Незалежна громадсько-політична газета

Чого бракує камінь-каширцям для повного щастя?

unnamed (5)Журналісти “Полісся”, провівши опитування серед містян, з’ясували, яких саме послуг, товарів, закладів чи спеціалістів бракує камінь-каширцям, аби забезпечити їх власні потреби та забаганки. До обговорення долучалися респонденти різних вікових категорій та соціальних груп. Від школяра — до депутата. Охоче розбирали проблеми міста люди поважного віку. 

Люди відверто висловлювали власні думки та побажання. Хоч кожен мав свою відповідь на озвучені питання, проте в одному вони були однастайними: кращі часи настануть передусім із зміною влади, позаяк нинішнє керівництво вперто зволікає щодо перспективної розбудови районного центру. Яскравим свідченням того є й досі не реалізований план розвитку центру міста. Відомо, що потреба розвантажити площу, яку перетворили на суцільну зону парковки, є вкрай необхідною. За словами опитаних мешканців міста, згадана локація є, м’яко кажучи, естетично непривабливою. Більше того, надмірна кількість авт створює небезпеку пересування пішоходів. Крім того, автоперевізники влаштували на площі, поблизу центрального універмагу таку собі імпровізовану автостанцію з пасажирами та проводжаючими. Коли ж влада впорядкує увесь цей безлад?
Одвічною проблемою міста, вважають його мешканці, є відсутність благоустрою. На багатьох вулицях райцентру відсутні дороги та тротуари в прямому сенсі цього слова. Бракує смітників, освітлення, тощо.
Чи не одноголосно люди висловилися про необхідність відновлення роботи міського басейну. Горе-проект завис у повітрі упродовж десятиліть. А, між тим, басейн міг би вже давно слугувати улюбленою зоною відпочинку камінь-каширців та гостей міста. Натомість на місці, де б мала бути територія пляжу, випасають кіз.

Крім того, люди нарікають на недолугість медичної реформи. Що ж до якості надання адміністративних послуг, то тут обуренню немає меж. У кабінетах чиновників, скаржаться, радше збивають з пантелику, аніж допомагають вирішити проблему.
Мешканці краю також нарікають на відсутність магазинів з якісними товарами, як то ексклюзивний одяг з якісної сировини чи електротехніка за адекватною вартістю. Ціни ж на окремі види продуктів, вважають, є необгрунтованими. Через брак вакансій на ринку праці у пошуках заробітку краяни змушені їхати до країн Європи, звідки у підсумку привозять чимало хвороб, ба більше – віддають власне життя.
Особливу увагу люди приділяють озелененню міста. До прикладу, міркують, можна подбати про реконструкцію міського парку. Зокрема, пропонують висаджувати рослинність у спеціальні бочки. Це мало б створити неабиякий колорит та додало б відповідного стилю нашому місту. Поряд зі сміттєвими баками мешканці міста вбачають за доцільне встановити кілька точок із закритими контейнерами для вживаного одягу. Ці речі стали б у нагоді людям із низьким соціальним статусом.
Яскраво вирізнялися думки молодих людей. Комусь затісно у малонаселеному райцентрі. Для когось не вистачає нічних клубів. Говорили й про відсутність освітніх програм, бізнес-шкіл чи спеціальних програм саморозвитку молоді.
У жвавих обговореннях йшлося й про створення єдиного онлайн-центру для звернень громадян, де б людина могла зареєструвати свою проблему та скерувати до потрібного відомства з метою її вирішення.
Слушною ідеєю молоді люди вважають влаштування безкоштовного Інтернету хоча б у межах центральних вулиць міста, або ж біля освітлених лавок у найбільш велелюдних місцях відпочинку. Досвід радять запозичити з-за закордону.
Тим часом, підлітки не надто переймалися питаннями екології чи якості питної води. Натомість важливими для школярів були проблеми відсутності місць відпочинку та дозвілля — більше спортивних майданчиків чи цілого торговельного центру, де б могли відпочити діти разом із батьками. Для активного відпочинку, кажуть молоді люди, бракує і велодоріжок.
А ще містяни висловили свою позицію щодо місць масового відпочинку у парковій зоні. Пропонують створити клуб любителів потанцювати “кому за тридцять”.

Рейтинг найзатребуванішої потреби, яку озвучили камінь-каширці, очолює необхідність благоустрою територій міста та відбудова занедбаного басейну.
На другому місці постає проблема з розвантаження центральної площі Каменя.
Не менш важливим кроком із вдосконалення якості життя краян є якісне надання послуг і робота органів місцевого самоврядування та структур адміністрації.
Думки збирала Леся Мінібаєва.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *