Незалежна громадсько-політична газета

Як тепер селянин продаватиме молоко і м’ясо?

Moloko-korove-5с4 квітня в Україні запрацювала нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів. Зокрема, набув чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». На думку урядовців, він, з одного боку, створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів, а з іншого – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції. 

Певні заборони — спонукання до життя за правилами

Однак, яким чином стосуватимуться зміни, передбачені цим законом, зокрема, камінь-каширців, ми намагалися з’ясувати у місцевих посадовців. Адже у засобах масової інформації почали з’являтися повідомлення про те, що українців чекає поряд із «сортуванням» молока (з липня 2018 р.) ще й заборона на продаж м’яса. А це ще більше зажене селян у безвихідь.
Начальник Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталій Макарчук та заступник начальника, начальник відділу агропромислового розвитку та інвестицій управління регіонального розвитку та інвестицій РДА Іван Мартинюк кажуть, що «все буде добре» і передчасно панікувати не варто.
Закон дійсно вносить певні корективи у життя селян, але в цьому немає нічого страшного, переконують посадовці. Заборони, які ним вводяться, — це лише спонукання до життя за правилами, як у цивілізованих європейських країнах.
Отже, заборона перша, яка може торкнутися камінь-каширців: не дозволяється забій тварин, які не супроводжуються ветеринарним документом, що засвідчує їх здоров’я. Це означає, що тваринникам треба паспортизовувати свиней, ВРХ, м’ясо яких в майбутньому планують реалізовувати на ринку.
Зрештою, за словами Віталія Макарчука, для того, щоб, для прикладу, на ринку Каменя-Каширського можна було продавати м’ясо, селяни і до цього повинні були пройти певну процедуру із оформлення дозволів. Відома їм і практика ідентифікації тварин, передзабійного огляду їх ветлікарями.
А щоб оформити ветеринарні документи, які засвідчують здоров’я свиней, корів… жителям району треба, звичайно, звертатися у Камінь-Каширську ветлікарню. Коштуватиме ця процедура близько 100 гривень.
Заборона друга: не можна «здійснювати забій свійських копитних тварин, диких ссавців, вирощених на фермі, відмінних від зайцеподібних, а також забій свійської птиці та кролів не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл». По-простішому це звучить так: якщо селянин вирішив збути м’ясо кабанчика на базарі, він повинен провести забій тварини на сертифікованій бійні. Прикро, але, як зазначив Віталій Макарчук, у нас на Волині ще немає спеціалізованої бійні, яка б могла надавати відповідні послуги для населення. Тож камінь-каширцям можна було б уже бити на сполох та клопотатися про облаштування її, якби не один нюанс у законі. Виявляється, законодавчо передбачено, що норма обов’язкового забою на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, «не стосується забою зазначених тварин в обсязі, що не перевищує трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин на тиждень, за умови проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини, а також п’яти голів свійської птиці, кролів на день».
Тож, якщо селянин не збирається продавати в тиждень більше 3 свиней, а такого до тепер, за словами Віталія Юхимовича, не спостерігалося, панікувати зарано. Хоча треба мати на увазі і те, що ст. 34 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» передбачає, що з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Сільгоспвиробникам доведеться об’єднуватися в кооперативи

Втім розслаблятися, схоже, також не можна. Бо у Верховній Раді готуються поправки до вищезазначеної статті 34. Вже зареєстрований законопроект №7489, в якому пропонують заборонити здійснювати забій свійських тварин, а також забій свійської птиці, кролів, нутрій не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, коли обсяг забою свійських тварин перевищує десять голів свійської птиці, кролів, нутрій на день. А з 1 січня 2020 року м’ясо та інші продукти забою, отримані в результаті забою не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, можна буде використовувати виключно для власного споживання.
Напевне, саме тому заступник начальника відділу економіки райдержадміністрації Іван Мартинюк каже, що цілком ймовірно у недалекому майбутньому відповідна бійня може з’явитися і у Камінь-Каширському районі.
Іван Іванович також прогнозує і певну співпрацю селян із заготівельниками молока. За його словами, якщо дозвіл на приймання молока другого сорту не продовжать, люди змушені будуть створювати кооперативи. А ці утворення вже продовжуватимуть працювати із заготівельниками. Проблем із спеціальним холодильним обладнанням для цих кооперативів не повинно виникати, бо заготівельники його придбали та встановили у селах ще раніше.

Держава заохочує господарів утримувати ВРХ

І, до речі, за словами посадовця, ці нововведення аж ніяк не повинні вплинути на зменшення поголів’я корів. У районі діє відповідна програма підтримки особистих селянських господарств, які утримують 3 і більше корів. Відповідно до неї селяни можуть отримати фінансову допомогу в розмірі 300 гривень на корову. До речі, для цього господарям слід спочатку звернутися у свою міську/сільську раду за довідкою про те, що вони справді утримують три і більше корови, а також зробити копію паспортів на худобу. У ветеринарній службі на основі цих документів доведеться взяти витяг з Єдиного державного реєстру тварин, що підтверджує наявність корів у власності господарника. Ці документи, а також копію довідки про відкриття рахунку в банку, копії паспорта власника тварини та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера слід подати у відділ агропромислового розвитку та інвестицій РДА. Поряд з цим селян заохочують до утримання телят. Господарям виплачуватимуть 2500 гривень дотації за теля при оформленні відповідних документів на нього та утриманні його більше одного року.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *