Незалежна громадсько-політична газета

“Приданки” — неперевершені на всеукраїнській сцені

сА ви знаєте, що означає слово приданки? Тлумачний словник української мови наводить нам ось таке пояснення: “Весільні гості з боку нареченої, які прямують із нею в дім нареченого везучи на возі  скриню з приданим”. Одразу пробую собі уявити веселу компанію, котра гучно їде  селом із співами, танцями, вихилясами, сміхом і часто гострим язиком, тобто дотепними жартами про молодого панича, що “таким хвайним вдався, аж від того запишався” та його родину багату “котра невісточку приймала, мов ту панну величала”, а ще підіймаючи на сміх і себе самих. Хоча… чого уявляти, коли ж є наші рідненькі гуто-боровенські “Приданки”. Ото вже метеор позитиву, скажу я вам. Запалу та енергії учасникам цього народного аматорського фольклорного колективу можна лише щиро позаздрити. Щодня і щогодини вони живуть піснею, вірно оберігаючи традиції свого краю та майстерно демонструючи їх публіці на місцевих, всеукраїнських і міжнародних сценах. Ось і нещодавно вокалісти переможною ходою повернулися з міста Кривий Ріг, де проходив VIII Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної творчості “Червона калина”.

ссУ місцевому академічному театрі драми та музичної комедії імені Тараса Шевченка зібралися творчі колективи, вокальні, інструментальні ансамблі, сольні виконавці чи не з усіх куточків  країни, зокрема, Донецької, Луганської, Харківської, Черкаської областей, Волині, міст Дніпра, Кривого Рогу, Харкова і, звичайно, поліські таланти із села Гута-Боровенська. Кожен із них привіз сюди частинку маленької батьківщини, зразки народно-художньої спадщини: її автентичний одяг, музичні інструменти, пісні та море гарного настрою. Відзначимо, що аби пробитися на сцену фестивалю, учасники мали пройти відбір. Потому тривала конкурсна програма, під час якої поважне журі у складі професора Інституту мистецтв Київського національного університету культури і мистецтв, заслуженого працівника культури України Петра Андрійчука, начальника відділу регіональної політики Міністерства культури України Оксани Іонової, народної артистки України, ведучої телевізійної програми “Фольк-music” Оксани Пекун, музичного продюсера Національної суспільної телекомпанії України Володимира Коваленка прискіпливо визначали кращі номери та обирали переможців. До слова, виступали цьогоріч на криворізькій землі голосисто-музичні дарування протягом чотирьох днів (із 15 по 17 червня).

Право урочисто відкрити фестиваль отримала вже згадана попередньо Оксана Пекун. Під гучні оплески присутніх вона розбила “на щастя” символічну тарілку, чим дала старт гарному святу. А далі розпочався неймовірний фольклорний калейдоскоп із співів, танців, стародавніх костюмів, унікальних постановок. Все це чарувало, заворожувало, змушувало розслабитися, забути про буденні клопоти, відкинути звичні справи подалі. Бо всього, як мовиться, не переробиш. За цим принципом вирушали на фестиваль і “Приданки”. Не зупинила сільських жіночок навіть можливість добре підзаробити на зборі дарів лісу, адже саме зараз триває чорничний сезон. Та що ті гроші, коли в душі бринить пісня. Вона й принесла нашим даруванням перемогу, а ще відповідний диплом першого ступеня. Також дипломом першого ступеня журі відзначило солістку колективу Ніну Грисюк.

До речі, на гала-концерті разом із Оксаною Пекун “Приданки” повинні були заспівати свою “Ягідну пісню”. Та, на жаль, через брак часу  їм це не вдалося.

Загалом захід минув напрочуд емоційно, душевно, по-сімейному. Не минулося і без приємних подарунків. Так, гості та учасники фестивалю мали нагоду насолодитися чарівним співом професіоналів сцени, заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України “Дарничанка”.

А керує цими співочими самородками мудра жінка, знавець місцевого фольклору Ганна Самко.

Олександр ПРИЙМАК.

НОВИНИ
Tagged

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *