Незалежна громадсько-політична газета

Талановита дизайнерка творить дива, наповнюючи теплом та домашнім затишком оселі камінь-каширців

Для одних стиль життя — це захоплення, а для інших — та справа, якою людина займається щодня. На думку експертів, формування стилю життя здатне зробити наші будні більш захоплюючими, цікавими та пізнавальними.

 Сьогодні наша розмова з архітекторкою, дизайнеркою інтер’єрів Наталією Лисовою. Молода дівчина з вишуканим смаком — чи не одна така у нашому районі, котра облаштовує помешкання тих, хто звик до виваженості в деталях та не менш цінує естетичну насолоду. Пані Наталя у своїй роботі генерує нові ідеї, а потім успішно втілює їх у життя.

unnamed

Поєднала хобі із стилем життя

— Наталю, повернімося до моменту вибору професії. Щоб зрозуміти, що ти можеш проявити себе у дизайні, чи потрібно володіти певними творчими, а також і технічними навиками, гарно малювати чи просто бути естетом?

— Ще до вступу в університет на факультет дизайну архітектурного середовища я допомагала батькам у їхньому бізнесі з виготовлення та проєктування меблів, при цьому вкрай не любила малювати. Разом з тим ще тоді опанувала певні графічні програми, почала орієнтуватися в стилях. Однак, декоруванням інтер’єрів я зайнялась не одразу, позаяк мене більше вабила саме архітектура. Та з часом зрозуміла, що ця справа — саме те, де я сповна зможу реалізувати свій потенціал. Тим часом у вузі я освоїла теоретичну базу, власне з проєктування будинків, їх планування, опанувала графічні програми. Згодом пішла далі, бо відчула власну потребу творити красу. Словом, це стало для мене улюбленим заняттям. Так зрештою сталося, що нині завдяки моїм авторським проєктам замовники отримують задоволення, а я тішуся тим часом, що вдалося реалізувати дизайнерський задум і тим самим вдовольнити забаганки клієнтів.

Необмежені можливості для втілення фантазій

— Наталю, про особливості професії дизайнера в загальних рисах, думаю, відомо багатьом. А ось хотілося б почути детальніше про те, що саме входить в обов’язки спеціаліста цього профілю? І не менш головне: чи затребувана така професія тут, у нашому провінційному містечку, і хто вони, твої замовники?

— Дизайнер у своїй професії набуває знань архітектора, будівельника і, власне, спеціаліста з оформлення раніше спроєктованого та спорудженого будинку. Інакше кажучи, хороший дизайнер інтер’єру повинен уміти працювати з будь-яким приміщенням, чітко дотримуватись стилю, вміти поєднувати кольори і знати їх вплив на людину, мати уявлення про композиції, орієнтуватися в пропорціях, володіти комп’ютерними програмами і ще багато чого. Відтак наївно думати, що дизайнер зайнятий однією лише «творчістю”. Та, мабуть, найважливіше — у нього повинно бути повне взаєморозуміння з будь-яким замовником. Бо ця професія й орієнтована перш за все на виявлення індивідуальності людини, котра звернулася за послугами фахівця цього профілю. Що стосується клієнтів, то серед них насамперед молоді прогресивні люди, наші земляки, котрі розуміють, що дизайн — це не лише гарна картинка, але й, передусім, облаштування функціональності та практичності їхніх побутових умов.

IMG-a3ea2aea7a9d9d164c5302907daf3749-V

Виконує проєкти різної  складності

— До речі, про замовників. Як правильно налаштувати комунікацію з клієнтом? При створенні проєкту, певна річ, ти маєш дослухатися до його побажань. Що ж робити, якщо замовник переконливо наполягає на своєму у той час, коли ти усвідомлюєш, що його бажання суперечить будь-яким дизайнерським нормам?

— Для початку я виважено вислуховую свого співрозмовника, аби скласти враження про його смаки. Замовник озвучує бажаний стиль, потому я відтворюю загальну картину об’єкта, роблю “3D”візуалізацію, пропоную найбільш прийнятні варіанти. У кінцевому результаті ми приймаємо спільне рішення — і до роботи. На створення проєкту може знадобитися від одного до двох місяців. Це доволі кропітка праця, що потребує терпіння та неабияких зусиль. Коли ми споглядаємо уже реалізований дизайн, дехто скаже:” А що ж тут складного?” Насправді ж за уявною простотою завжди стоїть сутужна робота.

IMG-1fc330723b09e2609152a55a9782701c-V

Створює комфорт не лише в оселях краян, а й в офісних приміщеннях, магазинах

— Пані Наталю, як відомо люди твоєї професії не обмежуються лише створенням затишку у приватних будинках. Крім того дизайнер облаштовує офісні приміщення, магазини, тощо. Яке, на твій погляд, було найцікавішим замовлення саме у цій сфері планування?

— Якраз зараз працюю над розробкою дизайну магазину жіночого одягу, заклад діятиме у Камені-Каширському. Тут спільно із замовницею втілюємо найсміливіші рішення на тлі доволі креативних ідей, бо, як відомо, люди не готові жертвувати власним комфортом і відповідно надають перевагу саме затишним закладам.IMG-07a48524631d5818bb2517c5b67944c1-V

— Наталю, скажи, якою є мрія дизайнера? Чи взагалі існує таке поняття?

— Не секрет, що дизайнеру треба постійно вчитися, розширювати свій світогляд, стежити за світовими тенденціями цієї сфери, вивчати інноваційні матеріали. Крім того, потрібно володіти організаторськими якостями, орієнтуватися на ринку, розбиратися в юридичних питаннях. Адже бувають, на жаль, і спірні ситуації. Разом з тим чи не усі люди моєї професії мріють про визнання, яке й визначає подальшу затребуваність дизайнера, як кваліфікованого спеціаліста та, безумовно, бути завше “у стилі.”

Спілкувалася Леся Мінібаєва.

ІНТЕРВ'Ю
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *