Незалежна громадсько-політична газета

Устиг розмитнити — на коні! Запізнився — чекай проблем!

1532334874

1085 зареєстрованих на Камінь-Каширщині автомобілів та 2 млн 85 тис. грн сплаченого внаслідок цього в районі ЄСВ – такий результат дії пільгового періоду розмитнення «євроблях».

Протягом 90 днів, з 25 листопада 2018 року по 22 лютого 2019 року, на Камінь-Каширщині, як і загалом в державі, тривав ажіотаж серед водіїв – усі намагалися встигнути розмитнити авто за півціни. Хтось легалізовував авто на іноземній реєстрації, яким катався в Україні уже протягом тривалого часу, а хтось розмитнював щойно ввезені. Відтак у районі зареєстрували розмитнених за пільговий період понад тисячу транспортних засобів. При чому фаворитами розмитненого секонд-хенду на Камінь-Каширщині були Volkswagen, Audi та Mercedes-Benz.

— З 25 листопада минулого року по 22 лютого цього у сервісному центрі МВС Каменя-Каширського було зареєстровано 1085 автомобілів. З них лише 4 нових, які придбані в Україні, – розповідає Володимир Лук’янчук, головний спеціаліст Територіального сервісного центру № 0743 РСЦ МВС у Волинській області.
За його словами, після закінчення пільгового періоду ажіотаж серед водіїв вже вщух. Хоча журналісти «Полісся» ще помітили чималі черги перед кабінетами сервісного центру і у березні.
— Це люди, які вже розмитнили авто за половину вартості цієї процедури, але не встигли його зареєструвати. За кілька днів їх значно поменшає, — запевняють працівники сервісного центру.
З власного досвіду вони знають, що зазвичай стільки авто в районі не реєструється, бо для багатьох його жителів транспортний засіб не по кишені. Втім Уряд не подає надій для громадян на те, що знову піде їм назустріч. Навіть попри те, що казна держави суттєво поповнилася за час дії пільгового періоду розмитнення «євроблях». Візьмемо хоча б дані по нашому району.
— Від реєстрації автомобілів у сервісному центрі МВС Каменя-Каширського до пенсійного фонду надійшло пенсійного збору приблизно 2 млн 85 тисяч гривень, — наводить дані Володимир Лук’янчук.
Але варто зазначити, що ще не всі автомобілі з європейською реєстрацією на Камінь-Каширщині розмитнені. За даними, що озвучуються, загалом в Україні залишилося ще кілька сотень тисяч автомобілів на єврономерах. Частина власників може розмитнити свої авто ще до 23 травня. Окремі ж автовласники так і не зможуть цього зробити, бо перебувають у складному фінансовому становищі, для них це занадто дорого, або ж вони не можуть знайти задля цього справжніх власників “своїх” автомобілів у державах, звідки ті були ввезені. І тут виникає запитання: а що ж тоді?
— Після 23 травня за «євробляхи» будуть штрафувати. І тоді ні продати, ні здати на металобрухт автомобіль буде неможливо, — кажуть у сервісному центрі МВС.
Дійсно, норми закону це забороняють робити. По суті, 24 травня — це дата, відколи «євробляхери» не зможуть вільно пересуватися теренами України. З кінця травня до них будуть застосовуватися штрафні санкції. Вони сягатимуть 170 тисяч гривень, а в окремих випадках автомобіль можуть конфісковувати. Звертаємо увагу, що законодавством встановлюється покарання не тільки для тих осіб, які ввезли автомобілі на єврономерах на територію України, а й для тих, хто ними керує.
Зокрема, відповідно до законів №4887 та № 8488 штрафи вводять: за водіння машини на єврономерах – 8,5 тис. гривень; повторне протягом року водіння “євробляхи” – 17 тис. гривень і заборона на водіння протягом року; якщо затримав розмитнення на термін до 1 доби – штраф 170 гривень; від 1 до 10 діб – 340 гривень; від 10 до 20 діб – 8,5 тис. гривень; від 20 до 30 діб – 85 тис. гривень; від 30 діб – 170 тис. гривень. 170 тисяч гривень – штраф за втрату або розукомплектування транспортних засобів.
І, до речі, як повідомляють ЗМІ, за порушення митних правил фіскальники самі надішлють штраф на адресу реєстрації протягом трьох днів після закінчення терміну перебування в Україні. При цьому протокол про адмінпорушення вважається врученим порушнику, навіть якщо людина не живе за адресою, яку вона вказала. Податківці також відразу повідомлятимуть поліцію про порушення. Поліція тепер автоматично отримуватиме інформацію про всі авто на іноземних номерах. Так правоохоронці зможуть зупиняти машини і перевіряти терміни їх перебування в Україні. До цього єдиної бази у митників і поліції не було.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *