Незалежна громадсько-політична газета

Чи потрібно вакцинуватися дорослим?

20180606183942Серед українців, зокрема і багатьох жителів Камінь-Каширщини, побутує думка, що щеплення достатньо зробити лише раз, – у дитинстві, опісля чого ви захищені на все життя. Проте це не зовсім так. Як стверджують спеціалісти Камінь-Каширського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ “Волинський лабораторний центр МОЗ України”, насправді імунітет до деяких захворювань не вічний і зберігається лише певний час. Тому, аби убезпечитися від них, слід періодично проводити повторення процедури – ревакцинацію.
Насамперед дана порада стосується дифтерії та правця, а ще, як показала невтішна практика, навіть кору, котрий цьогоріч наробив добрячого лиха в нашому районі, всього за кілька місяців інфікувавши майже сотню осіб. При чому недугу підхопили не лише юні краяни, а й дорослі.
– Коли говорити про дифтерію та правець, то довічного ефекту від щеплення справді немає. Втішною новиною для краян буде те, що поки в районі дане захворювання не фіксується, але в Україні вже зареєстровано вісім випадків. То ж певна обережність не завадить. Щодо вакцинації від згаданих недуг, то робиться вона не лише в дитячому віці, а й також у дорослому. Тим, хто досяг 16-ліття, вакцина повторно вводиться через кожні десять років, – розповідає завідуюча відділення організації епідеміологічних досліджень Камінь-Каширського міжрайонного відділу Оксана Мазур. – З кором тут не все так просто. Якщо людина перехворіла ним у дитинстві, то імунітет майже стовідсотково залишається на все життя. Однак нерідко трапляються випадки, коли людина не пам’ятає, чи отримувала вона потрібні щеплення, або дані про це відсутні в її медичній картці. Тоді можна повторно вакцинуватися. Це в жодному випадку не нашкодить.
За словами Оксани Михайлівни, якщо ви сумніваєтеся, які вакцини отримували, кращим рішенням стане прийти на індивідуальний прийом до свого сімейного лікаря або терапевта та разом із ним знайти відповідь, чи ви щеплені. Нині у спеціалізованих лабораторних центрах доступно і швидко здійснюють аналіз крові, за яким легко простежити, чи в організмі людини наявні антитіла здатні протистояти вірусу.
– Сьогодні практикується здійснювати щеплення від кору двічі: у 12 місяців і в 6 років. Тобто людина за життя отримує дві дози, які повністю захищають її. Раніше згідно календаря щеплень вакцинували лише раз (до року). Тому народжені за часів СРСР мають більшу схильність підхопити кір, адже з часом імунітет до згаданого вірусу послаблюється. Звісно, першими у групі ризику є ті, хто взагалі не проходив вакцинацію.
Шукати підтвердження сказаному пані Оксаною далеко не приходиться. Від початку поточного року на кір в районі захворіло 96 людей. Серед них – 54 дитини і 42 дорослих. Як ви бачите, кількість осіб у кожній віковій групі майже співмірна. Це насторожує і змушує замислитися, чому так? Все тому, пояснює експерт, що значний відсоток цих хворих не мав щеплення, або були вони щеплені частково.
– Частина краян все ще легковажно ставиться до питання вакцинації, не завжди її робить, або робить із запізненням. Тому, на жаль, маємо подібну ситуацію з кором, коли відсоток захворювання збільшувався і тримався на такому рівні протягом усього року. Непоодинокі випадки, коли батьки свідомо не дотримуються календаря щеплень, не вакцинують своїх дітей. Як наслідок закладають “бомбу уповільненої дії”, котра може вибухнути будь-якої миті, завдавши відчутного удару по здоров’ю нащадків, а то й стати причиною їх смерті.
Однак загалом, підсумовує Оксана Мазур, можна стверджувати, що більшість почала усвідомлювати важливість цієї процедури для здоров’я. Так, протягом семи місяців 2018 року від кору щеплено 80,5% дітей шестирічного віку. Дітей семирічного віку і старших, тобто тих, які не отримали вакцину в шість років через якісь протипокази, – 92,2%. Щодо дифтерії: старше семи років відсоток щепленості становить 94%, а старше 16 років – 98,2%.
Олександр ПРИЙМАК.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *