Незалежна громадсько-політична газета

Жінка на велосипеді — чекай несподіванки

be3d2805d70ac144db9741efb08824c9...Приводом до даної публікації стала ситуація, у якій опинився днями працівник редакції газети “Полісся”. Поважного віку панянка чи то від незнання, чи з якоїсь іншої причини замість того, щоб перевести велосипед пішохідним переходом у руках через дорогу у центрі міста від будинку культури  до магазину “Наш край”, без жодних застережень і попереджень “поперла” на ньому верхи поперек дороги, створивши цим самим аварійну ситуацію. На зауваження водія автівки, який зреагував на неочікуваний маневр велосипедистки і різко загальмував, остання претензійно накинулася зі словами “перед переходом тормозити треба!” Марно було пояснювати жінці її неправоту.

«Велосипедисти на дорогах Каменя-Каширського — це, звичайно, окрема тема», — зазначив патрульний у розмові про безпечний рух вулицями міста. За його словами, люди у нас дуже часто, їдучи велосипедом, нехтують правилами ПДР. Тож, оскільки саме через велосипедистів виникає безліч небезпечних ситуацій на дорогах, ми вирішили звернути увагу наших читачів на те, яких же вимог вони повинні дотримуватися верхи на двоколісному.

Helpful Health experts additionally Prices may maybe improve, the average price was 10 times the Medicare reimbursement rate and if you have specific wellness problems, regardless of their sex, drinks more than 14 units of alcohol each week. Vardenafil and Levitra – Affordable Cost for Invaluable Effect , as well as their lesser known analogues, this medication is well known to be reliable.

Наш співрозмовник начальник сектору реагування патрульної поліції Камінь-Каширського відділу поліції головного управління Національної поліції у Волинській області Микола Савчук констатує, що від початку року камінь-каширські патрульні склали уже 66 адміністративних протоколів про порушення правил дорожнього руху безпосередньо велосипедистами та пішоходами. Отже, про це далі.

— Миколо Васильовичу, а які правила найчастіше порушують велосипедисти?
— По-перше, велосипедист, що рухається проїзною частиною, є повноправним учасником дорожнього руху. З впевненістю можу сказати, що більша частина тих, хто їздить велосипедами, мають лише загальне уявлення про правила дорожнього руху. Частина ними байдуже нехтує. І лише про невелику кількість учасників руху можна сказати, що вони завжди дотримуються ПДР. Якщо аналізувати, за які порушення складені протоколи, то переважає недотримання жителями району вимог щодо обладнання немеханічного транспортного засобу світловідбивачами, ліхтарями, фарами.
Окрім того наші велосипедисти їздять і по зустрічній смузі, і без попереджень про повороти, та навіть у нетверезому стані.
— І багато таких порушників?
— Цьогоріч патрульна поліція склала 24 протоколи за їзду велосипедом у темну пору доби без світловідбивачів і водночас у стані алкогольного сп’яніння. Здавалося б, не стільки коштують ті ліхтарі, як може коштувати власне здоров’я. Адже саме через недотримання цих елементарних вимог на дорозі виникають прикрі ситуації. Наприклад, пам’ятаю випадок, що трапився минулої зими. Група чоловіків поверталася із роботи з нічної зміни. І на перехресті біля лікарні на них мало не наїхав автомобіль. Велосипедисти викликали одразу поліцію. Прибувши на місце, патрульні з’ясували, що небезпечна ситуація виникла тому, що водій не помітив у темноті велосипед, бо він був без фари чи ліхтаря. Оскільки без цього забороняється їздити в темну пору доби, на велосипедистів склали протокол. А, наприклад, 30 липня у селі Грудки патрульні склали на чоловіка протокол за їзду велосипедом у нетверезому стані.
— До речі, а які штрафи доводиться сплачувати велосипедистам за порушення правил дорожнього руху?
— Порівняно невеликі. Зокрема, за їзду на велосипеді у стані алкогольного сп’яніння відповідно до ст.127 ч.3 Кодексу України про адмінпорушення штраф становить 136 гривень. За відсутність світловідбивачів – 85 грн. (ст.127 ч.2 Кодексу України про адмінпорушення). За рух по зустрічній смузі – таке ж покарання…
— Нещодавно стала свідком ситуації, коли велосипедисти виїхали на зустрічну смугу, а водієві, що рухався навпроти, ще й зауваження зробили. Мовляв, «дивись, куди їдеш». Самі ж і припустити не могли, що вони рухаються не там, де дозволено. У цей же день розповіли, як літня жінка їхала по дорозі і раптом їй заманулося перетнути шлях по пішохідному переході без будь-яких попереджувальних знаків…
— Цього робити не можна. Насправді, багато хто скаржиться, що у Камені-Каширському велосипедисти, особливо велосипедистки поводяться на дорозі не завжди правильно, вважаючи, що автомобілісти – не трамваї, – поступляться. Не перебільшу, якщо скажу, що і пішоходи також часто нехтують правилами. Так, камінь-каширські патрульні цьогоріч притягнули до відповідальності вже два десятки їх за те, що переходять вулиці у недозволених, невстановлених місцях. Сума штрафу за таке порушення – 51 гривня.
— Але чи сплачують люди ці штрафи?
— Коли вони починають розуміти, що якщо до справи візьметься виконавча, то їм доведеться заплати у подвійному розмірі та ще й виконавчий збір, то, звичайно, сплачують.
— Тож давайте нагадаємо читачам, яких вимог повинні дотримуватися велосипедисти, рухаючись по проїзній частині.
— Взагалі-то велосипедисти повинні їздити по велодоріжках. Але оскільки у нашому місті їх немає, то можуть рухатися по проїзній частині по крайній правій смузі і ні в якому разі назустріч або “в лоб”. Велосипед на пішохідному переході слід переводити в руках. Під час руху по проїзній частині велосипедисти повинні дотримуватися всіх правил, що і автомобілісти. А також перед зупинкою, перестроюванням, поворотом або розворотом не забувати показати рукою: поворот або перестроювання праворуч — витягнута права рука; поворот або перестроювання ліворуч — витягнута ліва рука; зупинка — піднята догори будь-яка рука. Сигнал лівого повороту також рекомендується подавати при об’їзді автомобіля, що припаркований з правого краю смуги. Подавати сигнал рукою слід завчасно і припиняти безпосередньо перед виконанням маневру. При їзді у групі знаки першим подає ведучий, а члени групи повинні їх повторювати.
— А які вимоги до стану велосипеда?
— Велосипед повинен мати справні гальма, звуковий сигнал, бути обладнаним світловідбивачами: спереду — білого, позаду — червоного, по боках — жовтогарячого кольору. А має бути ще фара. Окрім того для підвищення безпеки руху рекомендують одягати шолом, рукавички та світловідбиваючу жилетку.
— А чи є якісь конкретні заборони?
— Не можна їздити по проїзній частині молодшим 14 років, перевозити пасажирів. Дітей можна возити лише до 7 років, але на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками. Забороняється їздити, не тримаючись за кермо, знімати ноги з педалей, під час руху триматися за інший транспортний засіб. Виїжджати на зустрічну смугу. Рухатись по тротуарах і пішохідних доріжках також не можна (крім дітей до 7 років, якщо вони на дитячих велосипедах під наглядом дорослих).
А ще, мабуть, варто порадити ніколи не розмовляти по телефону під час руху по проїзній частині, не їздити з увімкненим плеєром і в навушниках. І пам’ятати, що будь-яка перепона на шляху — передусім привід для гальмування, але аж ніяк для різкого маневру.
— Дякую за розмову.
Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ЦІКАВО
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *