Незалежна громадсько-політична газета

У Камені-Каширському не вистачить ділянок всім АТОвцям

Логіка каже, що коли справу почали, то її треба довершити. Тобто, якщо дали земельні наділи одним учасникам бойових дій на сході України, то треба дати й іншим. Тим часом виділення землі для камінь-каширців — учасників АТО може застопоритися через брак вільних площ. Про це говорилося на другому пленарному засіданні 30-ї позачергової сесії міської ради, на яку надійшло ряд заяв від учасників бойових дій на Донбасі.

Зокрема, до Камінь-Каширської міськради звернулися учасники антитерористичної операції Олександр Виндюк з Карасина, Олександр Сидорук з Оленине та В’ячеслав Ковальчук з села Щитинь Любешівського району з проханням виділити їм землю під забудову в межах міської території. Однак наділити їх омріяними сотками депутати не були спроможні. Як пояснив голова профільної постійної комісії з питань землекористування, будівництва та архітектури міськради Петро Герасимик, на сьогодні в місті повністю вичерпана квота земельних площ, зарезервованих для учасників бойових дій.
Так, за інформацією земельного відділу міськради, АТОвцям в місті вже роздано 220 ділянок. Переважаюча більшість з них — мешканці сіл.
Воїнам, які є жителями міста або працюють в Камені-Каширському, земля відводиться поза чергою. А ось мешканці інших населених пунктів повинні пред’явити в міську раду підтверджуючі довідки, зокрема про те, що, наприклад, на території сільрад, де вони мешкають, немає вільних площ під забудову. Адже не секрет, що багато з них беруть у Камені-Каширському землю на продаж, щоб згодом на ній заробити. І лише одиниці з них насправді мають намір будуватися.
У той час забудовники зобов’язані підвести до своїх масивів воду, газ та електроенергію. Зрозуміло, що той, хто бере землю, щоб її продати, співфінансувати цього не буде. Принаймні, як скаржаться голови будівельних кооперативів нових мікрорайонів, така тенденція у Камені-Каширському має місце.
— Виділення земельних ділянок учасникам АТО ми продовжимо після того, як завершимо планування нових мікрорайонів. Або міський голова звернеться на сесію із пропозицією збільшити квоту, а депутатський корпус проголосує за це. Хоча, хочу сказати, що на нових масивах “Льонзавод”, “Олексіївка” вільної землі вже практично нема. Зрозуміло, що людям, які ризикували життям в АТО, від цього не легше. На мій погляд, було б краще, щоб держава для учасників АТО заклала в бюджеті на наступний рік грошову компенсацію. І це була б реальна допомога. А тепер, коли людям роздали наділи, вони викинуть їх на ринок. Це призведе до того, що земля впаде у ціні, отже, вони не особливо на цьому зароблять, — підкреслив депутат Петро Герасимик.
Він пропонує продовжити видачу ділянок учасникам АТО тільки після повної інвентаризації земель Каменя-Каширського, щоб було зрозуміло, яким земельним ресурсом володіє місто і чи в змозі воно забезпечити ділянками всіх, хто повертається з АТО. Адже війна ще триває і багато мешканців міста служить в зоні бойових дій.
Варто зауважити, що відповідно до чинного законодавства, учасники АТО можуть отримати земельну ділянку у будь-якому місці на території України. Але жителям нашого району, як правило, відмовляють в інших містах. І не лише воїна АТО, а й сім’ям загиблих наших героїв.
Олесь Федорович.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *