Незалежна громадсько-політична газета

Виготовляє столи з епоксидної смоли

Стіл 2Унікальну технологію виробництва надзвичайно гарних меблів освоїв житель Каменя-Каширського Андрій Січкарук.

Перш ніж стати професійним майстром з виготовлення меблів з епоксидної смоли, чоловік три роки працював на підприємстві у Бельгії, де і здобув надзвичайно цінний досвід. Загалом, розповідає Андрій, сьогодні ця справа не є новаторською, бо ж згадані матеріали та відповідно меблі із них представлені на європейському ринку вже майже двадцять років.

— Епоксид — це, іншими словами, є рідкий бурштин, прозора речовина. До того ж синтетичне з’єднання не використовується в чистому вигляді. Натомість свої властивості вставки зі смоли проявляють тільки в контакті із затверджувачем. Вони неординарно виглядають і вигідно підкреслюють атмосферу будь-якого інтер’єру, — запевняє майстер.
Стіл зі смолою виготовляють шляхом нанесення речовини на дерев’яну основу. Раніше матеріал використовували виключно як клей для склеювання предметів. Лише згодом сфера його застосування розширилася. Дизайнери почали використовувати епоксид як для перетворення потертих, старих виробів, так і для створення нових елементів декору. В Італії, розповідає Андрій, у такий спосіб заливають підлоги, підвіконня, робочі стільниці кухонних меблів, різні полиці.
— Цікавим, як на мене, є те, що для виробництва, окрім смоли, використовується непересічний матеріал. Для цього необхідно брати за основу такі собі слеби — це поздовжні зрізи найчастіше шестилітніх стовбурів фруктових дерев, що пройшли природну сушку.

Вони мають чудові живі орнаменти у вигляді сучків, найдивовижніших невдаваних візерунків, геометрії ліній з текстурами та дефектами. З широких плит дерева виготовляють оригінальні меблі. Слеби спилюють поперечно, щоб розкрити внутрішню частину стовбура. На розрізі видно красу природної текстури з її колірними переходами, лініями, зонами розгалуження. Тим самим вони створюють необмежене поле для творчості та дизайнерських комбінацій, — зі знанням справи розповідає столяр.
Сьогодні Андрій працює над налагодженням виробництва згаданих меблів не лише для себе і рідних та друзів, а з метою їх подальшого збуту. Для цього, каже, необхідно мати повністю укомплектований столярний цех.
Ось вона очевидна користь від інтеграції України у цивілізований європейський простір. Українці завдяки відкритим кордонам отримали можливість жити і працювати у країнах Європи, пізнавати передові прогресивні технології виробництва. Окремі з них, як от Анрій Січкарук, повертаються в Україну і тут пробують організувати власну справу. Це вкотре підтверджує, що наша країна, обравши європейський вектор розвитку, на правильному шляху розвитку.
Леся МІНІБАЄВА.
Фото автора.

столи

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ПУБЛІКАЦІЇ, ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *