Незалежна громадсько-політична газета

Як оцінюватимуть знання учнів в умовах карантину?

fullОтже, карантин продовжили до 22 травня, а це означає, що закінчення навчального року відбуватиметься в умовах дистанційного навчання і цьогоріч учні вже не повернуться за парти. Тож ми поцікавилися у начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Віктора Пася, яким чином відбуватиметься оцінювання учнів і чи варто хвилюватися тим, хто не мав можливості навчатися дистанційно.

— Знання школярів оцінюватимуть з урахуванням результатів оцінювання у І семестрі, січні-березні 2020 року та результатів навчання з використанням дистанційних технологій у період карантинних обмежень. Такі настанови дало Міністерство освіти. Але поряд з цим воно рекомендувало зважено і неформально підходити до виставлення оцінок за семестр дітям, які з вагомих причин не взяли участь у дистанційному навчанні. Відповідні детальні рекомендації отримали усі школи району, а тому, гадаю, вже готуються до виставлення річних оцінок. Зрештою оцінювання для таких учнів має відбуватися з урахуванням навчальних успіхів до впровадження карантинних обмежень. Це ж, зокрема, стосується і тих предметів, з яких під час карантину, можливо, не проводилося дистанційне навчання, наприклад, фізкультура, трудове чи музика, — зазначив Віктор Іванович.
— Матеріал, який школярі опановували дистанційно, буде вважатися пройденим, чи його наздоганятимуть у новому навчальному році?
— Освітній процес завершиться дистанційно. Дистанційні навчальні заняття для учнів триватимуть до кінця травня. А у вересні наступного навчального року вчителі перевірять, наскільки діти засвоїли матеріал, і при потребі проведуть коригуюче навчання, тривалість якого залежатиме від того, як учні опанували теми.

— Раніше обговорювалося, що на навчання ще в цьому році можуть повернутися випускні класи. Чи ще розглядається такий варіант?
— Оскільки карантин продовжили до 22 травня, гадаю, що це вже не матиме сенсу. І хоч буде відбуватися поступове послаблення карантинних заходів, одинадцятикласникам доведеться вдома готуватися до ЗНО. До речі, основну сесію ЗНО наразі заплановано на період з 25 червня до 17 липня. До цього часу буде проведено пробне ЗНО. Попередньо наголошували, що тестування відбуватиметься з дотриманням соціального дистанціювання та забезпеченням індивідуального захисту учасників. Можливо, при формуванні тестів для ЗНО врахують те, що завершення навчального року відбувалося в умовах карантину, і запропонують полегшену форму завдань. Початок вступної кампанії прогнозують після завершення ЗНО.
— А яким чином відбуватиметься зарахування до першого класу?
— Батьки можуть дистанційно подати до закладу електронну заяву. Але проведення зарахування першокласників відповідно до розпорядження голови районної ради відбуватиметься впродовж місяця після закінчення карантину. До речі, медичні довідки можна буде оформити та подати до навчального закладу також після зняття карантинних обмежень.
Навчання у школі мистецтв також завершиться дистанційно. Про це розповіла директор навчального закладу Олена Козік.
— Із теоретичних дисциплін у нас створені вайбер-групи, де учні отримують завдання, опрацьовують їх з допомогою відповідної літератури. Окрім того відбуваються індивідуальні уроки з використанням інтернет-технологій. Так само проходить і позашкільна робота. Відбуваються різноманітні конкурси і в онлайн режимі наші учні беруть в них участь. Це і всеукраїнські, і міжнародні дистанційні конкурси. Зараз от наші діти послали свої записи у Прагу (Чехія). Днями пройшли дистанційні концерти. На завершення навчального року ми плануємо академ-концерт у формі відео-звітів. Звичайно, що вимоги до діток будуть спрощені, але ці роботи зараховуватимуться. Мусимо відмовитися і від традиційних випускних заходів.
Тим часом у Камінь-Каширському ВПУ вже розпачалися підсумки навчальної діяльності. В училищі відбулася державна кваліфікаційна атестація учнів, які здобували професію “кухар, кондитер”. За словами директора ВПУ Анатолія Корінчука, залишається провести оцінювання ще 9 груп різних спеціальностей. Учні повинні в електронному варіанті здати дипломні роботи та відзняти і представити на оцінювання відео з кваліфікаційних робіт. Дипломи випускники закладу зможуть отримати після зняття карантинних заходів.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

Передрук або використання у будь-якій формі матеріалу без письмової згоди редакції заборонено!

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *