навчання в умовах карантину через COVID-19, а вже на порозі новий навчальний рік. Яким він буде та чи підуть 1 вересня діти до школи — це сьогодні хвилює чи не усю батьківську та учнівську громадськість. Небайдужим це питання є, звичайно, і освітянам. Проте Міністерство освіти ще не надає рекомендацій щодо програмних планів. Мовляв, для початку слід з’ясувати рівень опанування навчального матеріалу, який учні вивчали дистанційно, щоб визначити необхідність вивчати його повторно. А тому поки що лише про старт 2020/2021 навчального року.

Безпечні умови навчання — головна вимога

Стартуватимуть у кожній школі по-своєму, як і фінішували. Найімовірніше, без урочистих лінійок. А от подальше навчання відбуватиметься з урахуванням епідситуації на конкретних територіях.
— Сподіваємося, що на Камінь-Каширщині рівень епідемічної ситуації буде в нормі, тобто «зеленим» і наші школярі зможуть відвідувати навчальні заклади. Якщо нас переведуть із «зеленої» зони в якусь іншу («жовту», «помаранчеву»), процес навчання коригуватиметься. При “червоному” рівні відвідування закладів освіти здобувачами буде заборонене. Тоді, очевидно, доведеться переходити на дистанційну освіту. Але зараз ми готуємося, як і щороку, до очного навчання, — повідомив журналістам начальник відділу освіти, молоді і спорту РДА Віктор Пась.
За його словами, наразі уже майже всі заклади загальної середньої освіти району готові прийняти учнів. Але сьогодні важливо, щоб вони відповідали вимогам щодо безпечних умов для отримання освіти школярами.
— Потрібно, щоб у всіх школах були створені умови для соціального дистанціювання, уникнення скупчень та дотримання правил гігієни. Для цього Міністерство рекомендує у навчальних закладах відкривати декілька входів до будівлі, збільшити відстань між партами, нанести розмітку на підлозі для організованого руху коридорами, виокремити зони переміщення для різних вікових категорій школярів, встановити гнучкий графік початку занять для різних категорій учнів. Особливо непросто буде дотриматися вимог соціального дистанціювання у школах з великою кількістю дітей, як от у Камінь-Каширських міських, та сільських, де навчання і так відбувається у кілька змін. Їм у нагоді може стати порада проводити заняття за сприятливих погодних умов на відкритому повітрі, — каже Віктор Іванович.
А ще є пропозиція МОН запропонувати батькам учнів із хронічними легеневими хворобами, розладами імунної системи, захворюванням на цукровий діабет тощо продовжити навчання за більш безпечними для них формами – на екстернаті або дистанційно.
Поряд зі створенням умов для соціального дистанціювання не менш важливим є питання забезпечення навчальних закладів дезінфікуючими та миючими засобами, засобами індивідуального захисту. Зробити це повинні до початку навчального року. За словами начальника відділу освіти, директори закладів мають обладнати у школах місця для обробки рук та збору використаних масок і рукавичок.
— За чий кошт все це буде робитися, важко сказати. Мало б за рахунок засновників закладів. У нашому випадку — за рахунок районної ради. Тож ми звернулися до неї з проханням виділити на означені потреби хоча б 300 тисяч гривень. Ми б закупили в першу чергу пірометри. Але у райраді сказали, що чекають перевиконання бюджету, мовляв, будуть гроші – виділимо. А от щодо індивідуального захисту учнів, то про це мають подбати, звичайно, батьки, – зауважує Віктор Пась.

Кошти, передбачені для НУШ, ще не освоєні

Попри корективи, які вніс у наше розмірене життя коронавірус, продовжує впроваджуватися освітня реформа. А тому на початку навчального року традиційно виникає питання про створення сучасного освітнього середовища для класів НУШ. На Камінь-Каширщині наразі із цим певна затримка. Кажуть, в усьому причина – карантин через коронавірус. Відтак тендери на закупівлю необхідного для «нової української школи» ще не відбулися, а тому класи новим обладнанням не забезпечені.
— Цьогоріч на НУШ район отримав 3 мільйони гривень. Із районного бюджету виділено співфінансування в розмірі 10 відсотків, тобто 300 тисяч гривень. Але наразі ще не завершився тендер на закупівлю парт для першокласників. Днями маємо оголосити закупівлю дидактики. Готуємо документацію на придбання ноутбуків та принтерів, — каже начальник відділу освіти. Він запевняє, що такий стан справ ніяк не завадить розпочати навчання у перших класах.
Разом з тим Віктор Пась зазначив, що Камінь-Каширщина отримала ще понад 600 тисяч гривень із державного бюджету на реалізацію програми “Спроможна школа для кращих результатів” у Раківліській школі. Це дасть можливість закупити для навчального закладу обладнання для класів, оновити навчальні кабінети. А НВК №1 і опорний навчальний заклад «ЗОШ Пнівне» потрапили у перелік шкіл, у яких за кошти обласного управління освіти до кінця 2020 року мають забезпечити оформлення стем-кабінетів (цифрових лабораторій).
У той же час школи повністю ще не забезпечені підручниками. Хоча Віктор Пась сподівається, що і це не завадить учням у здобутті освіти, оскільки підручники уже почали завозити. Зокрема, для 1 і 7 класів.

Школярів харчуватиме ТОВ «Ремедас Україна»

У новому навчальному школярів харчуватимуть. Щоправда лише в тих школах, де дозволятимуть це робити умови. Бо ж, наприклад, у селі Хотешів їдальня — у жахливому стані. І вже торік вона не працювала.
— Минулого року ми звели тут і накрили своїми силами нове приміщення для шкільної їдальні. Але роботи призупинили у зв’язку з тим, що в районі не вистачає 15 мільйонів гривень на зарплати технічному персоналу, — розповідає начальник відділу освіти.
Невирішеним залишається питання у Стобихівці та Радошинці, де зупинено експлуатацію будівель навчального корпусу та їдальні з майстернею рішенням суду.
А харчуватиме школярів цього року ТОВ «Ремедас Україна». За словами головного освітянина району, фірма уже проводить семінари із кухарями щодо організації харчування в школах, а тому він сподівається, що організатори вчасно подбають про необхідне обладнання і ніяких неприємних несподіванок не буде.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *