Незалежна громадсько-політична газета

Паперові медичні картки відходять у минуле

elektronni-kartkiЇх замінять електронні документи

Від початку березня в закладах охорони здоров’я України у тестовому режимі впроваджуються електронні медичні картки. Вони є наступним важливим кроком медреформи, покликаним осучаснити надання лікарських послуг пацієнтам, зробити їх зручнішими і швидшими. Новий стандарт взялися освоювати спеціалісти закладів охорони здоров’я, які мають діючий договір із Національною службою здоров’я України та є підключені до центрального компоненту eHealth.
Залишаючи осторонь теорію, найперше хочеться з’ясувати, які зміни принесе дана ініціатива у найближчому майбутньому і, головне, чи готові пацієнти та лікарі до неї? З подібними запитаннями наш кореспондент завітав у КНП “Камінь-Каширський центр первинної медико-санітарної допомоги”.

Упродовж тих кількох місяців, які минули з часу введення цифрового документообігу, фахівці центру встигли напрацювати у цьому напрямку хоч і незначний, але практичний досвід. Отже, можуть оцінити переваги переходу із паперових медичних карток на їх електронні аналоги. За словами керівника Камінь-Каширського ЦПМСД Ігоря Солов’я, найбільший позитив від змін — у спрощенні для лікаря обліку інформації про пацієнта та можливості простежити загальну картину стану його здоров’я. При тому робити це можна не лише локально, в межах інформаційної мережі закладу, а й віддалено, через медичну інформаційну систему (МІС). Для того, пояснює співрозмовник, медпрацівникові достатньо увійти у ситему, відкрити електронну медичну картку пацієнта і все – дані про встановлений діагноз, призначене лікування, здійснені людиною консультаційні візити, здані аналізи в нього перед очима. Це дозволяє значно пришвидшити прийняття рішення, скоротити тривалість прийому хворого.
– В ідеалі це працює так. Тобто, найперше електронні картки покликані сприяти збільшенню ефективності надання лікарем медичної допомоги пацієнту. Сьогодні така форма обліку в нашому закладі вже ведеться. Але також зберігаються і паперові картки. Міністерство охорони здоров’я лише задекларувало вилучення застарілих паперових носіїв. Коли процес завершиться остаточно — мені особисто сказати важко. В обов’язковому порядку вже запроваджені електронні картки для тих пацієнтів, які отримують медикаменти за програмою “Доступні ліки”, адже без неї лікар не в праві виписати їм електронний рецепт. Однак ми впроваджуємо їх і для інших категорій пацієнтів, що звертається до центру по медичну допомогу та уклали декларацію, — зазначив Ігор Петрович.
Хоча зазначена в електронній медичній картці інформація найперше є корисною саме в роботі лікаря, додає Ігор Соловей. При бажанні пацієнт може переглянути її самотужки, ввівши на сайті системи Медпортал (medportal.volyn.ua) спеціальний код доступу для реєстрації на ресурсі. Аби дізнатися код, людині слід звернутися до фахівця закладу, з яким у неї попередньо підписаний відповідний договір. Якщо ж пацієнт “не дружить” зі світом цифрових технологій, такі дані йому роздрукують.
На цьому ж порталі він також може записатися на прийом до лікаря, вибравши зручний день та годину, а згодом прийти у визначений час і проконсультуватися у спеціаліста, не вистоюючи перед тим довжелезні черги під дверима лікарського кабінету. Впровадження новацій покликане ліквідувати подібні незручності. Працюють над тим і у Камінь-Каширському ЦПМСД.
– Окрім Медпорталу, реєстрація на прийом здійснюється особисто через сімейного лікаря, офіційну сторінку центру в “Фейсбуці” (потрібний розділ розміщений на її початку), по стаціонарному телефону 2-38-53, або звичним чином, в реєстратурі закладу.
Додам, нині на сайті МОЗ відбувається громадське обговорення “Концепції інформатизації охорони здоров’я України”. Цей документ є основою, що демонструє бачення та розвиток майбутнього всієї галузі, зокрема й як відбуватиметься введення електронного документообігу. Долучитися до його обговорення може кожен українець… Коли говорити про впровадження електронних рецептів, то поки – це перші кроки, які, однак, показали, що реформа рухається у вірному напрямку і дійсно принесе позитиви, як для лікарів, так і пацієнтів. Лікарі отримають зменшення обсягу паперової роботи та витрат часу на документообіг, а більше будуть зосередженні на наданні якісної та фахової медичної допомоги пацієнту. А ті у свою чергу, – цілодобовий доступ до власних медичних даних та можливість керувати правами доступу до них. Залишаються і труднощі. На жаль, ми ще не відійшли від паперових носіїв, тож змушені виконувати подвійну роботу, дублювати дані. Але полегшення відбулося в плані рецептів, зокрема для пацієнтів, які отримують медикаменти за програмою “Доступні ліки” вони перестали бути паперовими і виписуються лише в електронному варіанті, – підсумовує Ігор Соловей.
Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *