Незалежна громадсько-політична газета

У Полупанівку приїздять, аби напитися цілющої водиці

  панівката духовно відчути страждання, котрі переніс Ісус Христос

Тернопільщина – край не лише гарної природи, а й величезної кількості місць духовної сили. Є тут унікальне село Полупанівка, яке славиться серед жителів і приїжджих гостей своєю мальовничою Святою Горою. Старожили переповідають, що колись на вершині скелі пастушкам дивним чином з’явилася Богородиця. Згодом побожний люд спорудив у спомин про цю подію капличку із криницею, де з-під каменя тече неймовірної чистоти, цілюща джерельна вода. Кажуть, коли напитися її, то можна позбутися тілесних хвороб. А ще паломники прямують сюди, аби попросити в Господа прощення гріхів і з вірою пройти Хресною дорогою, котра складається з 14 стацій, тобто образів, які репрезентують знущання і муки, що довелося пережити Спасителю на шляху до Голгофи.

 

Діставатися до Полупанівки найкраще напряму автобусами. Курсують вони від автостанції №2 міста Тернополя (розташована на вулиці Білогородська), чи підволочиського автовокзалу (вулиця Тернопільська). Їхати потрібно у сторону Скалата та вийти на зупинці “Полупанівка”. Свята гора знаходиться на північній околиці села. Піднявшись кілька десятків метрів грунтівкою вгору, а потім подолавши невеликі сходи, відвідувачів зустрічають два храми: православний (Київського Патріархату) Святої Трійці та римо-католицький Святого Йосафата, які височіють поруч один із одним.

Костел споруджений наприкінці дев’ятнадцятого століття, хоч і невеличкий, але зовні приковує погляд витонченими романо-готичними формами; всередині ж панує спокій у всьому: лініях, атмосфері. Не завадить зайти й у церкву Святого Духа. Вона – більш сучасна, побудована у 1989 році, проте також ошатна.

І, звісно, якщо побуваєте тут, не оминіть нагоди напитися джерельної води та відвідати “родзинку” гори – Хресну дорогу. Для дійсно віруючої людини, християнина пройти нею, означає символічно стати співучасником подій двохтисячолітньої історії, внутрішньо відчути духовні переживання, тілесні страждання, що їх переніс Спаситель заради нашого спасіння. Найкраще не поспішати, оглянути кожну стацію, пройнятися побаченим зображенням і щиро подякувати Господу за його милість.

Підготував Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *