Незалежна громадсько-політична газета

Впустімо Святого Миколая до своєї душі

Миколай на львівському ярмарковіВ очікуванні різдвяних свят і дорослі, і малі поринають в атмосферу чудес, добра та особливого затишку. У цей період всі традиційно обмінюються подарунками, побажаннями миру та любові. Першим українських дітей вітає Святий Миколай – втілення людяності, доброти і високих моральних цінностей. Етнографи вважають, що тільки Святий Миколай є нашим символом новорічних свят, однак його за радянських часів пропаганда замінила на Діда Мороза. Тож, кажуть, потрібно повертатися до власне українських традицій. Тим більше, що день Святого Миколая якраз і став святом взаємодопомоги та турботи, коли рідні вітають один одного, а небайдужі – тих, хто цього потребує. Так, саме 19 грудня оживає різдвяна казка. Що ж принесе головний дарувальник-чудотворець волинянам і камінь-каширцям зокрема?

У Луцьку, наприклад, проходить щорічна благодійна акція «Миколай про тебе не забуде», завданням якої є зібрати подарунки (солодощі, іграшки, книжки тощо) та створити особливу атмосферу свята для діток, які залишилися без батьківської уваги, а також дітей з інвалідністю та сиріт. Традиційно у місті запрацювала фабрика Святого Миколая, у стінах якої з-поміж усього іншого можна було відвідати цікаві майстер-класи, і пройшов благодійний забіг Миколаїв. Окрім того, волонтери шукали можливості для здійснення бажань підопічних онкогематологічного диспансеру обласної дитячої лікарні та мешканців луцького геріатричного пансіонату, а студенти власними силами готували подарунки вихованцям дитячих будинків. А ще концерти, квести, різдвяні майстерні і багато цікавинок.
А от у Вишнівській ОТГ (Любомльський район) влаштували конкурс серед дітей віком до 14 років «Напиши лист Святому Миколаю». На честь свята автори найцікавіших та найщиріших листів – а це можуть бути в будь-якій техніці виконання та у різних жанрах художньої майстерності – отримають цікаві подарунки.
А як розпочинає новорічно-різдвяні свята Камінь-Каширщина?
Традиційно щороку у стінах адмінбудинку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вітали представники районної, міської влади, вручали їм подарунки. Тепер, як нам повідомили в службі у справах дітей Камінь-Каширської райдержадміністрації, такого заходу, ймовірно, не буде. Натомість на банківську картку законних представників 58 дітей зазначених категорій обіцяють переказати орієнтовно по 500 гривень на дитину за рахунок коштів, виділених з районного бюджету.

У районному будинку культури в день Святого Миколая відбудеться колоритне театралізоване дійство для дітей «Різдвяна пригода». Водночас учні школи мистецтв долучилися до створення святкового настрою виготовленням новорічної атрибутики. Натомість учні шостого класу НВК №2 міста Каменя-Каширського привітали з прийдешніми святами мешканців відділення стаціонарного догляду для постійного проживання: пригостили їх солодощами та фруктами, розважили цікавою бесідою.
Редакція “Полісся” щорічно теж долучається до добрих справ Святого Миколая. Цьогоріч святий доброчинник на прохання редакції завітає до діток загиблих в АТО на Донбасі захисників України. Малюкам ми підготували подарунки (солодощі, іграшки) із врахуванням їхніх вікових уподобань, а сімнадцятирічній Марійці Шеметюк із села Волиця більш солідний сюрприз, який стане їй у нагоді в дорослому житті.
На цьому, схоже, перелік «святкових заходів» району вичерпується. А жаль.
Містяни кажуть, що святкової атмосфери у Камені-Каширському все ж не вистачає. Хотілося б цікавих заходів, виставок, фестивалів, майстер-класів тощо. Можна було б створити власну фабрику Святого Миколая, яка згуртує людей і допоможе кожному наслідувати гарний приклад діянь Чудотворця, зберігати віру в чудеса. Гарним варіантом стала б різдвяна ярмарка, на якій можна зібрати умільців району. І місце під неї легко знайшлося б: площа Культури, наприклад. Це неабияк оживило би Камінь-Каширщину, та й у дитячому сприйнятті зимові свята набули б нових барв. Бо розважити дітей, по-правді, ніде. Крім того, не кожен має змогу завезти своє чадо в новорічний Луцьк, або ж незрівнянно чарівний святковий Львів. Чому б не започаткувати свою традицію, якщо маємо потенціал?
Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *