Незалежна громадсько-політична газета

Чому з крана тече каламутна вода?

3_16249_pic_12-8-14Із 1 серпня тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення у Камені-Каширському зросли на 31,05 та 26,61 відсотка відповідно. Таку зміну пояснюють потребою встановлення економічно обґрунтованих цін на рівні, що буде покривати всі витрати в собівартості цих послуг. Усе б то нічого, однак містяни занепокоєні: платити доведеться більше, а якість води викликає занепокоєння і підозри. Уже не перший рік, особливо в літню пору, з кранів камінь-каширців тече каламутна вода. 

Вода – придатна для вживання
— Якість води, — запевник начальник Камінь-Каширського ВУЖКГ, — відповідає усім санітарно-технічним вимогам. Відповідні дослідження щомісяця проводить санітарно-епідеміологічна станція. До процедури перевірки підходять серйозно: проби води беруть із свердловини, з резервуару чистої води, а також з 4 основних розподільних точок у різних частинах міста. Водночас, кожен охочий може ініціювати аналіз якості води з-під свого крана самостійно. Більше того, камінь-каширська вода володіє чудовими смаковими властивостями і є придатною для пиття, чим не можуть похвалитися інші міста. Важливим також є той факт, що в ній – низький рівень заліза, що, знову ж таки, є беззаперечною перевагою.

Чому вода каламутна?
Відповідь на це запитання дав головний інженер Камінь-Каширського виробничого управління житлово-комунального господарства Олександр Гордійчук. Виявляється, вся справа в тискові. Водопровідній мережі міста близько 40 років і за цей час в трубах накопичилося достатньо осаду. Наліт незмінний за стабільного тиску, однак його різкі перепади спричиняють «вимивання» труб. Це відбувається, наприклад, під час частого забору води. Саме тому ця проблема загострюється влітку: люди активно поливають городину, дехто – напускає воду в ставки, тощо. Ще один можливий варіант – відключення мережі. Під час ремонтних робіт воду спускають і тиск, відповідно, зникає. Як результат, бруд спливає і вода дещо втрачає свої якісні характеристики. Аналогічною є ситуація
Наразі оптимальних методів боротьби із проблемою забруднення води нема. Щоб очистити труби – потрібно проникнути в мережу, а це технічно дуже складно. По-перше, для цього необхідно зупинити водопровід не на один день. По-друге, доведеться перекопати усе місто, адже оглядові зони мають бути через кожні 300 метрів. Тут також не все просто: 4-метрові чавунні труби з’єднано сантехнічною каболкою, склад якої поступово змінюється. Мережа — не з нових. Тому, якщо «потривожити» такі з’єднання стихійно, то мережа може не витримати. Збільшити тиск — теж не варіант, адже існує ризик, що водопровід прорве. Так, рятуючись від одного лиха, можна спричинити значно масштабніше.
Жителі міста помітили, що під час дощів вода з-під крана значно чистіша. Пояснюють це просто: у цей час вологи вистачає і власники приватних будинків та присадибних ділянок користуються водою лише для хатніх потреб. Так, стабілізується тиск і осад не завдає жодних незручностей. Натомість дощова вода не вносить жодних змін у якість води, адже ніяк не може потрапити в мережу. З огляду на ці фактори, у ВУЖКГ під час дощів зменшують тиск до 2,5 атмосфери, у звичному режимі тримають його на рівні 3,2-3,5 атмосфери. Не лишається поза увагою ще один факт: найбільше незручностей зазнають жителі вулиці Воля. Одна з причин – значна протяжність водопроводу: на початку мережі тиск більший, чого не можна сказати про кінцеві ділянки.

при відключенні електроенергії. Крім того, вода може псуватися через замулення внутрішніх мереж окремих користувачів.

Вихід один – замінювати труби

Що робити?
Жителі Каменя-Каширського вдаються до різних методів боротьби із проблемою. Одні – ставлять фільтри, інші – шукають альтернативні джерела. Як варіант – купують або поповнюють запаси питної води з кринички біля Озюрка. Дехто змушений вдаватися відразу до кількох варіантів. У ВУЖКГ допоки роздумують над можливістю покращення ситуації і рекомендують використовувати воду раціонально. Якщо ж з крана тече неякісна вода – пропустити, доки не з’явиться прозора. Камінь-каширців такі поради не дуже тішать: скільки доведеться чекати і в які суми це «виллється», якщо схожа на чай-каву вода інколи дошкуляє кілька діб?
Іванна ШЕМЕТЮК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *