Незалежна громадсько-політична газета

Небезпека в Інтернеті: як обманюють користувачів популярних ресурсів

ФишингЯк показує досвід, життя не вчить. Одні і далі продовжують вигадувати хитромудрі схеми збагачення, інші – мимоволі «клюють» на гачок. Узагальнювати не варто, однак, як не прикро, потерпілих є чимало. Про те, на чому хочуть підловити українців та як не опинитися в когорті обдурених – читайте далі.

Безкоштовний сир – у мишоловці
Останнім часом у світі активних обертів набирає фішингова афера в месенджерах Вайбер та Вацап. Вона швидко з’явилася в російськомовних країнах, а віднедавна – поширюється в Україні. Так, користувачам цих мобільних додатків приходять повідомлення зі «спокусливим» змістом. За легендою, відомий бренд «Адідас» в честь свого 95-річчя дарує 3000 фірмових футболок та взуття. Щоб отримати подарунок, необхідно перейти за лінком на сайт, який, здатний вкрасти особисту інформацію користувача. Фахівці застерігають, що перехід за подібними адресами може «заселити» ваш ґаджет шкідливими програмами криптографічного здирництва: хакери можуть блокувати ваш пристрій, щоб потім вимагати гроші за розблокування. Однією з умов отримання акційного товару є проходження короткого опитування. Далі необхідно розіслати інформацію про подарунок 20 друзям. У разі згоди на це, шахраї отримують доступ до телефонної книги мобільного пристрою, а також можуть вкрасти особисту інформацію, паролі до сторінок у соцмережах і навіть дані банківської карти. До речі, первісно сайт пропонував вибрати розмір взуття і ввести дані картки для оформлення замовлення. Відразу виникає питання: навіщо реквізити банківських рахунків, якщо пропозиція – безкоштовна? Насторожує також кінцева частина інформаційного смс: «Насолоджуйтесь і дякую мені пізніше». Хаотичні коментарі-подяки під постом теж не викликають довіри. Отож, якщо натрапили на таку акцію – обминіть увагою. Експерт із кібербезпеки Антон Носов радить усім, хто переходив за посиланнями, замінити паролі від пошти, соціальних мереж, акаунтів у платіжних системах і так далі. Також варто перевірити комп’ютер та телефон на наявність вірусів.

Небезпечні забавки он-лайн
Потенційну небезпеку несуть також мобільні застосунки розважального характеру. Таких є чимало. Наприклад, застерігають, що персональну інформацію громадян України збирають через відомі додатки зі зміни зовнішності. Тому кіберполіція радить перед встановленням програм звертати увагу на дозволи доступу, які будуть надаватися розробникам або власникам цього додатку: контакти, фотографії, інформація розміщена в соціальних мережах, вподобання, геолокація, тощо. Останнім часом набувають популярності додатки, які також збирають інформацію про інші встановлені сервіси, про сам пристрій та сайти, які відвідав користувач, попри те, що ця інформація не є важливою для їх функціонування. У подальшому ці дані можуть бути використані сторонніми особами на власний розсуд і навіть передаватися третім особам. Якщо ви вважаєте, що у додатка немає необхідності, наприклад, в доступі до мікрофону чи телефонної книги – не надавайте згоду на такі дії.

Як не стати жертвою обману
Працювати в мережі потрібно за принципом «сім разів відміряй – один раз відріж», адже максимальна уважність і перевірка даних – запорука вашої безпеки. Перше, що потрібно зробити – це переконатися у правильності назви необхідного ресурсу. Остерігайтеся піратських сайтів, зовнішній вигляд яких повністю копіює дизайн популярних ресурсів, однак в назві – похибка. Один непомітний символ у рядку адреси може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт (фішинг – вид шахрайства, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів інтернет-аукціонів, магазинів, сервісів з переказу або обміну валюти, тощо). «Шкідливий» сайт починається з літер «http:», а безпечний – «https:». Ще одна ознака безпечності – в кінці посилання. Якщо вона закінчується на «.ua», «.сom», до такого сайту має бути більше довіри. Якщо ж доменне ім’я – «n.ua», «co.ua», тощо – варто декілька разів подумати, перш ніж відкривати сайт. Будьте особливо пильні, коли повідомлення стосується відомих брендів: основні новини завжди з’являються тільки на офіційних сайтах і це легко перевірити.
Друге: не вказуйте реквізити своєї картки, адже працівники банку ніколи не запитують інформацію щодо даних, які і так є у базі. Якщо в Інтернеті вам пропонують ввести номер банківської картки, термін дії, CVV-код і пароль для того, аби оформити замовлення або оплатити якусь річ – існує велика імовірність того, що інформацію копіює спеціальна програма. Якщо через певні обставини ви це зробили – якнайшвидше заблокуйте операції по картці, аби її не спустошили шахраї. Якщо гроші зникли з рахунку – телефонуйте в банк з проханням заблокувати картку та відмінити переказ коштів.
Третій крок – перевірка підозрілих даних на сайті кіберполіції: можливо, шахраї вже внесені в базу. Так, у розділі «Стоп фрауд» можна перевірити інформацію за номером банківської картки, телефоном або покликанням на сайт. Крім того, будьте обережні з «акційними» файлами, які вам надсилають інші. Незвичні листи або листи-пропозиції від невідомих осіб краще взагалі проігнорувати. Пам’ятайте також, що повідомлення про участь в розіграшах та лотереях за номером мобільного телефону – це та ж схема виманювання грошей.
Іванна ШЕМЕТЮК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *