Незалежна громадсько-політична газета

Ніхто не може змусити батьків здавати гроші для школи

money

Попри те, що Міністерство освіти ввело заборону на збирання грошей у школах від батьків на різного роду ремонти, придбання техніки тощо, проблема залишається у всіх на слуху. Гроші продовжують збирати, а тих, хто відмовляється «скидатися», часто дискримінують. Пригадаймо хоча б ситуацію, яка минулого року облетіла Україну: представниця батьківського комітету не дала учениці торт, замовлений з нагоди закінчення чверті, оскільки її батьки не здали гроші на святкування.
А нещодавно до редакції звернулася наша читачка Юлія Д. із проханням дослідити законність подібних зборів, а також роз’яснити, як обліковуються зібрані батьками гроші (на ремонти, телевізори, ноутбуки вчителям, ксерокси тощо), хто за це відповідає та хто контролює таку діяльність.

Збирання грошей: позиція МОН
У Міносвіти неодноразово наголошували, що будь-яке збирання грошей у школах є неприпустимим, адже Закон «Про освіту» гарантує усім громадянам України та іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, право на безоплатне здобуття повної загальної середньої освіти відповідно до стандартів освіти. Зокрема, про це йдеться у листі МОН від 10.08.2018 року: «Здобуття дітьми повної загальної середньої освіти не може бути поставлене в залежність від придбання чи непридбання батьками за їх власні кошти додаткових робочих зошитів, хрестоматій, посібників чи будь-яких інших додаткових або допоміжних ресурсів. Отже, будь-які форми тиску на батьків щодо сплати ними будь-яких коштів чи їх примушування до придбання робочих зошитів, підручників, посібників, хрестоматій, телевізорів, комп’ютерної техніки, проведення ремонтів у класах тощо для реалізації освітньої програми закладу освіти та досягнення учнями результатів навчання, визначених державними стандартами загальної середньої освіти, є прямим порушенням зазначених вище положень Конституції та законів України, та є неприпустимим». Тому будь-які вимоги про примусове фінансове забезпечення потреб навчального закладу за рахунок батьків школярів (ремонт приміщень, придбання підручників, канцтоварів, подарунків і т.ін.) – незаконні і не вимагають виконання.

Альтернатива – добровільні внески
Охочі допомогти школі або садку мають право (але НЕ зобов’язані) робити благодійні внески у вигляді коштів, матеріальних цінностей чи нематеріальних активів на потреби школи через спеціально створений шкільний благодійний фонд. Важливо розуміти, що благодійні внески не можуть вимірюватися фіксованими сумами. Крім того, відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації, розпоряджатися такими коштами має право виключно батьківський комітет, а не директор чи інші представники освітнього закладу.

Як проконтролювати?

Відповідно до частини 3 статті 30 Закону України «Про освіту», заклади освіти, що отримують публічні кошти, зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійну допомогу, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.
Для того, аби від адміністрації школи можна було вимагати звіт про належне використання коштів, краще їх перераховувати на розрахунковий рахунок школи, садка, вказавши цільове призначення, наприклад, «Кошти на ремонт даху школи №…» тощо. Наявність документального підтвердження (наприклад, квитанція) про внесення коштів дасть змогу в разі нецільового їх використання поскаржитися на незаконні дії представників навчальних закладів. Батьки мають право звернутися до поліції чи прокуратури: необхідно подати заяву із зазначенням конкретних фактів та підписами батьків. На підставі такої заяви можуть порушити кримінальну справу.

Хто відповідає за незаконний збір коштів?
У деяких містах органи виконавчої влади ще у 2017-2018 роках прийняли розпорядження про заборону збирання готівки у навчальних закладах. Відповідальність за таку діяльність було покладено на класних керівників та керівництво школи. Фактично, готівку заборонили збирати не тільки працівникам закладів освіти, а й батькам. Водночас жодні нормативні документи не здатні повпливати на батьків, які часто самостійно ініціюють збір грошей і чинять тиск на тих, хто не хоче їх здавати. Хоча такі вимоги також є незаконними.
Ситуацію вивчала
Іванна ШЕМЕТЮК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *