Незалежна громадсько-політична газета

Як привчити жителів багатоквартирних осель дбати про своє спільне майно?

DSC_0277

Через відсутність почуття господаря, байдужість до всього, що поза стінами квартири, вони самі і страждають.

Ось уже третю весну мешканці двоповерхового багатоквартирного будинку з вулиці Ковельська, 70 А мріють про новий дах. Бо як тільки починає танути сніг, або просто добре задощить, у жильців верхнього поверху через потріскану покрівлю, що в суцільних дірках, вода просочується прямо у квартири. Обвалюється штукатурка, сиплеться цегла фасаду. Одним словом, бідують люди. Але нікому окрім них самих нема до цього діла. 

с

Написати про це у газеті попросила мешканка однієї з квартир цього будинку Ніна Матвійчук. Торік вона вже зверталася до редакції з цією проблемою, проте з того часу ніхто так і не зумів її вирішити.
— Доколи буде таке творитися. У наш під’їзд страшно зайти, бо в будь-який момент тобі на голову може осипатися штукатурка. Про ремонт у моїй квартирі годі й мріяти. Бо як йде дощ — хоч тазики та відра по кутках в оселі розставляй. Я вже втомилася бігати з квартири у квартиру і просити гроші на ремонт будинку. То ж спільна наша власність, а не лише моя. Начальник комунального господарства Ігор Каденчук обіцяє допомогти, дати робітників. Просить лише купити якихось дванадцять листків шиферу. Але решта жильців моїх благань про це наче не хочуть чути. Бо ж ця біда допікає лише мешканцям другого поверху, оскільки живемо зверху. Втім, мусимо щось з тим робити. Наближається велике релігійне свято — Великдень, і хочеться хоч трохи привести свій будинок до ладу, — говорить Ніна Павлівна.
Вона особисто неодноразово зверталася за допомогою і до влади міста, і до Камінь-Каширського виробничого управління житлово-комунального господарства. Заступник міського голови Микола Шворак роз’яснив нам, що міська рада завжди готова допомогти людям у таких ситуаціях. За його словами, знайти фінансовий резерв, щоб закупити для цього будинку якихось дванадцять листків шиферу, не проблема. Але це не вирішить головного. Питання в іншому — як привчити жителів багатоквартирних осель хоч трохи самим дбати про своє спільне майно? Ще в липні 2015 року набув чинності Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Відповідно на плечі самих жильців перекладається відповідальність за технічне обслуговування, поточний і капітальний ремонти спільного майна багатоквартирного будинку, дотримання правил утримання будівлі та прибудинкової території.
— На жаль, незважаючи на всю роз’яснювальну роботу з приводу переваг цієї реформи, у нашому місті люди так і не хочуть створювати об’єднання співвласників. Вони звикли, що квартири їхні, а про все, що поза ними в будинку, повинна дбати, як і за радянської епохи, держава. Але в той час від поняття приватної власності взагалі абстрагувалися. Зараз у будинках усі квартири приватизовані. А тепер законодавство говорить, що не лише житлова площа в багатоквартирному будинку, а й підсобні приміщення, коридори, міжповерхові майданчики і сходові клітки, горища, дахи, а також земля, на якій розташовано будинок, є власністю всіх жильців. Тому потрібно, щоб люди усвідомили це! Якщо вони хочуть жити в кращих умовах, то повинні хоч щось робити для цього, — пояснює Микола Іванович.
Начальник виробничого управління житлово-комунального господарства Ігор Каденчук каже, що добре було б, аби жильці багатоквартирних будинків навчилися самоорганізовуватися.
— Спільними зусиллями можна зробити багато. Але для цього треба ініціатива самих людей. Практично усім багатоквартирним будинкам у місті більше 30 років, багато з них вже віджили свої терміни експлуатації, потребують ремонтів. Ми готові допомогти технікою, спеціалістами. Але треба, щоб люди, бодай зібрали кошти на закупівлю необхідних будівельних матеріалів та допомогли робочою силою хоч трохи самі. Адже у нас і так не вистачає робочих рук. Бо в місті ще й треба комусь мести вулиці, вивозити сміття, — наголосив Ігор Миколайович.
Олесь Федорович.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *