Незалежна громадсько-політична газета

Спортсмен-самородок з поліської глибинки

сУ поліщуках, певно, закладений якийсь особливий ген, спортивний. А, може, самі природно-кліматичні умови так впливають на розвиток нашої молоді? Перебуваючи у місті, один із тренерів відомого штангіста, європейського призера, чемпіона України Юрія Чикиди відзначив, що практично кожен десятий парубок із села чи міста нашого району, якщо, звичайно, докладе зусиль і буде наполегливим, може досягти значних спортивних вершин у важкоатлетичному спорті. 

сс

Та не лише важкоатлетами славиться наша земля. Відразу два майстри спорту — Іван Банзерук з Воєгоща та Ігор Сахарук з Карасина — постійно гідно виступають на світових чемпіонатах зі спортивної ходьби.
Іван – дворазовий володар Кубка Європи у Чехії, бронзовий медаліст Всесвітньої Універсіади на Тайвані, кращий легкоатлет в Україні, срібний медаліст чемпіонату України зі спортивної ходьби на дистанції 35 км.
А ось на минулих вихідних чергову нагороду у свою скарбничку поклав майстер міжнародного класу Ігор Сахарук. Він на дистанції 35 кілометрів завоював бронзову медаль на зимовому чемпіонаті України зі спортивної ходьби. Ці змагання є відбірковими на командний чемпіонат світу, який за півтора місяця відбудеться в Китаї. Тож атлети, які вибороли перемогу, потраплять у склад жіночої, чоловічої та юніорських збірних.
Тренери Ігоря Сахарука відзначають, що він — спортсмен-самородок і за ним велике майбутнє у спорті.
Володіє Ігор унікальною технікою спортивної ходьби, завдяки їй він досягає вагомих успіхів. При чому, як сам розповів про себе, у дитинстві не займався спортом взагалі.

У школі я не захоплювався жодним видом спорту і не займався навіть на любительському рівні, — відповів він на запитання, що стосувалось його старту у великий спорт.

Виявляється, лише на уроках фізкультури, які Ігор Сахарук, до речі, іноді пропускав через недугу, чув про легку атлетику, різні види боротьби, гімнастику, важку атлетику. Найбільшим досягненням на спортивній ниві для нього були футбольні зустрічі на шкільному подвір’ї чи у полі, де у вільні від навчань години пас із друзями худобу. До речі, в Карасині, звідки наш герой родом, навіть добротного футбольного поля тривалий час не було.

Та, видно, були певні фізичні задатки у хлопця, які розвинув за чотири роки занять спортивною ходьбою і виконав норматив майстра спорту. А ще через три роки став майстром спорту міжнародного класу, увійшов до числа найсильніших марафонців не лише України, а й Європи.

А починався шлях Сахарука у спорті після 9-го класу, коли він вступив до Луцького педагогічного коледжу на відділ інформатики. Саме тоді, щоб не нудьгувати у вільний час, його троюрідний брат і односельчанин (на той час уже майстер спорту України зі спортивної ходьби) Степан Сущ запропонував прийти на тренування у групу Володимира Яловика. Починав із однокілометрової дистанції, потім збільшив її втричі. Спочатку Ігор займався разом із дівчатами та жінками. Пригадує, що якось ніяково було йому з перших метрів відставати від них, бачити попереду себе їхні спини. Саме це на старті спортивної кар’єри стимулювало його до роботи над фізичною витривалістю, удосконаленням технічної майстерності.

А вже через три місяці після початку занять Ігор взяв участь у своєму першому офіційному старті — розіграші Кубка газети “Вечірній Івано-Франківськ”, де фінішував п’ятим на дистанції 3 кілометри. А потім були роки навчання у коледжі і виступи на юніорських турнірах, де Сахарук поступово перейшов на 5-кілометрівку, а згодом і на вдвічі довшу дистанцію.

У 2007 році Ігор поступив в інститут фізичної культури і здоров’я СНУ. З цього часу він, так би мовити, змінив свою спортивну спеціалізацію — почав ходити марафонську дистанцію 50 кілометрів. Через два роки в Івано-Франківську на чемпіонаті України наш земляк подолав цю дистанцію з найкращим серед усіх учасників часом — і виконав норматив майстра спорту. Ще через два роки у тому ж таки Івано–Франківську Ігор Сахарук став срібним призером чемпіонату України. Але змагання ці стали пам’ятними для нашого атлета тому, що він вперше на фініші тоді показав час майстра спорту України міжнародного класу.

Олесь Федорович.

Спорт

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *