Незалежна громадсько-політична газета

«Волиньприродоресурс» ігнорує позицію людей?

Наприкінці серпня громади Пнівненської та Тоболівської сільських рад, а також Гуто-Боровенської ОТГ під час обговорення звіту з оцінки впливу діяльності комунального підприємства «Волиньприродоресурс» Волинської обласної ради по видобуванню бурштину на ділянці «Камінь-Каширська-2», яке відбулося у селі Пнівне, чітко заявили: «МИ ПРОТИ ВИДОБУВАННЯ БУРШТИНУ!». Люди не вірили, але все ж сподівалися, що до їхньої позиції дослухаються. Проте минуло небагато часу і КП «Волиньприродоресурс» відрядило спеціалістів для проведення геологорозвідки на території Гуто-Боровенської сільської ради.
Про те, що у гуто-боровенських лісах мають досліджувати надра, місцеві жителі не відали. А коли випадково побачили, що в лісі невідомі люди бурять землю, насторожилися і вирішили з’ясувати, хто це і на яких підставах проводять роботи. Селяни були вкрай збентежені, коли довідалися, що це «Волиньприродоресурс» міриться господарювати у їхніх лісах. А тому тут же забили на сполох. Зібралися громадою та знову висловили своє КАТЕГОРИЧНЕ ПРОТИ видобування бурштину.

Фото Житомир.today

Видобуток бурштину – замах на здоров’я, добробут, спокій людей

«Як ми можемо дозволити нищити природу, завдяки якій живемо і з якої живемо!» — кажуть гутоборовенці. Вони видобування бурштину на території сільради розцінюють як замах на їхнє здоров’я, добробут, спокій та інші речі, про які жителі тих територій, де вже ведеться бурштинокопання, лише мріють і молять в Бога повернути назад.
«Ніякі відсотки від прибутку цього підприємства не покриють того, що ми втратимо!!!», — наголошують селяни.
І люди великою мірою праві. Копання бурштину мають намір розпочати за якихось 300 метрів від села.
«Нам кажуть: якщо поклади бурштину будуть на глибині до 4 м, то його добуватимуть кар’єрним способом. Якщо глибше — то вимиватимуть помпами. Але ж і один, і другий спосіб – це знущання з природи, котре може обернутися екологічною катастрофою.
У нас на Поліссі вже є проблеми із водою, он усі меліоративні канали порожні, річки міліють. А що буде, коли почнуть руйнувати шари грунту», — наводять аргументи люди.
Окрім того землі, які збираються розробляти, вкриті лісами, за рахунок яких люди тепер живуть. Якщо їх знищать, важко передбачити, через скільки десятиліть (століть) вони зможуть ходити до них знову по гриби і ягоди.

260973421_burenie-otverstij-v

«Як люди, так і ми» — Михайло Оліферчук

До речі, нагадаємо, що на території Гуто-Боровенської ОТГ «Волиньприродоресурс» планує видобувати сонячне каміння на площі понад 11 тисяч гектарів. За попередніми даним вже начебто апробовано 160 гектарів землі.
Як пояснювали представники «Волиньприродоресурсу», ще під час громадського обговорення, що проходило у Пнівне, вже до кінця цього року вони повинні видобути бурштин на площі близько 4 гектарів.
За словами сільського голови Гуто-Боровенської ОТГ Михайла Оліферчука, казна сільської громади матиме додаткові надходження від видобутку на їх території бурштину.
«Відповідно до Кодексу України про надра у сільський бюджет надходитиме 25 відсотків від прибутку. Щороку це буде орієнтовно 5-6 мільйонів гривень», — наводить цифри Михайло Іванович. А позицію місцевого органу самоврядування визначає так: «Як люди, так і ми».
Хоча поряд з цим дивним залишається те, що люди не знали про намір «Волиньприродоресурсу» провести геологічну розвідку в їхніх лісах. Хоча і сільському голові, і депутатам про це було відомо. Представники підприємства приїжджали у Гуту-Боровенську кілька тижнів тому і на сесії сільради про це повідомляли.

«Єдиним джерелом влади в Україні є народ» — Конституція

Попри те, що працівники георозвідки заявили до поліції про перешкоджання у проведенні опису землі в лісі й здійсненні дослідження надр з боку жителів села, люди не злякалися. Вони дійсно наполегливо попросили геологів припинити проводити дослідження і покинути лісовий масив, а на зборах громади, що відбулися 20 жовтня, висловили свою незгоду з такими намірами і діями бурштинодобувачів. Наразі відомо, що на середу, 23 жовтня, виконком сільської ради знову скликав селян на збори, щоб ще раз обговорити питання проведення геологорозвідки на території Гуто-Боровенської сільської ради. Можемо передбачити, що позиція людей буде незмінною, адже хто, як не вони, в перше чергу думатимуть про своє майбутнє.
Зрештою, люди вважають, що мають право заявляти про свою незгоду на видобуток бурштину. Бо ж відповідно до статті 13 Конституції України «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу». Та й стаття 5 Конститиції України гласить про те, що «єдиним джерелом влади в Україні є народ».
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ, СИТУАЦІЇ, РЕЗОНАНС
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *