Незалежна громадсько-політична газета

Кого стосується потреба заміни чорнобильських посвідчень

 

 

12049

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» було затверджено нові зразки посвідчень, що видаються постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відповідно до п.7 постанови, цьогоріч громадянам, віднесеним до постраждалих І категорії, будуть видані нові посвідчення. Про деталі процедури заміни документа розповів начальник відділу у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС управління соціального захисту населення РДА Олександр Яцук.

– Олександре Івановичу, скажіть, будь ласка, яка мета заміни посвідчення?
– Це викликано потребою розрізнення ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, які матимуть посвідчення серії 1А, та потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, які отримають посвідчення серії 1Б. Окрім того, нові зразки посвідчень будуть містити інформацію про групу інвалідності та термін її дії, чого раніше не було, натомість вкладка до посвідчення, яка була обов’язковою його частиною, надалі не передбачена.
– Протягом якого часу постраждалим необхідно замінити цей документ?
– Згідно із постановою, усім потерпілим, віднесеним до І категорії, необхідно замінити свої посвідчення до 1 січня 2020 року.
– Куди звертатися і який пакет документів необхідно підготувати?
– Для заміни посвідчення потрібно звернутися у відділ у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС (101 кабінет). При собі необхідно мати: оригінал посвідчення І категорії з вкладкою, дві фотокартки (3х4см), копію першої сторінки паспорта, довідку з населеного пункту про термін проживання, що підтверджує статус потерпілої особи, останню довідку медико-санітарної експертної комісії (за наявності), копію експертного висновку. Крім того, у нас громадяни зможуть написати дві заяви: заяву на заміну посвідчення, а також єдину заяву, яка стосується оформлення виплат компенсацій та допомоги потерпілим особам І категорії.
– Скільки часу передбачено на процедуру заміни посвідчення?
– Посвідчення буде виготовлене протягом 1,5-2 місяців.
– Як бути, якщо потерпілому знадобиться посвідчення під час його заміни?
– Найпростіше вирішення проблеми – попередньо підготувати собі кілька копій даного документа. В управлінні соцзахисту питання вирішується на місці: ми можемо підтвердити наявність посвідчення в конкретної особи. Якщо виникне потреба пред’явити документ в інших установах, ми надамо довідку про фактичну видачу посвідчення, а також довідку про підтвердження статусу потерпілої особи. Таким чином, кожен зможе без перешкод використати свій документ для отримання належних пільг і компенсацій.
– Чи можуть виникнути труднощі при заміні чорнобильського посвідчення?
– Труднощів не повинно виникати. Єдине, що може затримати обробку документів, – це одночасне звернення великої кількості людей. Однак, навіть за таких умов зволікання з видачею документів не повинно перевищувати 1-2 тижнів.
– Скільки жителів Камінь-Каширського району повинні замінити свої посвідчення?
– Заміні підлягає близько 1380 – 1390 посвідчень потерпілих І категорії. Не називаю точної кількості з огляду на можливі демографічні зміни. Вважаю за необхідне зазначити, що обов’язковій заміні посвідчень також підлягають особи, які мають ІІІ категорію потерпілих (вони не входять у названу кількість). Це стосується тих, у кого посвідчення пошкоджене, або є недійсним – у жінок, які вийшли заміж та змінили свої прізвища (відтак, у паспорті – прізвище чоловіка, а в чорнобильському посвідченні – дівоче прізвище). Раніше жінкам дозволялося користуватися такими посвідченнями за умови пред’явлення свідоцтва про одруження, проте сьогодні така можливість втрачена.
– Що чекає на осіб, які вчасно не замінять посвідчення?
– Наразі уточнень щодо дій після 1 січня 2020 року немає, але хочу наголосити, що заміна посвідчення І категорії є обов’язковою.
Звертаємо увагу жителів Камінь-Каширщини на те, що вчасне оформлення нових зразків документів гарантує можливість безперешкодно користуватися відповідними пільгами та компенсаціями згідно з чинним законодавством. Для заміни посвідчення потрібно звернутися у відділ у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС (101 кабінет). Довідкову інформацію можна отримати за телефоном (03357) 2-20-56.
Спілкувалася Іванна ШЕМЕТЮК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *