Незалежна громадсько-політична газета

Повстанський дух живе у пісні

Повстанські пісніНещодавно на Театральному майдані Луцька відбувся перший всеукраїнський фестиваль повстанської пісні “За Україну! За її волю!”. Учасниками цього патріотичного дійства стали як професійні колективи, так і народні аматорські фольклорні гурти з різних куточків нашої країни. Зі сцени вони дивували глядачів не лише колоритними, подекуди маловідомими композиціями, що їх виконували свого часу вояки УПА, а також спробували відтворити побут борців за незалежність. Багато хто, заради більшої автентичності, навіть спорудив поруч повстанські курені, де можна було посидіти, дізнатися цікаві факти про історію визвольного руху, оглянути невеличкі тематичні експозиції, чи просто поспілкуватися на різні цікаві теми.

 

Завітали на свято патріотичного духу й працівники закладів культури Камінь-Каширщини та народний аматорський фольклорний колектив “Приданки” із села Гута-Боровенська. Останні привезли сюди місцеві музичні скарби, зокрема виконали дві старовинні повстанські пісні: “Там у лісі, край дороги” і “Ой на горі та й вогонь горить”. Як оповідає керівниця колективу Віра Грисюк, слухачі зустріли їх виступ із величезним захватом, а багатьох вокальні композиції розчулили до глибини душі.

– Пісню “Там у лісі, край дороги” нас навчив Михайло Назарович Філюк. Її ніхто не чув, вона дуже журлива, у людей сльози на очах аж пробивалися. Друга пісня також наша гутинська. Записана з вуст нині покійних Ганни Смітюх і Параски Савонюк. Скажу по правді, дуже сподобалося бути там. Особливо запам’яталася мить, коли голова ОДА Олександр Савченко вручав диплом.

А от у директора районного будинку культури Алли Глущук, яка також брала участь у фестивалі, завдання було не менш цікавим і відповідальним. Вона гостинно зустрічала присутніх у стилізованому курені-криївці, котрий власними руками майстерно відтворив завідувач сільським клубом села Краснилівка Микола Какалюк, і розповідала про повстанців нашого краю, їх діяльність, тощо. Зайшовши у курінь відвідувачі мали змогу наочно побачити, як жили бійці за волю України, адже все внутрішнє убранство його творці намагалися влаштувати так, аби максимально точно відповідало духу тієї епохи.

– Оскільки на Камінь-Каширщині переважно ростуть хвойні ліси, і саме деревиною цих порід послуговувалися повстанці для виготовлення власних сховків, то й ми вирішили не відходити від традиції. За основу взяли доступні матеріали – гілля ялини. У середині розмістили плетені меблі: стіл і стільчик, долівку встелили мохом і навіть запалили свічку. Микола Какалюк, який займався спорудженням куреня, виконав роботу просто ідеально. Він продумав до найдрібніших деталей, кожну гілочку пронумерував, тому курінь складається всього за 25 хвилин. Допомагали нам також і фахівці районного народного краєзнавчого музею – надали певні фотоматеріали, відомості про повстанців, бої, котрі мали місце на теренах краю. Про це ми намагалися розповісти гостям нашої криївки. Ті щиро дивувалися, цікавилися, чи насправді розказане — правда, не вигадки… Подібного в Луцьку ще не було, – ділиться враженнями від пісенного фестивалю Алла Глущук.

У рамках фестивалю також відбулися мистецькі акції “Ми – нащадки своїх героїв” і “Вишивана доля України”. Окрім того присутніх частували смачними стравами.

Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *