Незалежна громадсько-політична газета

Бездіяльність голови і депутатів міськради стане могильником району і міста!

Потапчук_НиколайНа початку року прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив про підготовку до створення в Україні 100 об’єднаних районів (повітів). У зв’язку з цим була проведена певна робота щодо збільшення на Волині повітів з трьох до чотирьох. Сьогодні цей процес підтримується на рівні Києва і області, і велика заслуга у вирішенні цього питання належить народному депутату України Ірині Констанкевич.

Є припущення, що найближчим часом на законодавчому рівні будуть визначені терміни закінчення процесу формування ОТГ, зокрема добровільне створення повітів до 1 жовтня ц. р., бо надалі найбільш імовірно усе це буде відбуватися в примусовому порядку без виділення впродовж 5 років інфраструктурних субвенцій.

На Волині сьогодні діє 51 ОТГ. Найкращих результатів в області досягли представники Любешівського району, і вони вправі претендувати на створення центру повіту у Любешові. Адже, як вже зазначалось, у нашому районі склалось найгірше становище щодо формування ОТГ, де створена лише одна Гуто-Боровенська об’єднана громада. Разом з тим вже дві сільські ради фактично перейшли до Маневицького району. Найбільш неприємним у цій ситуації є те, що керівники міста, частина депутатів відмовляються займатися цим об’єднавчим процесом. На думку багатьох, головна причина відмови полягає у великому бажанні голови міської ради Василя Бондара залишитися на своїй посаді до наступних місцевих виборів наприкінці 2020 року, але прискорене створення об’єднаних громад змінить ці терміни. А ще  до того ж велика заробітна плата керівника міста  (середня за минулий рік становила 25 тис. грн.), яку так важко втрачати, та його заступників, які отримують не набагато менше.

Важливим фактором стримування формування об’єднаних громад також є небажання керівників рад, депутатів всіх рівнів, особливо міста йти на вибори, які будуть призначені відразу після створення ОТГ. При цьому я би просив всіх їх зважити на те, що скажуть люди, коли почнуть їздити до повіту у сусідній район. Задумайтесь над цим.

Необхідно відмітити, що у 2009 році я допоміг через Верховну Раду України збільшити межі нашого міста на 707,3 га, загальна площа якого тепер склала 1473,0 га. Тож є що ділити та здавати в оренду. Плюс об’єкти комунальної власності, соціальна сфера. Думаю, що є над чим працювати і керівникам міста, і депутатам. Та й результати є відчутні, деякі наближені отримали до десяти, а то і більше земельних ділянок.

І що ж ми маємо на сьогодні?! У зв’язку з відмовою Василя Бондара створювати ОТГ громада міста і депутати стали заручниками існуючої ситуації. До Камінь-Каширського останнім часом вже два рази приїжджали відомі експерти з області для роз’яснення умов створення ОТГ, її переваг. Однак жодного разу Василь Іванович не запрошував міських депутатів для розгляду цього питання та й сам поводив себе дуже зухвало. Більше того, тривалий час затягується прийняття сесією ради «Положення про громадські слухання», адже без цього документу неможливо проводити обговорення питання формування ОТГ. Отож, і на нещодавній сесії воно було «провалене» з вини голови, який не забезпечив явку депутатів: з 26 присутніх було 16, з яких «за» проголосувало лише 6. Все це, безумовно, робиться навмисно, за продуманим сценарієм Василя Бондара, який заявляє, що буде так, як він сказав. Напевно через це і ходить багато чуток, що цей процес може бути наслідком його змови із земляками з Любешівського району. На превеликий жаль, керівники району також не можуть усвідомити, що затримка створення об’єднаних громад в першу чергу лежить на їх совісті.

А щодо так званої математики міського голови, про що він розповідав у минулому номері газети, то експерт регіонального відділення асоціації міст України Василь Гром, відомий економіст, фінансист аргументовано її спростував.

За минулий рік власні доходи пропонованого об’єднання місцевих рад у Камінь-Каширську міську об’єднану громаду склали б 20,8 млн грн, у тому числі по місту Камінь-Каширський – 16,7 млн грн. Орієнтовно у 2019 році ці доходи зросли б на 10-15 відсотків.

Додатково від об’єднання у 2019 році громада могла б отримати:

– надходження податку з доходів фізичних осіб (60% відрахувань по Закону) – понад 50 млн грн;

– базову дотацію із Державного бюджету України – в межах 13 млн грн;

– субвенцію для розвитку інфраструктури – в межах 4-5 млн грн.

Крім того, як мінімум, понад 100 млн грн освітньої субвенції, це при тому, що Камінь-Каширський район за обсягом цієї субвенції має найвищий рівень забезпеченості в області – 187 млн. гривень.

Таким чином втрати прогнозної громади тільки у 2019 році обраховуються в обсязі 150-160 млн грн.

Дані міського голови щодо того, що об’єднаний бюджет буде в мінусі 5,6 млн грн, є надуманими і не мають абсолютно ніяких економічних обґрунтувань та розрахунків, що видно із обсягів освітньої субвенції, видатків на освіту та інших складових бюджету.

Наведений приклад по Маневицькому району є яскравим аргументом доцільності об’єднання, зокрема Прилісненської громади, де на сьогодні в повному обсязі забезпечуються фінансуванням всі видатки, включаючи первинну медицину, лікарі якої забезпечуються житлом за рахунок сільської громади. Напевно, якби так погано було в Прилісному, як говорить Василь Бондар, то не втікали б з району дві сільські ради у Прилісне. Тому явно надумані паном Бондарем цифри свідчать про його наміри й надалі ставити свої інтереси вище інтересів громади.

І насамкінець, що втрачає місто і район за умови отримання центру повіту іншим районом. Це, перш за все, значне зменшення, знецінення статусу міста і району (щось подібне вже мають колишні райцентри Заболоття, Голоби). Впродовж короткого часу всі управління, відділи, представництва, навіть офіси партійних і громадських організацій перейдуть до центру повіту, а це в результаті – суттєве скорочення робочих місць. Частина суб’єктів господарювання, які наповнюють бюджет міста і району, також перейдуть до центру. До речі, і доїзд до центру буде доволі затратним, як у часі, так і в фінансах. А саме головне те, що наше славне місто і район назавжди залишаться на узбіччі історії. Ви що, цього не розумієте?!

Отож, об’єднуйтеся і борітеся, бо, як сказав класик української літератури Т.Г. Шевченко, «Борітеся – поборете». Я впевнений, що знайдуться здорові сили, патріоти, під контролем яких керівники міста, району, сільські голови, депутати всіх рівнів вчасно, до 1 серпня ц. р., як імовірно крайнього терміну по визначенню центрів повітів, закінчать формування всіх ОТГ у місті і районі. І тоді центром повіту північних районів Полісся заслужено стане наше місто. Я вірю в це, адже Ви, шановні земляки, завжди були найкращими, тож і надалі буду гордитися Вами.

Микола ПОТАПЧУК, народний депутат України VІ скликання.

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *