Незалежна громадсько-політична газета

Анатолій Філюк: «Почути кожного виборця»

74521497_3156887161019744_9129001177181061120_n

«Люди – це найкращий потенціал», – у цьому переконаний Анатолій Філюк, депутат Волинської обласної ради VII скликання, у минулому – директор Камінь-Каширського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, член Всеукраїнської громадської організації «Ліга соціальних працівників України». Саме тому левову частку його депутатської діяльності займає спілкування з жителями району. Він щиро вірить, що завдяки єдності і наполегливості, котрі властиві краянам, Камінь-Каширщина має майбутнє.

Робочі будні депутата облради

– Анатолію Миколайовичу, набутий досвід уже дозволяє Вам прослідкувати динаміку саморозвитку як депутата. Чим цей рік відрізняється від попередніх?
– Так, минає уже 4-й рік моєї депутатської каденції. Я представляю 11 виборчий округ, однак не обмежуюся категоріями «свої» чи «чужі» виборці. Перший рік був ознайомлювальним, адже я потрапив у систему найвищого представницького органу Волині вперше. На другий рік я активніше включився в діяльність робочих груп, працював у комісіях. Наразі усе стало значно легше, тому що фракція «УКРОП» загартувалася. Усі проблеми вирішуються на погоджувальних радах, колегіально. Ідемо одним фронтом, розглядаємо складніші питання.

– Як Ви організовуєте свою роботу?
– Намагаюся бути дисциплінованим. Я входжу до складу постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства і не пропускаю жодного її засідання. Також ніколи не відмовляюся від участі в телеефірах, різноманітних обговореннях. Паралельно стараюся бути присутнім на виїзному прийомі нардепа Ірини Констанкевич, аби ще у такий спосіб почути проблеми людей. Немалу роль у цьому процесі відіграє і робота моїх помічників – Світлани Сидорук, Володимира Приведенця та Віктора Гордійчука. Крім того, нещодавно я був призначений радником голови обласної ради, отримавши великий кредит довіри від Ірини Вахович. Думаю, у такому форматі робота буде більш продуктивною.

– Чи складно з Вами сконтактувати і з якими питаннями громадяни звертаються найчастіше?
– Моє кредо: «Почути кожного виборця». До мене телефонують напряму, без посередників, у будь-який час. Дуже багато дзвінків надходить власне з питань матеріальної допомоги. У цьому році обласна рада виділила з бюджету по 100 тисяч гривень на депутата. Не лінувався також готувати колективні звернення, що дає змогу залучити більше коштів. Наприклад, у минулому році я «завів» у район близько 140 тисяч гривень. Цьогоріч ця цифра зросла. Фактично усі гроші було витрачено на дороговартісні операції, лікування, реабілітацію та адаптацію хворих краян.

У Камінь-Каширщини – великий потенціал

– Які шляхи розвитку Камінь-Каширщини Ви бачите зараз?
– Камінь-Каширський район має усі шанси стати розвиненим регіоном. Однак тут потрібно будувати індустріальний парк. На кшталт «Кромберга». Відтак будуть і робочі місця, і наповнення бюджету, і відкриються нові можливості. Наразі ж наші люди змушені «піднімати» економіку Польщі, а це неправильно. У цьому контекстні не можу оминути увагою КП «Волиньприродоресурс». Ще на початках Ігор Палиця сказав: «Буде це підприємство працювати – ми побудуємо Європу на Волині». Наразі ж роботи блокуються як зі сторони влади, так і зі сторони незаконних копачів бурштину. Наприклад, події у Гуті-Боровенській: люди завадили державному підприємству проводити геологічну розвідку. Проте справедливо було б зауважити, що якби не це підприємство, ситуація у регіоні була б вкрай нестабільною, на зразок Рівненщини та Житомирщини. Це важлива ініціатива на обласному рівні, яка зупинила незаконні видобутки і ризики, пов‘язані з цим.

– Тобто, обіцяне збагачення регіону в результаті видобувної діяльності – реальне? Як, на Ваш погляд, переконати у цьому людей?
– Так, громади мали б реальні надходження. Думаю, з часом підприємство запрацює. Запаси у нас потужні і перспектива розвитку краю велика. Звичайно, люди не вірять, що облрада стимулюватиме місцевий бюджет. Однак уже зараз на Гуто-Боровенську ОТГ виділили 150 тисяч гривень, показавши, що в області готові до співпраці. Більше того, є багато земель, які не використовуються з діда-прадіда. Не потрібно «іти» на паї, можна опрацювати «вільні» території, щоб люди побачили результати роботи та її наслідки. За такого розвитку подій зараз не виникало б питання фінансування будівництва шкіл у Стобихівці і Осівцях, були б дороги, власні кошти. Це дало б змогу добудувати спортзал у Гуті-Боровенській, в якій, до слова, спільними зусиллями було зроблено чимало: ремонт даху в школі, пожежне депо, стадіон.

– Знаю, Ви ініціювали запит щодо утворення четвертого госпітального округу на базі Камінь-Каширської ЦРЛ. Що спонукало Вас до цього?
– По-перше, звернення громадян. По-друге, створення трьох госпітальних округів на Волині позбавляє жителів північного регіону Волині права на доступну медицину, як того вимагає сама методика про порядок створення госпітальних округів. Водночас географія розташування населених пунктів Камінь-Каширщини, густота населення, найбільша в області народжуваність, приналежність до чорнобильського регіону (через що люди часто хворіють), розвинена транспортна інфраструктура дозволяють жителям нашого та сусідніх Ратнівського і Любешівських районів утворити власний госпітальний округ на базі Камінь-Каширської ЦРЛ, яка мала і має всі підстави, відповідно до чинних вимог, стати його центром. По-третє, це розвиток бази і утворення нових робочих місць.

– «Вічним» питанням для району лишається проблема доріг і, як свідчать попередні роки, Ви активно долучалися до її вирішення. Над чим працювали в цьому сегменті у 2019?
– Так, покращення стану доріг є окремим напрямом моєї депутатської діяльності. Останнім був запит щодо ремонту частини ділянки дороги Т-0308 Камінь-Каширський – Грудки – Видерта – Велика Глуша – Погулянка – Бірки – В’язівне – Любешів, яка є важливою транспортною артерією для мешканців двох районів. Люди змушені добиратися в лікувальні заклади, на навчання, в райцентри для вирішення соціально важливих питань практично в умовах бездоріжжя. Водночас транспортні послуги тут щоденно надають перевізники п’яти приміських та двох міжміських маршрутів.

Про політику і не тільки

– Кадрові зміни керівництва області: яке Ваше бачення?
– Звичайно, хотілося б підтримати ініціативу президента стосовно анонсованого призначення голови ОДА, однак для області було б краще мати дійсно «свого» очільника. Думаю, у нас достатньо людей, які пройшли не один щабель кар’єрного росту, знають кожного керівника, специфіку регіону, його проблеми і перспективи. В іншому разі – губернатор перші пів року витратить тільки на вивчення Волині.

– Що зачіпає Вас як політика і як людину зокрема?
– Дуже вже мені неприємно, що в нас існує проблема політичного перефарбування. Наведу останній приклад: депутати від «Солідарності», які затято вірили в ідеал Порошенка, зрадили його ще до «закінчення» проєкту. На жаль, у нас немає політичної відповідальності за попередні дії, натомість дуже багато політиків — всього лиш заробітчани.

– Які Ваші наступні кроки у ролі депутата облради?
– Про плани говорити не хочу, нехай з часом про це скажуть результати. Зауважу тільки, що робота триває і активно надходять звернення від людей. Зокрема, щодо нового формату об‘єднання громад.
Спілкувалася Іванна ШЕМЕТЮК.

ІНТЕРВ'Ю
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *