Незалежна громадсько-політична газета

Будівництво школи у Стобихівці знову відкладається

тендер.jpg..

Причина – жодна із чотирьох будівельних фірм (дві з них з харківською пропискою), що взяли участь у тендері, не пройшли кваліфікацію

Правду кажучи, вже із самого початку, коли відкрили пропозиції учасників закупівлі, відчувалося, що тендер може завершитися безрезультатно. Адже усі організації виставили ціни набагато нижчі від реальної вартості проекту. Дехто пропонував збудувати школу навіть на 33 мільйони гривень дешевше — замість 115 за 82. 
У Волинській обласній держадміністрації не могли пояснити такої разючої різниці у сумах. Керівник волинської будівельної фірми із солідним стажем ТОВ «Житлобуд-2» Леонід Стефанович в інтерв’ю журналістам газети «Полісся» запевнив, що за такі кошти, як пропонують учасники тендеру, школу збудувати нереально. Він погодився з тим, що це виглядає підозріло і висловив своє припущення, що ті фірми можуть хіба що «взяти аванс, а далі їх будуть довго шукати».
Отже, тендерний комітет уважно вивчив пакети документів усіх учасників торгів. Так вийшло, що він відхилив одну за іншою усі пропозиції. А все тому, що вони не відповідали умовам тендерної документації.
Наприклад, судячи із протоколів, оприлюднених на сайті Державних та комерційних закупівель України, фірма, що запропонувала найдешевшу ціну будівництва Стобихівської школи, зокрема ТОВ “Навітехсервіс” не подала оригіналу ліцензії/дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки, договорів, що посвідчують право використання орендованої техніки. Також у їхній пропозиції помітили невідповідність обсягу робіт технічному завданню.
Приблизно така ж ситуація виявилася із документами ТОВ “Луцьккомунбуд”. Організація не надала всіх додатків, що свідчать про досвід виконання аналогічних договорів. А ще внесла до розрахунку договірної ціни вартість ліфта пасажирського на дві зупинки, яка не відповідає рівню цін, що склалися на момент проведення закупівлі.
Дискваліфіковано також ТОВ «Олвіс-інжинірінг ЛТД».
Найбільше недоліків у тендерній документації, судячи із протоколів тендерного комітету, виявили у ТОВ «Волиньекобуд». Тут були відсутні і договори оренди на техніку, і проект договору про закупівлю, і забезпечення тендерної пропозиції (електронна банківська гарантія), розрахунок заробітної плати, розрахунок вартості експлуатації будівельних машин і механізмів, розрахунок коштів на покриття адміністративних витрат. І знову ж таки внесено до розрахунку договірної ціни вартість ліфта, яка не відповідає рівню цін, що склалися на момент проведення закупівлі.
І хоч період оскарження дискваліфікації триватиме ще до 20 квітня, можна з впевненістю сказати, що навряд чи щось зміниться у цій ситуації. Тобто скоріш за все департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської ОДА буде змушений знову оголошувати новий тендер. За словами голови районної державної адміністрації Валерія Дунайчука, це може відбутися не раніше 22-23 квітня і процедура знову займе певний період часу.
Зауважимо, що ще три тижні тому Валерій Савович у телефонній розмові із народним депутатом Іриною Констанкевич висловив своє сподівання, що будівництво нової школи у Стобихівці розпочнеться вже у квітні. Як пояснив журналістам «Полісся», на той час він припускав, що все ж хоч одна із будівельних фірм стане переможцем тендеру і візьметься за будівництво. Але, на жаль, сталося інакше.
«Можливий також варіант будівництва навчального закладу за прямим договором. Тобто без проведення тендеру. Але важко сказати, чи хтось може ризикнути і на таке зважитися. Адже це велика сума — 115 мільйонів гривень. Це — кошти державного фонду регіонального розвитку. А відтак їх використання має жорстко перевірятися в тому числі і з боку правоохоронних органів», — зазначив Валерій Дунайчук.
Поряд з цим він нагадав, що районна влада надала гарантійний лист щодо співфінансування із місцевого бюджету в розмірі 620 тисяч гривень. Бо ДФРР передбачає фінансування у 2019 році в розмірі 5,5 мільйона гривень.
Не прогнозованою в даному випадку залишається реакція батьків стобихівських дітей, які дуже болісно сприймають відтермінування початку будівництва нової школи. Нагадаємо, нинішній навчальний рік у Стобихівці розпочався лише з 2 чверті, бо батьки відмовилися пускати дітей до школи, поки не розпочнеться будівництво. Вони домоглися звільнення директора. Заявляли, що можуть влаштувати пікет у Києві чи ж перекрити дорогу. Відтак, чи будуть селяни знову вдаватися до радикальних методів, у районі передбачати не беруться. У відділі освіти кажуть, що відповідно до чинного законодавства тепер за навчально-виховний процес відповідають директор школи і державна агенція якості освіти. Тому з полегшенням дихають, адже все залежне від них зробили:
“Виготовлення проектно-кошторисної документації, а також проходження всіх експертиз ми забезпечили. Наступні кроки від нас не залежать”, — пояснює начальник відділу освіти Віктор Пась. На його думку, дуже добре, що тендерний комітет відповідально підходить до визначення переможця торгів. Адже це не той випадок, коли можна укладати договір із будь-ким.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *