Незалежна громадсько-політична газета

Ринок перевезень у районі захоплюють «нелегали»

sprinter-1

 

Рейсові маршрути на Камінь-Каширщині можуть опинитися під загрозою через діяльність нелегальних перевізників.

Таку стурбованість висловлюють і учасники ринку автоперевезень, і органи районної влади. Мовляв, сьогодні офіційні маршрути вже частково поглинаються «нелегалами». Найбільш виражена ситуація за трьома напрямками: Камінь-Каширський—Ворокомле, Камінь-Каширський—Карпилівка, Камінь-Каширський—Пнівне.

У районній державній адміністрації пояснюють, що в результаті потерпають не лише підприємці, котрі діють в правовому полі, а й пасажири. Адже за словами, тих хто більш детально вивчав ситуацію, проблема і у нерівній конкуренції, і в безпеці. За статистикою переважно саме нелегали створюють серйозні ДТП. Більшість автобусних перевезень ними здійснюється в умовах, які важко назвати комфортними і безпечними для пасажира, оскільки частину таких автобусів переобладнано з вантажних транспортних засобів, що не відповідає вимогам безпеки.
— Сьогодні у Камінь-Каширському районі легально здійснюють свою діяльність 5 приватних перевізників. Це люди, які мають свій автопарк, ліцензію на перевезення, розроблені та затверджені маршрути, найманих працівників. А основне – вони несуть відповідальність за життя та здоров’я своїх пасажирів. «Нелегальні» ж перевізники не мають дозволів на перевезення пасажирів, не несуть відповідальності за технічний стан транспорту, не відповідають за безпеку пасажирів, не перевіряють стан здоров’я водіїв, — розповідає начальник управління регіонального розвитку та інвестицій райдержадміністрації Олександр Нікітчук.
Проте незважаючи на це люди користуються послугами таких перевізників, а коли що відстояти свої права не можуть. Не можуть дати ради «нелегалам» й офіційні перевізники. Їхні скарги по суті дають нульовий результат, бо ті знають як скористатися недосконалістю законодавства.
— Українським законодавством дозволені нерегулярні пасажирські перевезення. От і знаходяться підприємливі краяни, котрі цим користуються. Оформляють документи, як використання транспорту на власні потреби, і начебто не беруть грошей з пасажирів, яких перевозять. Тому офіційно пред’явити до них претензії практично нереально, — пояснює Олександр Нікітчук.
У результаті нелегали працюють на найбільш прибуткових маршрутах у найвигідніші дні, витісняючи легальних перевізників, які поступово стають банкрутами та обіцяють закрити бізнес. Бо ж коли перші не сплачують ніяких податків, не возять пільговиків, то другі зобов’язані це робити.
— Розпорядженням першого заступника голови Камінь-Каширської райдержадміністрації ще у 2016 році в районі утворили робочу групу по боротьбі з «нелегальними» перевізниками. Вона неодноразово вивчала ситуацію з перевезеннями на Камінь-Каширщині. Зокрема було виявлено, що «найактивніше» здійснюються нелегальні перевезення за напрямками Камінь-Каширський-Ворокомле, Камінь-Каширський-Карпилівка, Камінь-Каширський-Пнівне. На початку літа робоча група спільно з працівниками районного відділу поліції патрулювала за напрямом Камінь-Каширський-Ворокомле, — розповідає Олександр Лук’янович. — Ситуація дуже проста: перед рухом рейсового автобуса, за 10-20 хвилин, мікроавтобус підбирає пасажирів, а офіційний транспорт рухається напівпорожній. Відповідно рейс стає нерентабельним і можна передбачити, що перевізник захоче відмовитися його обслуговувати. Тоді пасажири, громада села, будуть іти до районного керівництва і просити: дайте нам маршрут, бо наші місцеві їздять тільки в четвер та неділю, а нам треба щоденно та всесезонно.
Таким чином посадовець підводить до того, що саме від пасажира залежить існування маршруту, адже саме перед ним постає питання яким транспортом їхати – легальним чи нелегальним.
— Маршрут можна легко закрити, а відновити не так просто, — наголошує Олександр Нікітчук, закликаючи краян зробити правильний висновок.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *