Незалежна громадсько-політична газета

Парафіяни Брониці підтримують автокефалію ПЦУ

Православна громада першою в районі заявила про перехід до Православної церкви України

У Брониці православна громада першою серед інших в районі порушила питання про перехід до Української Православної Церкви. Місцеві активісти вже зібрали і підписи односельчан, які підтримують таку ініціативу. З’ясувалося, що абсолютна більшість парафіян храму Різдва святого Іоанна Предтечі вважає, що це потрібно зробити вже — 750 осіб із усіх 930 прихожан.

Krymne_kam-kash_RizdvaIvKhrest1825_kamblag.ortoxRUЧерез це у вівторок біля сільської ради під кінець дня зібралося кілька десятків місцевих жителів, які воліють залишитися в УПЦ МП, на чолі зі священиком отцем Сергієм та наполегливо просили у сільського голови показати їм ці підписи.
Розмова прихожан із працівниками сільради дещо затягнулася, оскільки сільський голова Петро Кошелюк не зміг надати на вимогу зібрані підписи. За словами Петра Марковича, він просто їх не мав. Та й чого б цим спискам бути у сільраді?
— Підписи селян збирали два-три десятки активних парафіян. Вони у суботу та неділю пройшлися населеними пунктами та опитали односельчан. Тож ці списки знаходилися, очевидно, у когось з них, — прокоментував сільський голова.
Петро Кошелюк також зауважив, що намір змінити юрисдикцію частина церковної громади виношувала давно. Очевидно, дотепер люди стримувалися, бо дорожили канонічністю. Вважалося ж, що УПЦ МП – канонічна, а КП — ні. Та нині ситуація змінилася. Україна отримала від Вселенського патріархату Томос про автокефалію єдиної помісної церкви. І жителі Броницької сільської ради зрозуміли, що перед ними постав вибір: або бути в канонічній українській церкві, або залишатися в російській. Таким чином більшість і підписалася за українську.
Люди, які мають протилежну думку, вирішили переконатися, чи дійсно та більшість не вигадана. Почувши, що сільський голова не зможе надати їм списки, одразу не відступились зі своєю вимогою, залишалися у сільській раді.
У інтернет-ЗМІ одразу з’явилася інформація про те, що невідомі начебто захопили голову громади, яка переходить у ПЦУ. Невдовзі це повідомлення було спростоване заступником голови Волинської ОДА Денисом П’ятигорцем. Він на своїй сторінці у Фейсбуці написав, що інформація про «захоплення голови громади», — фейк.
«Ніхто нічого не захоплював. Батюшка УПЦ (МП) просто хотів ознайомитись зі списками прихожан, які прийняли рішення перейти до ПЦУ.
При цьому батюшка та його прихильники не чинили ніяких насильницьких дій і домовилися з головою сільради, що списки для ознайомлення їм нададуть завтра. Батюшка не висловлював намірів опиратися волі більшості громади. Він лише хотів підтвердження того факту, що більшість представників церковної громади (а саме 750 з 900) вирішили перейти до ПЦУ», — написав Денис П’ятигорець.
Спростувала «захоплення голови громади» і поліція. Її на місце події викликав хтось із очевидців. Правоохоронці поінформували, що отримали телефонне повідомлення від одного із депутатів Броницької сільської ради про те, що група осіб на чолі із священиком місцевої церкви прийшла в кабінет голови сільської ради та вимагає надати їм копії списків жителів села, котрі підтримали приєднання церковної громади до Православної церкви України. Відтак на місце події виїхали керівник Камінь-Каширського відділу поліції Валентин Чих, слідчо-оперативна група та група реагування патрульної поліції. У офіційній інформації поліцейські зазначили, що порушень громадського порядку вони не зафіксували. «Жодних протиправних дій як щодо представників органу місцевого самоврядування, так і членів церковної громади не вчинялося. Скарг і заяв з обох сторін до поліції не надходило».
Отож в результаті на середу запланували чергову зустріч парафіян і пообіцяли батюшці та його прибічникам надати ксерокопії списків із підписами для ознайомлення. Про подальший розвиток подій у Брониці ми розповімо у наступному номері.
Тетяна ПРИХОДЬКО,
село Брониця.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *