Незалежна громадсько-політична газета

Люди стали більше довіряти поліції

unnamed (6)Сьогодні поліцейські України відзначають професійне свято.

Рівно чотири роки тому реформовані поліцейські склали присягу на вірність державі. На нову національну поліцію суспільство покладає велику надію та сподівання. Зокрема, у виконанні своїх обов’язків структура повинна мати стійку та принципову позицію щодо знищення будь-яких проявів корупції, бути прозорою та справедливою, ефективною та відкритою для людей. Крім того, поліцейські повинні надавати першу медичну допомогу та інформувати громадян у разі такої потреби.
Наскільки зріс рівень довіри до правоохоронців у порівнянні з їх попередниками міліціянтами та що докорінно змінилося в системі? Журналісти “Полісся” спробували довідатися про це, провівши з екіпажем патрульних Камінь-Каширського райвідділку частину їх робочого дня. Зокрема, з бойовим настроєм виходять на патрулювання майор поліції Роман Балик та старший лейтенант Сергій Коширць.
Зручно вмощуємось і ми у поліцейське авто та гайда до праці. Долаючи міські шляхи, ведемо бесіду з полісменами.

Люди стали більше довіряти поліції     

—Як часто вам доводиться ризикувати власним життям в умовах нелегкої служби?

— На щастя, наш район не надто кримінальний, тому ризик є лише незначний. Щодня маєш справу з людьми і часто вони бувають неадекватними, нерідко доводиться працювати і з психічно хворими.

— За вашими спостереженнями, пішоходи і водії часто порушують правила на ділянках перетину вулиць?

— Це особливо стосується центру міста. Містяни нерідко скаржаться на недобросовісних водіїв, які вперто не хочуть бачити пішохідних переходів. Проїжджаючи вулицями райцентру, на власному досвіді переконалися, що чітко вимальованих зебр годі й шукати. Коли востаннє наносили фарбу на місці переходів, важко згадати. Однак, про зупинку авта перед неврегульованим пішохідним переходом вказують і дорожні знаки.

На жаль, не усі водії дотримуються правил дорожнього руху. Саме на цих ділянках доріг, зокрема, пішохідні переходи в центрі між аптекою та зупинкою, а також поблизу місцевого супермаркету, найбільше фіксуємо порушень. Крім того, не надто прихильні водії до пішоходів на місці переходу, що навпроти Ощадбанку.

—Чи доводилося карати горе-водіїв саме на цих ділянках? Чи зменшилася б кількість правопорушень, на вашу думку, якби зебру було видно чіткіше?

—Якісна дорожня розмітка зменшила б значну кількість правопорушень. Люди чітко бачили б смуги руху авта, а також позначені зони для паркування. Варто розуміти, що часто винними у дорожніх ситуаціях виявляються пішоходи. Найчастіше доводиться мати справу з нетверезими водіями.

—Чи вистачає сьогодні в поліції працівників та чи достатня матеріально-технічна база, аби ефективно виконувати свої функціональні обов’язки?

—Матеріально-технічна база значно покращилася у порівнянні з минулими роками. Натомість працівників критично не вистачає. Як відомо, професія нелегка, цілодобово потрібно тримати руку на пульсі життя, відтак не усім під силу долати подібний моральний тиск.

Однак, і за неповної комплектації особовим складом наш райвідділ має хороші напрацювання. За результатами роботи патрульних район посідає 2 місце в області з виявлення правопорушень.

—Рівень людської довіри до поліції зростає? Як гадаєте?

—Люди стали більше довіряти поліції. Про це свідчать численні звернення громадян з приводу правопорушень. Нерідко люди просять поліцейських допомогти їм у вирішенні тих чи інших ситуацій, як от доправити при необхідності когось до лікарні чи надати різні види допомоги. Помітно змінюється на краще й людська ментальність щодо роботи правоохоронців. Поліцейське піклування про людей є дієвим моментом у стосунках з громадськістю.

—З якими проблемами найчастіше звертаються до вас краяни?

— Однозначно, великим лихом у людських стосунках є домашнє насилля. З цим борються і на рівні органів місцевого самоврядування зокрема. Під час чергування ми найбільше стикаємося з проблемами власне такого характеру. Часто сімейні чвари переростають у криваві бійки.

— Що хотілося б удосконалити в правоохоронній системі самим її працівникам?

—Завдяки реформі система правоохоронних органів змінилася. Проте, на жаль, не змінилося законодавство. Закон недостатньо захищає права поліцейських.

Леся Мінібаєва.

 

ПУБЛІКАЦІЇ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *