Незалежна громадсько-політична газета

Скільки коштує зібрати першачка у школу?

05873-ad5e6418dd880baddc3cfe0a275a1cbeСтандартний набір школяра обійшовся цьогоріч батькам щонайменше у 4 тисячі гривень.

Підготовка школярів до нового навчального року завжди влітала батькам у копієчку. Однак цьогоріч, зокрема, першокласники, які йдуть у «нову українську школу», стали особливо дорогими. Задля них батькам довелося не лише пройти «шкільний шопінг», а й підготувати класи.
Хоч держава і обіцяла забезпечити старт «нової української школи» за власний кошт, все ж без підтримки простого народу не обійшлося. У середньому по району на кожного першокласника було витрачено від кількасот до тисячі гривень на підготовку класів. Хтось робив ремонт, хтось купував телевізори, тюлі чи жалюзі… Все найкраще, як мовиться, для наших дітей.
І речі для школяра, зрозуміло, теж найкращі.
Та хоч список необхідного приладдя для школи залишається все таким же, ціни ростуть і ростуть. Ось у 2018-му стандартний шкільний набір обійшовся батькам на периферії приблизно у 4000 гривень.
Так, наприклад, ціна рюкзака більш-менш нормальної якості цьогоріч становить 600 гривень. Набір канцелярських товарів (ручки, олівці, фарби, пластилін, лінійки, гумки, плюс пенал) обійшовся приблизно у 200 гривень. Таку ж орієнтовно суму довелося батькам викласти за щоденник, зошити, кольоровий папір, картон, альбом для малювання.
Але найбільш затратним у шкільному шопінгу є одяг. Зокрема, шкільна форма для хлопчиків та дівчаток коштувала від 800 до 1500 гривень і більше. Зрозуміло, що купуючи її, всі намагалися звертати увагу на якість тканини, якість виконаної роботи, на моделі. Для декого найважливішу роль у виборі зіграла, можливо, і ціна. Взуття, сорочки чи блузки, шкарпетки, колготи, спортивний костюм – це все обійшлося ще у тисяч дві.
Ну і додаткові витрати, якщо мами захочуть придбати для своїх школяриків, комплект святкової форми чи вишиванку.
Натомість деякі матусі навчилися істотно урізати витрати на підготовку до школи. Зокрема, на тому ж одягові. Для них вихід — вживані речі. На сервісах онлайн-оголошень батьки продають одяг діточок, що виросли з нього. Тож чимало хто підшуковує для своїх чад вбрання і таким чином.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *