Незалежна громадсько-політична газета

Замість випускного — незабутні 7 днів у Єгипті

CD8FB0B3-D04A-49B9-8FB2-4E990B67D846Так відсвяткували закінчення школи учні Тоболівської ЗОШ. Замість традиційних урочистостей випускники надали перевагу тижневому відпочинку за тисячі кілометрів у країні спекотного сонця, де ніколи не буває зими.

Кінець червня став для випускників піком підготовки до балу. Одинадцятикласники посилено репетирували та удосконалювали сценарії, прикрашали актові зали і до найменших дрібниць продумували свої святкові образи, а опісля навіть не встигли озирнутися, як швидко минув такий довгоочікуваний для них день. Натомість випускники з Тоболів у цей час ніжилися промінням єгипетського сонця, Червоним морем і активним відпочинком. Шквал емоцій, тисячі фото- та відеофайлів, екзотика подорожі та місцевий колорит замінили їм «традиційні» передвипускні турботи.
Їхній вибір був одноголосним і свідомо виваженим, адже думка про альтернативне святкування промайнула ще в 10 класі, щоправда тоді її не розглядали серйозно. Першого вересня вирішили остаточно – святкуватимуть подалі від дому. На цей крок наштовхнули спостереження минулих років: випускний бал давно перестав бути традицією. Його завжди співвідносять із певним підсумком, щемливими моментами, проте в наш час подія більше нагадує спробу похизуватися своїми можливостями та смаками.

– Це наше свято і нам вибирати, яким воно має бути. Відтак, ми вирішили провести його дещо нетрадиційно. Не одним днем, не для загалу, а щоб запам’яталося для себе. І нам вдалося: це були незабутні 7 днів «на максимум». Фактично, ціна одна і та ж, а задоволення – різне, – резюмують задоволені поїздкою випускники.

Зрозуміло, що ініціативу підтримали не усі. Були й такі, що відкрито засуджували. Однак наші герої не жалкують про те, що не зробили «як належить». Кажуть, якби була можливість повернути час, то нічого б не змінювали: вибрали б відпочинок. І це зрозуміло, адже, тверезо оцінюючи затрати на організацію узвичаєного святкування, можна помітити, що поїздка не набагато дорожче обійдеться. Якщо не навпаки. До слова, бюджет визначають не лише високі ціни, але й мала кількість учнів – всього 9. Це означає, що, як мінімум, послуги оператора та музичне оформлення свята обійшлося б кожному з них значно дорожче, аніж одноліткам з інших шкіл. Проте справа все ж не у витратах, а в емоціях та враженнях: «оновилися» на всі 1000 відсотків.

Відпочивали в південній частині міста, де було не так спекотно, тому організм швидко пристосувався до нових умов. Легенька прохолода, блакитне море та затишний пляж приємно тішили.

– У нас залишилося дуже багато яскравих світлин та емоцій, відчуттів, які неможливо «вхопити». Розповідати можна годинами, адже все нове, незвичне. Шкода тільки, що не можна було запливати за буйки, а це недалеко. Як виявилося пізніше – через поодиноких акул, які можуть туди підпливати. Цікаво так. Здається, спочатку не дуже глибоко, а далі – обрив. І вода синя-синя. Ми придбали маски для плавання і гасали за рибами. Їх там дуже багато і вони зовсім не бояться людей, – захоплено діляться враженнями юні тоболяни.

Колишніх школярів вразили також аніматори, які, зі слів перших, були просто неймовірні: розмовляли 5 мовами, завжди привітні, усміхнені, відкриті для спілкування. Ніхто не відчував себе чужим. Було цікаво: різноманітні конкурси, флешмоби, фаєр-шоу. На одному з таких вечорів усіх чекав веселий сюрприз: під ритми запальної ламбади опинилися в басейні, де в сукнях і костюмах, мокрі і вражені, продовжили свої танці.

Побували також на сафарі (на знімку). Поїздили на квадроциклах, насолодилися швидкістю і незвичною красою незайманої природи. Особливою стала поїздка в містечко бедуїнів – корінних жителів Єгипту. У невеличкому поселенні майорів … прапор України! Гори, особливий чай, верблюди і місцевий колорит, протилежний рідній землі – усе це надавало подорожі ще більшої екзотичності.

Відвідали наші герої і лівійський та французький ресторани. З цього приводу уже вчорашні учні відзначили: попри те, що єгиптяни намагаються пристосуватися до європейської культури, місцева традиція дається взнаки. Незвично, екстравагантно, але з українською кухнею їм не зрівнятися.

Іванна ШЕМЕТЮК.

7BA2E18C-620F-421B-B73E-6C9F454D66BA

13B65BE7-5402-484C-90E3-F17592CC25F3

 

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *