Незалежна громадсько-політична газета

«Тяжкохворі українці помирають через злочинну політику МОЗ»

Трансплантація.jpg..Міністерство охорони здоров’я не хоче виділяти коштів на лікування тяжкохворих українців за кордоном і через це є співвинуватцем їхніх смертей. Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

«Я хочу, щоб нас почуло Міністерство охорони здоров’я, яке стало співвинуватцем таких трагічних подій. Це відбувається внаслідок їхньої злочинної політики. Я звертаюся до уряду з тим, щоб він посприяв виділенню коштів і, звичайно, до депутатів, які мають об’єднатися у справі порятунку наших пацієнтів», – підкреслила представниця «Українського об’єднання патріотів».
За її словами, поки провладні чиновники вимивають мільярди з державного бюджету, звичайні українці помирають майже щодня, не маючи змоги оплатити трансплантацію життєво важливих органів. Люди приходять на прийом до народних депутатів з проханням про допомогу, адже подібних операцій в Україні не роблять, а за кордоном вони коштують надзвичайно дорого.
«Це дуже великі кошти, які люди не можуть зібрати й усім селом, навіть спродавши все своє майно. Без підтримки держави врятувати їх неможливо», – переконана нардеп.
Вона навела приклад трагедії, яка сталася цими днями в Маневицькому районі у вівторок, 4 вересня. На території 23-го виборчого округу помер молодий чоловік – Олександр Савчук. Родина хлопця майже два роки вимагала виділення коштів на трансплантацію за кордоном, але так і не отримала їх.
«Це – один з небагатьох випадків, про які ми говоримо вголос. Я хочу запитати, скільки ще має трапитися подібних інцидентів, щоб наше Міністерство охорони здоров’я й уряд зрозуміли, що не можна залишати таких людей напризволяще», – наголосила нардеп.
У свою чергу голова ГО «Національний рух «За трансплантацію» Юрій Андреєв зазначив, що ще на початку року до Верховної Ради було винесено законопроект, яким передбачено виділення додаткових 300 мільйонів гривень на лікування пацієнтів за кордоном. Проект закону має дати шанс на життя понад сотні тяжкохворих українців. Втім законодавчу ініціативу досі не винесли на голосування у парламенті.
«Ситуація, яка була з програмою лікування за кордоном, повторилася й 2018 року. Міністерство охорони здоров’я не зробило жодних висновків і не провело роботу над помилками. Люди знову мають виходити на акції протесту, розбивати намети й стояти на колінах перед чиновниками, щоб отримати необхідне гарантоване державою фінансування операцій», – зауважив Юрій Андреєв.
Борис ХВИЦЬ, Київ.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *