Незалежна громадсько-політична газета

Медогляд — за окрему плату

Програма медичних гарантій не покриває цієї послуги.

ncg

У переліку медичних послуг, які держава гарантує та оплачує населенню на основі єдиних національних тарифів у рамках другого етапу медреформи, проведення обов’язкового медогляду передбачено лише для дітей та учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Інші категорії населення, у тому числі абітурієнти, повинні оплачувати вказану послугу самостійно. Чому так і чим обумовлена ціна профогляду, зокрема й для вчорашніх школярів, журналісти “Полісся” довідувалися у Камінь-Каширській ЦРЛ.
Аби розібратися у тонкощах реформи і ситуації, що склалася, потрібно усвідомити два ключові моменти. Перше: усе, що входить до програми медгарантій, оплачує Національна служба здоров’я України, а те, що перебуває поза межами програми, заклад повинен надавати за плату. Друге: заклади охорони здоров’я Камінь-Каширщини функціонують як комунальні неприбуткові підприємства і фінансування отримують за договорами про медичне обслуговування населення з НСЗУ, тож надавати безкоштовно медичні послуги поза програмою медгарантій вони не зобов’язані. Фактично, лікарня не може заробляти, але зобов’язана «триматися на плаву» і самостійно покривати затрати на комунальні послуги та витратні матеріали. Як наслідок, в умовах обмеженого фінансування і мінімальної підтримки з місцевого бюджету, такий тягар лягає на платні послуги. Іншими словами, плата за надану послугу всього лиш покриває витрати на її надання. В окремих аспектах це завдання покладено на місцеве самоврядування, однак у нашому випадку цієї згоди ще не вдалося досягнути. Так, закон передбачає, що витрати на медогляд працівників бюджетних установ може покрити роботодавець або ж місцевий бюджет, в ідеалі з місцевого бюджету також повинен оплачуватися медогляд призовників, але на практиці це наразі не виконується. Водночас доля абітурієнтів законодавчо зовсім не визначена.
– В угоді з НЗСУ не прописаний медогляд абітурієнтів. Проте у багатьох ВНЗ існує вимога у переліку документів для вступу подавати форму №086/О. Аналізувати, наскільки це доцільно, — не в нашій компетенції, попри це лікарні змушені дотримуватися чіткого плану, — коментує ситуацію завідувачка поліклінічного відділення Камінь-Каширської ЦРЛ Оксана Брицька. — Ціна за медичний огляд не вигадана навмання. Економіст та юрист розрахували тарифи на платні медичні послуги, які були затверджені сесією районної ради у червні ц.р. ЦРЛ не заробляє на цьому, плата за медогляд лише покриває затрати на його проведення. Ні час роботи, ні заробітна плата робітника при цьому не враховується – лише витратні матеріали і плата за комунальні послуги, – наголошує Оксана Михайлівна.
Так, ціни на платні послуги лікарні розраховуються економістом за допомогою спеціальної програми з урахуванням конкретних тарифікацій для кожного фахівця. До уваги беруть основних спеціалістів, прописаних наказом для проведення обов’язкових медичних оглядів, та витрачені ресурси: затратні матеріали (реактиви, фізрозчини тощо), засоби захисту, деззасоби, витрати на електроенергію (наприклад, для флюорографії чи рентгену). В цілому, за вищевказаною процедурою, медичний огляд для абітурієнта обійдеться в 300 гривень. Сума відчутна, однак вона могла б бути вищою, якби у розрахунок включали усіх пройдених спеціалістів, а не лише основних. Так, пояснює завполіклініки, обов’язковий список фахівців може не враховувати інших вузьких спеціалістів, висновки яких можуть бути важливими для вступу на окремі навчальні програми.
Талон із переліком кабінетів і фахівців, конкретно для кожного виду медоглядів, можна отримати у реєстратурі. Оплата здійснюється безпосередньо в касі лікарні. У чекові, зокрема, проставляється підстава оплати, тобто коди пунктів платної послуги, отриманої в рамках медогляду (згідно із затвердженими тарифами), та загальна сума. Ознайомитися з чинними тарифами на платні послуги можна на інформаційній дошці в ЦРЛ та на сайті районної ради.
Усі інші консультації, які надаються за направленням сімейного лікаря, входять у пакет медичних гарантій і однозначно є безкоштовними як для дорослих, так і для дітей. Те ж стосується профоглядів учнів, котрі входять до програми медгарантій і передбачені пакетами медичних послуг «Первинна медична допомога», «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу». Батьки дитини, якій необхідно пройти медогляд, повинні звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію, аби він надав направлення до спеціалістів, регламентованих для проходження профілактичного медогляду. До речі, такий профогляд може проводитися протягом року, тож щорічний ажіотаж перед 1 вересня є невиправданим. Все ж очікується, що з часом люди звикнуть до усіх новацій і процедура отримання медичних послуг дійсно стане комфортнішою і якіснішою для усіх пацієнтів.
Іванна ВЕЛИЧКО.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *