Незалежна громадсько-політична газета

За зайві квадрати треба платити податок

podatok_1bc8eЗгідно з чинним законодавством України, громадяни, котрі володіють квартирою, житлова площа якої перевищує 60 квадратних метрів, або будинком площею понад 120 квадратів, зобов’язані сплачувати податок на нерухоме майно. Варто зазначити, що оподатковуються лише ті квадратні метри, які перевищують житлову норму помешкання. При наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 квадратних метрів.

Із початку року жителі району сплатили понад 600 тисяч гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Таким чином, упродовж січня-червня поточного року в районі сформували майже вісімсот податкових рішень-звернень про нараховану волинянам суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Податківці інформують, що їх отримають понад три сотні власників квартир і будинків. Від даного виду податку бюджет району з початку року уже поповнився на понад 600 тисяч гривень.
Доречно зазначити, що у різних містах та областях України ставка податку відрізняється, але за законом вона не може перевищувати 1% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр.
До слова, в обласному центрі депутати міської ради пропонують знизити податок на нерухомість. Тим часом у Камені-Каширському у порівнянні з показником минулого року податкову ставку зменшили з 0,5 відсотка від мінімальної заробітної плати до 0,3%. Крім того найвищої ставки податку, тобто 1% від мінімалки, у районі не сплачує жоден громадянин.
Леся Мінібаєва.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *