Незалежна громадсько-політична газета

Діти в дитсадку мерзнуть, школярі не харчуються

а

І все через те, що вже понад 2 тижні щодня у селах Стобихівка, Карпилівка, Карасин, Радошинка енергетики вимикають світло на тривалий час. Із настанням холодів вони затіяли позаплановий ремонт електролінії. А де ж ви, шановні, були у літній час, коли діти відпочивали на канікулах? Адже проблема і причина, на які посилаєтеся, з’явилися не сьогодні і не вчора!

“У нас вже терпець увірвався”
З такими словами звернулися минулого тижня жителі села Карасин до сільського голови Марини Мартинюк. Люди, обурені щоденним вимкненням світла, прийшли до неї з’ясувати, доки це триватиме.
«Нам у сільську раду не надходило жодного письмового повідомлення про те, що світло вимикатимуть. Хоча у телефонному режимі попереджали», — зазначає Марина Мартинюк.
Марина Андріївна розповідає, що відключення електроенергії у населених пунктах Карасинської сільської ради працівники РЕМу пояснюють проведенням ремонтних робіт.
Але обурення людей зрозуміти можна. Через вимкнення світла у селах потерпають і вихованці садочків, і школярі, і власники торгових закладів. Та й усі селяни загалом.
«Якби проблема була лише в організації харчування дітей у навчальних закладах, ми б шукали вихід із ситуації: знайшли б газову плиту, балон газу та й варили б дітям їсти. Однак є значно більша проблема — опалення закладів. Через відсутність електроенергії не працюють насоси шкільної котельні. За ніч, поки є світло, єдиний котел, який уже зношений, не нагріває класні кімнати так, щоб вистачило тепла на весь день навчання. А дитячий садочок села Карасин взагалі опалюється електрокотлом. Окрім того у деяких жителів села і вдома стоять котли, які без електроенергії належно не нагріють оселю. Тож замерзлі діти, коли повертаються із школи та садочка, не можуть і вдома нагрітися. Адже це вже пізня осінь!», — наголошує Марина Мартинюк.
Обурюються селяни й тому, що вдома у них через відсутність електроенергії не працюють холодильники та псуються продукти.
«Люди якраз колять свині, ріжуть птицю, м’ясо заморожують, а воно, виходить, щодня розмерзається. Що з нього буде? Це ж не на 3-4 години знеструмлюють села. Кілька днів підряд світло вимикали з 9-ої години до 18-ої», — каже Марина Андріївна.
Окрім того через вимкнення електроенергії у селі не працює вежа мобільного зв’язку. Тож люди потерпають і через відсутність зв’язку. Їх бентежить те, що у разі потреби вони не зможуть викликати ні «швидку», ні пожежну.
«Проводовий телефонний зв’язок у нас є у школі, сільській раді. Та справа в тому, що зі стаціонарного телефону не завжди вдається зробити дзвінок, бо лінія вже стара і у сиру погоду не працює» — розповідає сільський голова.
Непроста ситуація через вимкнення світла склалася і у Стобихівці. Навчання у школі тут відбувається у кілька змін. І у деяких класах не можуть відбуватися уроки, якщо вони припадають на той час, коли на вулиці вже сутеніє чи темно, а світла електрики ще не увімкнули. Виходить, хоч засвічуй каганець чи пали лучину.

На лінії — позаплановий ремонт
Так причину тривалих вимкнень електроенергії у вищезгаданих населених пунктах журналістам «Полісся» пояснили у Камінь-Каширській філії ПрАТ “Волиньобленерго”.
Головний інженер Богдан Козак розповів, що електроенергія вимикається у зв’язку з проведенням ремонтних робіт на лінії.
— З метою покращення якості напруги на лінії 10 кВт ми проводимо позаплановий капремонт. Він включає в себе заміну провода з меншого перерізу на більший переріз (тобто на товстіший). Він буде мати більшу пропускну здатність потужності. Поряд з цим буде проводитися реконструкція і переключення мереж. Зокрема, на цю лінію доєднають частину мереж Ковельського району.
— А де саме зараз ведуться ремонтні роботи?
— Наразі заміна провода відбувається між селами Сошичне і Запруддя (від підстанції у Сошичному до Запруддя). Відповідно знеструмлюються частина села Сошичне, а також Запруддя, Радошинка, Карасин, Карпилівка, Стобихівка.
— Скажіть, а чому виникла необхідність у позаплановому ремонті лінії?
— Тому, що зростає навантаження і наші мережі не в змозі забезпечити якісну напругу в кінці лінії. Відповідно ми маємо реагувати на це швидко.
— До вас були якісь звернення від споживачів про те, що на кінці лінії недостатня напруга?
— Так. Від нестачі напруги потерпають, зокрема, Карпилівка та Стобихівка. А також село Тойкут.
— Як довго вже проводиться ремонт і скільки часу він ще триватиме?
— Цю реконструкцію ми проводимо вже більше двох тижнів. Змогли замінити приблизно 1,1 км провода. А щоб завершити справу, нам потрібно ще багато часу, бо всього треба замінити 8 км провода. Все залежатиме, звичайно, від погодних умов. Сподіваємося, що до нового року нам вдасться закінчити із заміною провода. Щоб пришвидшити роботи, залучаємо бригади із Любешова та Ковеля.
— Але ви розумієте, що від таких тривалих відключень потерпають люди? У школах та садочках не організовується харчування, діти мерзнуть…
— Звичайно, якщо школи та садочки не будуть погоджувати нам це вимкнення, то ми нічого не зробимо і не будемо проводити робіт.
— А поки що вони погоджували?
— Відповідно до правил роздрібного ринку ми даємо заявку за 11 днів про відключення світла. Якщо від споживачів не поступає ніяких претензій, то відповідно ми підтверджуємо заявку і плануємо вимкнення.
— Тобто ви попереджали про відключення електроенергії, що відбувалися останнім часом у цих селах?
— Обов’язково. І на сайті, і в телефонному режимі.
— А ці вимкнення продовжуватимуться, умовно кажучи, ще протягом місяця щоденно?
— Заявки будемо подавати. Та у нас є ще роботи, заплановані з минулого року. Тому, якщо ми працюватимемо на іншому об’єкті, тут світло вимикати не будемо. Але, я думаю, що по кілька днів кожного тижня у будь-якому випадку погоджуватимемо проведення робіт із заміни провода на цій лінії. Спробуємо заживити з резерву Карасин, Карпилівку, Стобихівку з ковельського напрямку. Але чи буде тут хороша напруга і чи зможуть працювати їхні пилорами та побутові електропристрої, немає гарантії.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *