Незалежна громадсько-політична газета

Володимир Канонік: “Заслужити довіру людей — основне завдання поліції”

unnamed (1)Підполковник поліції Володимир Канонік, призначений на посаду керівника Камінь-Каширського райвідділу поліції у березні цього року, розповів у першому інтерв’ю для газети “Полісся” про здобутки та напрацювання за сто днів роботи.

Народився 5 квітня 1976 року у місті Ковель. Проходив строкову військову службу. Закінчив Ковельський машинобудівний технікум, Луцький державний технічний університет (факультет технології машинобудування), Національну академію внутрішніх справ.
Працював інженером-констуктором на заводі “Ковельсільмаш”, дільничним інспектором, слідчим Ковельського райвідділу міліції, начальником відділу слідства у Ратнівському РВ, начальником Ратнівського райвідділу поліції. Із 6 березня 2020 року — начальник Камінь-Каширського районного відділу поліції.
Одружений. Дружина Оксана Василівна — слідчий Ковельського райвідділу поліції. Батько двох доньок та сина. Підполковник поліції.

—Володимире Миколайовичу, якими були ваші враження на новому місці, передусім, як оцінюєте стан криміногенної ситуації у нашому районі?
— У рамках ротації керівників підрозділів поліції я прибув до Каменя-Каширського з Ратнівщини, там очолював райвідділ упродовж 5 років. Ознайомившись із оперативною ситуацією в районі, зрозумів, що обстановка з правопорушеннями тут непроста, відтак це вимагало приймати принципові рішення. Мова йде, зокрема, про зловмисників із села Брониця. Це така собі компанія дебоширів, проступки яких вже неодноразово висвітлювалися в інформаційному просторі. Апогеєм стало зухвале побиття ними поліцейського. Подібні хуліганські дії правопорушників розцінюються на межі з криміналом. Крім того, мене вразили відверта зверхність і цинізм у їхній поведінці, їхня нахабність та неприхована агресія щодо поліції. Відтак правоохоронці змушені були застосовувати такий собі пресинг, аби дещо приборкати аж занадто палкий норов зловмисників. Усі наміри та дії фігурантів цієї справи ми намагалися попередити. На сьогодні відкрито кримінальне провадження про нанесення тілесних ушкоджень поліцейському. З моменту відкриття кримінального провадження за протиправні дії зловмисника на деякий час помістили у слідчий ізолятор. Наразі правопорушник перебуває під домашнім арештом, тривають слідчі дії. Ситуація під контролем.
— Якими були ваші найуспішніші рішення за означений період і чи є вже чим пишатись?
— Резонансних викриттів за цей період не відбулося. І це, я скажу вам, на краще. Проте у районі нерідко скоюються злочини із категорії нетяжких. З 1 липня ввели нове поняття “кримінальний проступок”. Зокрема, це домашнє насильство та нанесення тілесних ушкоджень, побоїв. Це найпоширеніша категорія правопорушень у районі, їх скоюють у рази частіше, аніж, скажімо, у сусідньому Ратнівському районі. Наведу приклад. За півріччя цього року поліціянтами оголошено 28 підозр, відповідно стільки ж людей притягнуто до правової відповідальності. Це також свого роду певний успіх. До речі, в жодному іншому районі немає такої великої кількості цього виду злочинів. Чомусь саме тут, власне, через згадані проступки район очолює такий собі антирейтинг серед районів області. На щастя, це не масові побоїща, а здебільшого побутові протиріччя між сусідами, членами подружжя, тощо, на які співробітники поліції оперативно реагують і у підсумку успішно врегульовують ці конфлікти.
— Часто-густо, прийшовши у новий колектив, керівник береться проводити певні ротації, або ж узагалі звільняє окремих працівників. Як у вашому випадку відбувалося так би мовити знайомство з особовим складом відділку? На ваше переконання, чи були серед місцевих поліцейських співробітники, яких личило б звільнити?
— Не приховую, що придивлявся до кожного працівника, зважував їхній потенціал, проводив певну аналітику якості роботи. Однак, як на мене, позитивним моментом виявилося те, що колектив є досить злагодженим, спроможним виконувати поставлені цілі та будь-які завдання. Варто окремо дати високу оцінку органам слідства, якісно також працює превентивний блок, на своєму місці оперативники. Відтак не вважаю за потрібне когось змінювати чи то пак й зовсім звільняти. Зазначу, що попередній керівник Валентин Чих кадрову роботу проводив на належному рівні. Єдине, що одну із служб райвідділу нещодавно підсилив слідчий ковельської поліції. Він очолив відділ дізнання. Тим часом на сьогоднішній день у райвідділі існує шість вакансій, а саме — дві офіцерські та чотири сержантські.
— Володимире Миколайовичу, як відомо, статистика — уперта річ. А отже поговоримо про ефективність поліції в контексті розкриття злочинів на території нашого краю саме за час вашого перебування на посаді керівника.
— Статистика щодо розкриття злочинів, безумовно, має позитивну динаміку. Якщо порівняти із ситуацією, що складалася минулоріч, то, за іронією долі, зареєстровано та внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань ідентичну кількість злочинів — до півтори сотні, як і в поточному році за аналогічний період. Натомість розкрито тоді було лише третину з них. Однак цьогоріч правопорушень розкрито удвічі більше. І в цьому я вбачаю чимале досягнення нашого колективу. Слід зазначити, що важливу роботу проводить відділ превентивної діяльності. Бо ж завдання — не лише у виявленні злочинів, але й у попередженні їх скоєння. Що стосується важких злодіянь, то в районі суттєво зріс відсоток їх викриття. Утричі зменшилась кількість крадіжок, тоді як у два рази більше зловмисників удалося вивести “на чисту воду”. Крім того у порівнянні з 2019 роком звернень від краян збільшилося на пів тисячі. Відтак, судячи зі значно кращих показників роботи, поліція таким чином має довіру громадськості. І це впевнено можна зарахувати до позитивів ста днів роботи нового керівника.
— Чи варто, на вашу думку, керуватися принципом “начальник — завжди правий?”
— До конструктивних порад від підлеглих я часто прислухаюся. Є важливі рішення, що ми їх приймаємо колегіально. Разом з тим в окремих питаннях залишаю останнє слово за собою. Покладаюся певною мірою на власний досвід, це стосується передовсім роботи слідства, оскільки свого часу я очолював профільний відділ у селищі Ратне.
Спілкувалася
Леся МІНІБАЄВА.

 

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *