Незалежна громадсько-політична газета

Місто може мати свою електростанцію

Галичина-800x445Кошти для цього уже є. Утім останнє слово
за владою міста, яка, на жаль, за роки незалежності
України не реалізувала жодного серйозного інфраструктурного проекту, якого можна було б назвати стратегічним. Можливо цього разу? Чому б і ні!!!

Камінь-Каширський отримав можливість покращити свій соціально-економічний стан за рахунок державних коштів. На початку липня Уряд схвалив рішення спрямувати на підтримку малих міст та селищ субвенцію. Із виділених на ці цілі 1,4 мільярда гривень нашому місту перепало понад 11 мільйонів. Зважаючи на те, що річний бюджет Каменя становить усього близько 17 мільйонів, сума, яка може надійти сюди, є порівняно значною. І тут виникає питання: а на що ж спрямує її місцеве керівництво?

Минулого тижня дане питання розглядалося у міській раді. Депутати висловили кілька пропозицій стосовно того, на що використати мільйони від Уряду, і це переважно – ремонти доріг та тротуарів. Однак остаточного рішення не ухвалили.
Однак після публікації у «Поліссі» інформації про виділені кошти для міста у жителів райцентру виникли набагато цікавіші пропозиції. Днями до редакції завітав містянин Владислав Бащук та поділився своєю ідеєю: «За часи Радянського Союзу у нас збудували електромережі, водогони, каналізації, дитячі садки, школи, будинки… А за роки самостійності України не збудовано фактично жодного інфраструктурного об’єкту. Більше того, складається враження, що керівники навіть перестали думати про те, що це можливо. Я ж вважаю, що, зокрема, ці урядові кошти варто витратити саме на побудову інфраструктурного об’єкту, котрий ще й даватиме дохід».
За словами Владислава Бащука, у Камені-Каширському можна було б збудувати сонячну електростанцію. Мовляв, для цього і коштів вистачить, і місце реально знайти, і в часові рамки щодо освоєння коштів можна вкластися. Владислав уже зробив певні розрахунки та готовий представити презентацію цього проекту. Люди, з якими він поділився своєю ідеєю, навіть підказали, де можна облаштувати цю електростанцію.
«Я підрахував, що за 11 мільйонів вийде спорудити сонячну електростанцію потужністю 400 кВт. У інших містах будують значно потужніші об’єкти, але нам для початку вистачило б і цього. Електроенергії було б достатньо і на те, щоб освітлити вулиці, для прикладу, архітектурні пам’ятки, церкви, а також для здійснення водопостачання та водовідведення».
До речі, стосовно тарифів на ці послуги. Чоловік має рацію і цілить влучно в тому плані, що завдяки встановленню комунальної сонячної електростанції для жителів міста можна було б здешевити тарифи на воду чи зробити пільги для найменш захищених верств населення, зокрема, для пенсіонерів безкоштовно. Зауважимо, що міське комунальне господарство нещодавно оголосило про намір підвищити тарифи на послуги водопостачання та водовідведення у зв’язку із зростанням тарифів на електроенергію на 45,24 відсотки від часу встановлення попередніх. Таким чином замість 6,24 грн за 1 м. куб. (з ПДВ) невдовзі камінь-каширцям доведеться платити 9,05 грн за 1 м. куб. (з ПДВ).
У багатьох може виникнути питання: чи ж встигнуть освоїти кошти на встановлення сонячної електростанції. Адже, по суті, тема нова. Та як запевняє Владислав Бащук вона вже вивчена і напрацьована. За його словами підрядники гарантують, що встановити станцію можна протягом місяця-півтора (6 тижнів). Тобто, якщо за справу візьмуться люди, які бажають довести її до кінця, то все реально.
Цілком підходящим місцем для цього може бути територія біля водозабору. Площа понад 2 гектари тут протягом багатьох років просто заростає чагарниками. Тим більше ця земля має промислове призначення і поблизу знаходиться підстанція, тому не потрібно будувати спеціальних ліній для транспортування електроенергії.
Окрім того Влад підрахував, що станція окупить себе протягом 5—6 років, а експлуатаційний термін становить близько 25 років. Таким чином два десятиліття вона даватиме прибуток міській громаді. За відповідними розрахунками цей об’єкт може приносити близько 1,8 мільйона гривень в рік. Їх можна буде спрямовувати на дороги, дитсадки чи інші потреби міста і громади.
«Це, виходить, гроші не просто будуть освоєні, а вони працюватимуть на всю громаду. А якщо сьогодні зробити дорогу на якійсь одній вулиці, то вийде, що жителі інших вулиць будуть обділені. Якщо ці кошти використати на дороги, то варто не забувати, що вони з часом псуються, тобто мають свій час експлуатації. Тож чи не раціональніше їх спрямувати дійсно на розвиток. Тим більше, що у цільовому призначенні цих урядових мільйонів зазначається і енергозбереження», — говорить Влад Бащук.
Зрозуміло, що в місті є чимало поточних проблем і, ймовірно, місцевому керівництву було б простіше використати кошти на їх вирішення. Втім автор ідеї сподівається, що його пропозиція стане корисною і до неї прислухаються. Бо ж «поточні проблеми» можна вирішувати за рахунок міського бюджету. «Їх же ж якось планували вирішувати на початку року, коли складали Програму перспективного розвитку міста», — підкреслює Владислав. І варто зауважити, що його пропозиція вже отримала ряд позитивних відгуків. Але, щоб прийняти остаточне рішення, на думку ініціатора, варто провести громадські слухання.
Зрештою, виникнення саме таких нових цікавих ідей може привести до напрацювань дієвих стратегій руху міста вперед. Тому, дорогі камінь-каширці, висловлюйте свої пропозиції, ставайте причетними до змін у своєму місті. Адже успішне місто – це справа кожного з нас.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *