Незалежна громадсько-політична газета

Нова українська школа —школа для життя

ПасьЗагальна освіта в Україні зазнала чимало змін у зв’язку з набранням чинності нового Закону «Про освіту». Про особливості освітнього процесу ведемо розмову з начальником відділу освіти райдержадміністрації Віктором Пасем.

— Вікторе Івановичу, що вже змінилося у зв’язку із запровадженням нового Закону “Про освіту” у загальноосвітніх закладах Камінь-Каширщини? Зокрема, що нового у цьому навчальному році для педагогів?

— Освітні нововведення стартували з реформи початкової школи. Суть нової української школи полягає в переході від школи, де дітей “напихають” знаннями, до школи компетентностей ХХІ століття, школи для життя. Акцент робиться на тому, щоб діти могли застосовувати отримані знання в реальному житті.

Новація програм – введення наскрізних змістових ліній. Усі педагоги, які ведуть перші класи,  пройшли спеціальне навчання  і готові працювати по-новому.

— А що нового для учнів?

— З першого вересня першокласники навчаються в абсолютно новому освітньому світі. Створено новий Стандарт освіти і нові програми. У першому і другому класах немає балів, а використовується вербальне оцінювання. У НУШ  відійдуть від традиції публічного обговорення успішності учнів на батьківських зборах. Навчальні результати – тема індивідуальних консультацій з батьками, а на загальних зборах вирішуються важливі питання. Батьки разом з учителями та адміністрацією школи мають спільну мету – щаслива і успішна дитина.

— До речі, а як підготували до старту НУШ школи району та чи забезпечені першокласники підручниками?

— Одним з ключових обов’язків у 2018 році — забезпечити створення освітнього середовища для першокласників за вимогами Нової української школи. На ці потреби для району виділено 3 млн. 268 тис. 439 грн. державних коштів, на умовах співфінансування з місцевого бюджету – 326 тис. 844 грн. Придбано 1130 комплектів парт, багатофункціональні пристрої, ноутбуки, телевізори, дидактичні матеріали. Отримано 1130 наборів LEGO. Батьківська громадськість, спонсори закладів освіти також активно допомагають школам у створенні нового освітнього середовища. У класних кімнатах, де навчаються першокласники, в усіх закладах загальної середньої освіти зроблено косметичні ремонти, закуплено нові чи відремонтовано старі меблі, закуплено коркові чи магнітні дошки, килимки для дітей, канцтовари та ін.

Ключовими особами реформи середньої освіти є вчителі, які мають реалізувати зміни – кожен у власному класі.

75 педагогів отримали сертифікати, які підтвердили, що вони пройшли курс підготовки з упровадження нового змісту початкової освіти. І саме це дає їм право викладати в перших класах Нової української школи. Вчителі-предметники (музичного, образотворчого мистецтва та фізичної культури), що навчають першокласників, також  пройшли дистанційний онлайн-курс на порталі EdEra. Навчання вчителів іноземних мов було організовано за сприяння Британської Ради та Goethe-Institut в Україні. 53 педагоги  пройшли обов’язкове навчання і отримали сертифікати.

У жовтні-листопаді пройдуть семінари-тренінги для 70 вчителів початкових класів, які будуть навчати першокласників у 2019/2020 н.р.

Важливим питанням є забезпечення шкіл підручниками, підходи до замовлення яких суттєво змінилися. Вибір підручників здійснювався учителями та затверджувався педагогічною радою закладу. До 3 жовтня учні 1-их класів будуть забезпечені підручниками на 30 відсотків.

— Вікторе Івановичу, в країні робляться певні кроки в розвитку інклюзивного навчання. Чи є у нас прогрес?

— Безперечно, є. У нинішньому навчальному році 38 учнів отримують освітні послуги в інклюзивних класах, працюють 34 асистенти учителів. Функціонує також інклюзивна група у дошкільному закладі освіти №3. Забезпечується право дітей на соціально-психологічний супровід, корекційно-відновлювальну роботу: у закладах загальної середньої освіти працює 30  практичних психологів, 34 соціальні педагоги, 3 вчителі-логопеди, 30 медичних сестер.

Ведеться робота над поповненням матеріально-технічної бази. Відповідно до рішення сесії районної ради з 1 вересня розпочала роботу комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр». Метою його діяльності є забезпечення права дітей із особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, у тому числі у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти. Це установа, в яку можуть звернутись батьки дітей віком від 2 до 18 років для здійснення комплексної оцінки дитини, визначення її особливих освітніх потреб та розробки індивідуальної програми розвитку  та отримання корекційних та реабілітаційних послуг. У центрі працюють практичні психологи, вчителі-логопеди, дефектолог, олігофренопедагог, вчитель-реабілітолог. На даний час послуги фахівців отримують 103 дитини.

— Відомо, що тепер по-новому призначають директорів шкіл. А чи змінилися їх повноваження? Як відбувається призначення кадрів?

— Директори шкіл призначаються на основі конкурсного відбору, проведеного відповідно до Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Камінь-Каширської районної ради, затвердженого рішенням сесії районної ради. Згідно цього Положення вже відбулися конкурсні відбори, за результатами яких призначено директорів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Карасин та загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Мостище. Тепер керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом (школою) і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність, забезпечує роботу внутрішньої системи якості освіти. Відтак з моменту набрання чинності закону «Про освіту» конкурси на вакантні посади педагогічних та інших працівників оголошує директор. Він же може призначати та звільняти їх з посад. Всі заклади освіти зобов’язані публікувати фінансові звіти на своїх сайтах або на сайті засновника.

Спілкувалася Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *